Hallitus aikoo tehdä isoja muutoksia työelämän lainsäädäntöön: Lakko-oikeutta rajoitetaan, ensimmäinen sairauspäivä säädetään palkattomaksi ja ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastetaan. Tämän lisäksi työntekijän irtisanomisperusteita aiotaan helpottaa.
Ammattiliittojen keskusjärjestö SAK on kertonut aloittavansa poliittiset työtaistelutoimet lähiviikkoina vastauksena hallituksen kaavailemiin leikkaustoimiin.
SAK:n varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertoo Huomenta Suomen haastattelussa olleensa tyrmistynyt, kun hallitusohjelma julkistettiin. Hänen mielestään ohjelma on epätasapainoinen työnantajien ja työntekijöiden välillä. Hän kutsuu ohjelmassa olevia sosiaaliturvaleikkauksia julmiksi.
– Me olemme niitä pyrkineet työryhmissä muutamaan ja keskustelemaan siitä, että voisiko näitä jollakin tavalla tasapainottaa – tietäen tietenkin talouden tilanteen. Että ei viedä köyhimmiltä ja anneta rikkaille niin kuin tässä nyt tehdään, vaan katsottaisiin tätä uudestaan.
Syvärinen kritisoi, että keskustelu ei kuitenkaan onnistunut ja työryhmätyöskentely tuntui teatterilta.
– Meille jäi vaihtoehdoksi se, että tulemme aloittamaan poliittiset työtaistelutoimet eri puolilla Suomea ja ne alkavat ensi viikon tiistaina.
Lue myös: SAK ja sen jäsenliitot aloittavat poliittiset työtaistelutoimet "työväen hätähuutona"
Näistä syistä palkansaajilla alkoi keittää – hallitus on ehdottanut monia heikennyksiä etuuksiin ja oikeuksiin
SAK:n liitot ilmoittavat tänään yhteisesti, mitä ensi viikolla aiotaan tehdä. Syvärisen mukaan tulossa on erilaisia mielenosoituksia, protesteja ja ulosmarsseja. Syvärinen kertoo SAK:n haluavan, että hallitus peruu sosiaaliturvaleikkauksia ja työelämäheikennyksiä.
– Pyrimme siihen, että saamme mahdollisimman paljon näkyvyyttä ja aiheutetaan mahdollisimman vähän haittaa tavallisille ihmisille ja sivullisille. Tietenkin kaikki hätätyö hoidetaan asiallisesti.
EK hyvin huolestunut työtaistelutoimenpiteistä
Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Jukka Oksala kertoo, että tulevista työtaistelutoimenpiteistä ollaan hyvin huolissaan.
– Kyllähän me vakavasti vetoamme kaikkiin osapuoliin ja erityisesti tässä tapauksessa ammattiyhdistysliikkeeseen, ettei lakkoilulla nyt vaaranneta meidän talouttamme Suomessa.
Oksala huomauttaa, että yritykset ovat Suomessa suurten haasteiden keskellä kansainvälisestä tilanteesta johtuen.
– Jos tähän tulee nyt sitten ylenpalttista lakkoilua, niin siinä vaarantuvat yritysten toimintaedellytykset ja sitä kautta työpaikat Suomessa. Nyt kyllä maltti olisi valttia.
Oksala ja Syvärinen ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että työperäisen maahanmuuton rajoittaminen on huono asia. Tilanteesta ei heru kiitosta hallitukselle.
– Me tarvitsemme tänne uusia ihmisiä tekemään töitä – Tilanteessa, jossa meitä on täällä aivan liian vähän, Oksanen toteaa.