Lakot jatkuvat. Sähköliitto aloitti tänään vuorokauden mittaiset työnseisaukset ydin- ja vesivoimaloissa.
Hallituksen työelämäuudistuksia vastustavia lakkoja on luvassa perjantaihin saakka porrastetusti.
Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti sanoo, ettei tämän viikon lakolla ole suoranaisia vaikutuksia sähköntuotantoon ja sähkön saatavuuteen.
– Mutta tämä on ajateltu sellaiseksi pieneksi huomautukseksi tai varoitukseksi sillä tavalla, että Sähköliitto voi mahdollisesti myös toteuttaa toisenlaisiakin toimenpiteitä.
Sähköliiton Väntti toivoo hallitukselta kädenojennusta ystävänpäivän kunniaksi.
– Toivotaan kovasti, että hallitus ystävänpäivän kunniaksi käynnistäisi neuvottelut näistä työelämäuudistuksista, joilla ei nyt sinänsä mitään työllisyysvaikutuksia ole. Ne ovat syvästi ideologisia, näistä voisi hieman antaa periksi, Väntti sanoo.
– Ydinvoimaloiden turvallisuus on kyllä taattu, siellä on vähimmäistyövoima paikalla ja ydinturvallisuuslain pohjalta toimitaan. Paikallisesti on työpaikoilla katsottu, että riittävä henkilöstö on paikalla.
Lue lisää: Poliittiset lakot laajenevat tänään joukkoliikenteeseen, teollisuuteen ja kaupan logistiikkakeskuksiin
"Vastuutonta"
Energiateollisuus ry:n johtaja Timo Yli-Koivisto sanoo, että tilanne on hyvin poikkeuksellinen.
– Viikko sitten saatiin nämä Sähköliiton antamat työtaisteluilmoitukset. Niissä siis tosiaankin vastustettiin hallitusta, ne ovat poliittisia työtaisteluja, ja lakko kohdennettiin nyt hyvin poikkeuksellisesti ydinvoimaan ja vesivoimaan, jotka ovat aivan keskeisiä meidän sähköjärjestelmämme toimivuuden kannalta.
Yli-Koivisto kertoo, että sähköntuotannon varmistaminen on saatu sovittua yhdessä työntekijäpuolen kanssa.
– Siellä on paikallisesti saatu sovittua semmoiset lakkorajat, että tämän hetken tiedon mukaan tuotanto pelaa. Eli sähköntuotanto on ylhäällä. Mutta kyllä tässä hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta oli kyse, ja on omasta mielestäni erittäin vastuutonta kohdentaa talvella työtaisteluja sähköntuotantoon.
"Alleviivaa työelämäuudistusten tarpeellisuutta"
Yli-Koiviston mukaan lakkotoimenpiteille löytyy ymmärrystä työnantajaltakin.
– Mutta se, että sitä kohdennetaan näin ydinvoimaan ja vesivoimaan, ihan kriittisen tärkeisiin toimintoihin nykyisen sähköistyneen yhteiskunnan kannalta, niin sille kyllä vähemmän löytyy ymmärrystä.
– Että omasta näkökulmasta, kun poliittista työtaistelua näin kohdennetaan kriittiseen toimintoon, niin tämä kyllä alleviivaa näiden työelämäuudistusten tarpeellisuutta. Ja ennen kaikkea työrauhalainsäädännön uudistamista, Yli-Koivisto sanoo.
Lue myös: Hallitukselle räksyttänyt SDP ihmeissään – mitä Riikka Purralle tapahtui? "Sisään käveli pienituloisen paras ystävä, ulos tuli palkansaajan painajainen"
Sähköntuotannon keskeyttäminen "on yksi vaihtoehto"
Sähköliiton Sauli Väntin mukaan vastuullisuus on ollut keskeisenä teemana työtaistelutoimissa.
– Myös tämä työtaistelu on toteutettu vastuullisesti sillä tavalla, että se ei vaikuta sähköntuotantoon eikä sähkön hintaan.
– Sitten toisaalta tämä, mitä Timo tuossa totesi näistä työtaisteluista ja hallituksen toimenpiteistä lakko-oikeuden rajoittamisesta, niin on aika erikoista että verrataan Suomea Ruotsiin. Sanotaan, että Ruotsissa ei ole ollut työtaisteluja ja poliittisia työtaisteluja ollenkaan. Mutta taitaa myöskin olla niin, ettei siellä Ruotsissa hallitus työmarkkinatoimintaan ole sekaantunutkaan. Suomessa taas on, Väntti sanoo.
Väntti näkee, että hallitus on tätä kautta tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen. Työmarkkinaosapuolet ovat tottuneet asioita ratkoessaan neuvottelemaan, ja tätä Väntti toivoo hallitukseltakin.
Jäntin mukaan työntekijät ovat valmiita vieläkin rajumpiin lakkoihin.
– Sähköliiton hallituksessa tätä asiaa ei ole vielä pohdittu, mutta tietysti se on – täytyy kääntää katseensa tuonne hallituksen puoleen, että onko Suomessa hallitus valmis menemään päätyyn saakka.
Jäntti ei sano suoraan, että liitto olisi valmis pysäyttämään sähköntuotantoa.
– Me toivotaan että tällaiseen korttiin ei tarvitse turvautua. Mutta totta kai se on yksi vaihtoehto.
"Arvaamaton tilanne"
Yli-Koiviston mukaan lakkojen kiristäminen entisestään sähköntuotantoon kuulostaa "todella vakavalta".
– Sähkö ja sähkön riittävyys on ihan kriittisen tärkeä asia. Minun mielestäni sähkön tuotanto pitäisi pystyä turvaamaan kaikissa tilanteissa. Tämä nyt toteutuva lakko on arpapeliä siitä, mitä seuraa.
– Tuleeko voimalaitoksissa esimerkiksi vikaantumisia, tai häiriötilanteita, ja kun huollon ja kunnossapidon henkilöt ovat lakossa, he eivät ole siellä työpaikalla sitten korjaamassa näitä tilanteita. Ja silloinhan pahimmillaan jos se vika on sen laatuinen, niin sähköntuotanto häiriintyy, Yli-Koivisto sanoo.
Hän painottaa talven tuovan myös oman mausteensa tilanteeseen.
– Paljon riippuu säästä. Onko kova pakkanen? Silloin tarvitaan paljon enemmän sähköä ja lämpöä. Tuuleeko? Onko meillä tuulivoimaa käytössä? Tämä on hyvin arvaamaton tilanne tässä nyt näiden lakkojen aikana.