Arvopuheet on tänä vuonna aloitettu perinne, joka nosti lavalle jokaisen puolueen puheenjohtajan kertomaan itselleen ja puoluelleen tärkeästä arvosta. Arvopuheita kuullaan SuomiAreenassa myös ensi vuonna.
Videolla uutisjuttu, jossa kerrotaan SuomiAreenan uutuuksista vuonna 2018
Puoluejohtajat julkistivat puheensa aamulla Huomenta Suomessa. Arvopuheet pidettiin klo 16 SuomiAreenan MTV-lavalla yleisön edessä. Ne lähetettiin suorana myös Katsomossa.
Puheiden lisäksi lavalle nousi joka päivä joukko yhteiskunnallisia vaikuttajia arvioimaan ja kommentoimaan näitä puheita. Lisäksi MTV:n Pöllöraati arvioi puheita illan Suoraa asiaa -ohjelmassa.
MTV Uutiset kokosi kaikkein puheenjohtajien puheet tähän artikkeliin. Jokaisen videon lopussa on arvovaltaisen raadin arvio kyseisestä tilaisuudesta.
1:00:00
Maanantaina viikon aloittivat Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sekä Sdp:n puoluesihteeri Anton Rönnholm.
– Vastuu ympäristöstä ja vastuu tulevaisuudesta. On aivan selvä asia, että koko meidän päätöksenteon täytyy perustua kestävään kehitykseen. Se tarkoittaa sitä, että kaikki päätöksenteko on taloudellisesti, ekologisesti ja sosiaalisesti kestävällä pohjalla. Jos yksi pilari puuttuu, kaikki murtuu, Aalto kertoo teemastaan.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen puheessa teemana oli oikeudenmukaisuus.
– Kyse on oikeudenmukaisuudesta ja siitä, miten mennään erisuuntaan siitä, miten yhteiskuntaa on kehitetty viime vuosina. Oikeudenmukaisuuteen kuuluu esimerkiksi tasa-arvo työelämässä ja muualla, Rönnholm kuvaili Rinteen puhetta aamulla.
59:35
Tiistaina arvopuheet pitivät keskustan Juha Sipilä sekä kokoomuksen Petteri Orpo.
Ensimmäisenä puhui Petteri Orpo, jonka arvo oli reiluus.
– Reilu yhteiskunta on sellainen, että siellä saa tehdä. Saa yrittää, saa epäonnistua, saa kehittää itseään, saa mennä eteenpäin, saa jopa menestyä ja vaurastua. Mutta toisaalta reilu yhteiskunta on myös sellainen, missä saa epäonnistua, saa olla heikko, kunhan tekee sen mihin pystyy.
Juha Sipilä oli valinnut arvokseen ylisukupolvisuuden.
– Mitä se ylisukupolvisuus keskustalaisessa ajattelussa sitten tarkoittaa. Tämä lähtee perinteisestä tilanhoidonajatuksesta, että tila jätetään seuraavalle sukupolvelle paremmassa kunnossa kun on itse saanut ottaa sen vastaan. Mutta ylisukupolvisuus tarkoittaa myöskin sitä, että käytännön päätöksenteossa pidetään huolta meidän eläkejärjestelmästä.
1:00:03
Keskiviikkona oli rkp:n Anna-Maija Henrikssonin ja kristillisdemokraattien Sari Essayahn vuoro.
Henriksson kertoi RKP:n arvoksi vapauden. Hänen mukaansa se on kaikkein tärkein arvo.
– On hienoa, että olemme Suomessa, vapaassa maassa, mikä ei ollut 100 vuotta sitten itsestään selvyys. Sen eteen on tehty paljon uhrauksia. Vapaus on erittäin tärkeä perusarvo, sillä se antaa meille vapauden päättää elämästämme.
Hän nostaa sen keskustelunvapauden, lehdistönvapauden ja uskonnonvapauden perustaksi.
Kristillisdemokraattien Sari Essayah on valinnut arvokseen välittämisen.
– Se on keskeistä kaikilla elämän osa-alueilla ja meidän tulee suomalaisessa yhteiskunnassa välittää toinen toisistamme, sillä tavalla menemme eteenpäin, hän kertoi keskiviikkoaamuna Huomenta Suomessa.
1:00:03
Torstaina kuultiin viimeiset arvopuheet, joita pidettiin kolme. Puheet pitivät perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ja Sinisten varapuheenjohtaja Tiina Elovaara.
Halla-ahon arvo oli kansallismielisyys.
– Viime vuosina nähty kansallismielinen poliittinen reaktio monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa on herättänyt raivoisan paniikin yhden totuuden vartijoissa. Itse näen tämän kehityksen kuitenkin ilahduttavana osoituksena siitä, että kaikkea toivoa ei ole menetetty, sanoi Halla-aho arvopuheessaan.
Vasemmistoliiton Li Andersson puhui inhimillisyydestä.
– Koska halusin välittää teille sitä viestiä, jota päivittäin saan kuulla ja niitä tarinoita, joita kannan mukanani työssäni. Tällä hetkellä niissä kaikuu kaikista vahvimmin huoli siitä, että juuri inhimillisyys on se arvo, jonka Suomi on vaarassa hukata, sanoi Andersson.
Sinisten Tiina Elovaaran arvo oli rohkeus.
– Miten rohkeus voi ilmetä poliittisessa vaikuttamisessa? Siten, että uskaltaa puolustaa arvoja ja asenteita, jotka kokee oikeiksi, uskaltaa nousta vääryyttä vastaan ja puhua epäkohdista. Poliittinen rohkeus on yhtä lailla sitä, että uskaltaa tunnustaa olleensa väärässä, kehua vastaustajaa, tehdä kompromisseja, pohti Elovaara puheessaan.