Nyt puhuu Kirkkonummella ammutun Pixie-koiran omistaja: "Kaikki ei ole oikein"

Sotilaspoliisi ampui Kirkkonummella Elena ja Koen Van Leemputin lemmikkikoiran, kun Koen oli ulkoiluttamassa sitä Upinniemen varuskunnan lähellä. Järkyttynyt pariskunta ihmettelee poliisin toimintaa tilanteessa.

Belgialaistaustainen Koen Van Leemput oli lenkillä perheen saksanpaimenkoiran Pixien kanssa kotikulmillaan Upinniemen metsässä eilen torstaina alkuillasta, kun tapahtumat saivat traagisen käänteen.

Van Leemput oli palaamassa autolleen noin kello 18 ja suuntaamassa hakemaan tytärtään ratsastustunnilta, kun paikalle ilmestyi mies.

Mies osoittautui sotilaspoliisiksi. Hän oli Van Leemputin mukaan huomannut metsässä liikettä ja tullut tarkastamaan kulkijat. Toinen poliisi odotti Van Leemputin auton luona ja lennätti dronea. 

Van Leemput kertoo Pixien olleen vapaana, koska oli ollut sen kanssa uimassa eikä alueella ollut muita ihmisiä.

– Olimme keskellä metsää, enkä ole koskaan nähnyt siellä ketään. Siksi ajattelin, että se oli turvallista. Olisin kytkenyt koiran hihnaan pian, koska lähestyimme tietä ja autoani, Koen Van Leemput kertoo MTV Uutisille.

Van Leemputin mukaan Pixie kuitenkin säikähti yllättäen paikalle tullutta miestä, juoksi häntä kohti ja tarttui häntä hihasta. Van Leemputin mukaan Piexie irrotti tämän jälkeen otteensa ja alkoi haukkua miestä.

– En itse ollut ensin edes huomannut miestä, koska hän oli pukeutunut metsänväriseen sotilasasuun ja oli hämärää. Tajusin, että jotain on vialla, kun koira juoksi pois luotani, Van Leemput sanoo.

Van Leemput kertoo kutsuneensa tässä vaiheessa koiraansa ottaakseen sen kiinni, mutta oli liian myöhästä: Sotilaspoliisi oli ratkaissut tilanteen ampumalla Pixietä suuhun. Koira kuoli laukaukseen heti.

Ampuja pyysi anteeksi

Van Leemputin mukaan ampuja pyysi laukauksen jälkeen anteeksi ja soitti poliisille. 

Poliisi tuli paikalle noin 45 minuutin päästä. 

Poliisit eivät Van Leemputin mukaan kysyneet häneltä juuri mitään, vaan osoittivat kysymyksensä vain sotilaspoliiseille.

– Ainoa asia, jonka toinen poliiseista sanoi minulle, oli että vika oli minun, koska koirani oli irti. Hän siis näki sen ainoaksi ongelmaksi tilanteessa. 

Elena Van Leemput sanoo säikähtäneensä jälkikäteen myös miehensä puolesta.

– Ampuminen tapahtui ihan mieheni edessä. Hän oli muutaman metrin päässä ampumapaikasta. Myös mieheni olisi voinut loukkaantua. Ihan pelottavaa.

Toisinkin olisi voinut toimia

Vaan Leemputit sanovat ymmärtävänsä sotilaspoliin tehneen hätäratkaisun, mutta toisinkin olisi heidän mukaansa voinut toimia.

– Sotilaspoliisin ensimmäinen reaktio oli siis vetää ase esiin ja ampua koiraa suoraan suuhun. Miksi ase? Sotilaspoliisilla oli vyötäröllä kaikkea muutakin, kuten sumutin, jota hän olisi voinut käyttää, Elena Van Leemput sanoo itkien.

– Ja miksi tämä yksi poliisi asetti itsensä keinotekoisesti vaaraan, kun hän tiesi, että minulla oli iso koira mukanani ja että olin jo muutenkin kävelemässä takaisin kohti autoa. Hän olisi voinut vain odottaa pari minuuttia ja tavata minut auton luona yhdessä lennokkia käyttävän poliisin kanssa, Koen Van Leemput toteaa.

"Sekö oikeutti ampumaan?"

Van Leemputit kertovat olevansa järkyttyneitä myös polisiin käytöksestä.

Eritoten heitä hämmentää se, että polisin itsensä tekemässä rikosilmoituksessa tilanne kääntyi niin, että epäiltyinä oli tapetun koiran omistaja eikä koiran ampuja. Polisit olivat Van Leemputien mukaan sanoneet heille, että heidän ei tarvitse tehdä tilanteesta rikosilmoitusta.

– He siis syyttivät meitä siitä, että koira ei ollut kytketty. Sekö oikeutti ampumaan meidän koiramme?

– Tästä tilanteesta jäi sellainen tunne, että kaikki ei ole oikein. 

Pariskunta on ollut tänään yhteydessä paikalliseen eläintensuojelujärjestöön, jonka kanssa he jatkavat asian käsittelyä. Lisäksi koira aiotaan viedä tutkittavaksi Ruokavirastoon. Van Leemputit tekevät tilanteesta myös oman rikosilmoituksensa.

Rannikkoprikaati ei ota kantaa

Rannikkoprikaati ei ota kantaa tilanteeseen. Sen mukaan tiedotusvastuu keskeneräisestä tutkinnasta on poliisilla. 

Länsi-Uudenmaan poliisi sanoo omassa tiedotteessaan tutkivansa asiaa eläimen vartioimatta jättämisenä sekä julkisrauhan rikkomisena.

Poliisin mukaan koira oli ollut luvatta varuskunnan alueella. Koen Van Leemputin mukaan he eivät olleet varuskunta-alueella vaan metsässä ja polulla varuskunta-alueen kupeessa. Van Lamputin mukaan autokin oli parkissa selvästi sotilasalueen ulkopuolelle.

Sotilspoliisi ei loukkaantunut tilanteessa.

Näin Kennelliitto ohjeistaa koiran pitämisestä vapaana:

  • Kiinnipitoajan päättymisestä huolimatta koiraa ei saa pitää vapaana ilman maanomistajan ja metsästysoikeuden haltijan lupaa.
  • Muistathan, että koiran tulee aina vapaana ollessaan olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.
    Vuoden ympäri taajama-alueilla koiran pitäminen vapaana on sallittua ainoastaan koirapuistoissa, koirien harjoituspaikoissa ja suljetuilla piha-alueilla.
  • Luonnonsuojelualueilla koira on pidettävä aina kytkettynä.
  • Metsästyslain mukainen koirien kiinnipitoaika päättyy koko maassa tiistaina 20. elokuuta. Kiinnipitoaika kestää vuosittain maaliskuun alusta elokuun 19. päivään asti. Tällöin koirat on pidettävä kytkettyinä.

Lähde: Kennelliitto.

Juttua muokattu sen julkaisun jälkeen illalla 24.10.2024 Koen Van Leemputin tarkennuksilla.

Lue myös:

    Uusimmat