Nyt merellä voi nähdä kangastuksia – meteorologi selittää, miksi

Kangastusilmiö Kokkolan Lohtajan merialueella 23.5.2013. Kuvaaja: Matti Hietala.
Kangastusilmiö Kokkolan Lohtajan merialueella 23.5.2013. Kuva toisinpäin jutun lopussa. Kuvaaja: Matti Hietala.MTV3
Julkaistu 29.05.2013 22:01

Varpu Helpinen

varpu.helpinen@mtv.fi

@varpuhelpinen

Kangastusilmiöitä voi nyt nähdä merellä. Syynä on iso lämpötilaero kylmän meren ja ylempänä olevan, jo kesäiseksi lämmenneen ilman välillä.

– Kangastus syntyy, kun ilmassa on erilämpöisiä ja eritiheyksisiä kerroksia. Kylmän meren yllä voi nähdä väärin päin esimerkiksi rahtilaivoja, kun horisontista tuleva valo taittuu meren yllä olevasta lämpimämmästä ilmakerroksesta alaspäin eli katsojan silmään, MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela selittää ilmiötä.

– Lämmin ilma on aina harvempaa kuin kylmempi ilma. Mitä isompi tiheys- ja lämpötilaero on, sen enemmän valo taittuu. Kun aivan meren pinnassa on kylmempää ja tiheämpää ilmaa, valo taittuu enemmän ja kangastus syntyy helpommin.

Kuumalla aavikolla ilmiö syntyy toisinpäin: taivaalta tuleva valo taittuu aavikon kuumasta pinnasta ylöspäin katsojan silmään eli katsoja luulee taivasta esimerkiksi järveksi tai mereksi.

Kangastusilmiö käännettynä toisin päin, jolloin laivat hahmottaa.

Kangastusilmiö käännettynä toisin päin, jolloin katsoja hahmottaa laivat paremmin. Alkuperäisessä kuvassa laivat näyttivät taloilta.

Puhu hiljaa järven rannalla

MTV3:n toinen meteorologi Pekka Pouta muistuttaa, että järvillä suuret lämpötilat erot synnyttävät nyt yllättävän ääniefektin.

– Kun järvivesi on vielä kylmää, mutta pinnan päällä oleva vesi on jo lämmennyt, ääni kantaa tyynellä ilmalla kilometrien päähän. Tämä kannattaa pitää mielessä, kun kertoo kaverille salaisuuksia mökkirannassa, Pouta sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa