Tina Jukarainen on monen musiikkimaailman keulatähden manageri, ja läheinen ystävä. Artistiin kohdistunut häirintä ja kiusaaminen suututtavat ja satuttavat, ja sillä on vaikutuksensa myös musiikkimaailmaan Jukaraisen mukaan.
Kansainvälisten artistien promoottorina Suomessa toiminut Jukarainen on manageri muun muassa Iltalle, Nelli Matulalle ja Tuure Boeliukselle Manage Me -musiikki- ja viihdealan yrityksen kautta. Hän toimi myös räppäri Cheekin kiertuemanagerina kolmen vuoden ajan.
– Artistilla ura on käynnissä 24 tuntia vuorokaudesta, joten on se myös meille managereille kokopäivätyötä.
Managerilla ja artistilla on Jukaraisen mukaan hyvin läheinen suhde, ja luottamus on kaiken työn perusta. Tiiviin suhteen kautta näkee hyvien asioiden lisäksi myös raskaammat asiat artistin elämässä.
Julkisuuden paineen, jopa häirinnän ja kiusaamisen.
Erityisesti artistin läheiselle vihakommentit tuntuvat erityisen pahalta.
– Artistin läheiset ovat joskus soittaneet ja kysyneet neuvoa, että miten voisi selvitä tästä, kun tuntuu niin älyttömän pahalta lukea omasta lapsestaan täysin asiattomia, henkilökohtaisuuksiin meneviä kommentteja.
Tärkeää on olla kaikessa artistin tukena ja hoitaa käytännön asioita. Näin artisti voi keskittyä puhtaasti musiikin tekemiseen ja esiintymiseen.
Häirinnän taustalla ainakin kaksi syytä
Julkisuus ja media ovat iso osa artistin arkea. Valitettavan usein myös hän törmää törkykommentteihin.
– Onhan se surullista todeta, mutta siihen kommenttien ja valheellisten tietojen näkemiseen turtuu. Vaikka ainahan se sattuu.
Sillä, miten suuri vaikutus julkisuudella on artistin elämään, on kiinni paljon persoonasta sekä uran senhetkisestä vaiheesta.
Mitä sitten on somekiusaamisen takana?
Jukaraisen mukaan ilmiön taustalla on ainakin halu vaientaa artisti sekä kateus.
– Ei niinkään kateus ulkonäöstä, vaan esimerkiksi Erika Vikmanin kohdalla kateus hänen rohkeudestaan. Kommentoija luultavasti haluaisi itsekin olla niin rohkea, mutta ei uskalla, ja tämä häntä ärsyttää.
Jukaraisen mukaan somekritiikin ja -kiusaamisen raja on selkeä.
Kritiikki on asiallista ja siinä keskitytään työhön liittyviin seikkoihin. Kiusaamiseksi menee henkilökohtaisuuksiin, kuten ulkonäköön tai persoonaan, meneminen.
Lue myös: Somekiusaaminen voi täyttää jopa rikoksen tunnusmerkit – somevaikuttaja Jenni Puhakka: "Jotkut kommentit lamauttavat"
Tahallinen satuttaminen vaikuttaa väistämättä musiikkimaailmaan
Joissain häirintätapauksissa kiusaaja on esimerkiksi tullut artistin estämäksi, jonka jälkeen kommentoija on tehnyt välittömästi uuden käyttäjän jatkaakseen kiusaamista.
Vain osassa sosiaalisen median alustoista häiriköijä voidaan vaimentaa niin, että tämä ei pääse uuden käyttäjän luomisen kautta jatkamaan.
Jukaraisen mukaan kiusaamisen yleisyys ja raakuus vaikuttavat väistämättä musiikkimaailmaan.
– Jos meidän kulttuuritarjontamme perustuu siihen, että meillä on artisteja jotka kestävät kiusaamisen, koska "kiusaaminen nyt vaan kuuluu julkisuuteen", niin aika köyhäksi menee tarjonta. Ei se vain ole oikein.