Vihreiden eduskuntaryhmän Aino Pennanen yritti estää käännytetyn turvapaikanhakijan pakkopalautuksen kieltäytymällä istumasta lennolla. Missä tilanteissa kansalaistottelemattomuus on hyväksyttyä ja milloin ei?
Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen kieltäytyi istuutumasta paikalleen huomattuaan koneen takaosaan saatetun henkilön, joka Pennasen mukaan oli pakkopalautettava turvapaikanhakija.
Katso koko keskustelu: Huomenta Suomessa kansalaistottelemattomuudesta keskustelivat Suvi Auvinen, Päivi Räsänen (kd) ja Satu Hassi (vihr.)
Tapahtumaketjun päätteeksi Pennanen poistettiin lennolta.
– Kansalaistottelemattomuus on rohkeutta toimia oikeuden puolesta lakia vastaan, kun laki on väärässä, toimittaja ja aktivisti Suvi Auvinen sanoo.
Onko abortista kieltäytyminen kansalaistottelemattomuutta?
Vuonna 2013 vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kritisoi voimakkaasti Päivi Räsänen (kd) mielipidettä, että aborttikysymyksissä uskonnollinen vakaumus voitaisiin nostaa lain yläpuolelle.
– Jos lääkärinä suorittaisin aborttia tai kirjottaisin lähetettä aborttiin, olisin osallisena elämän lopettamisesta, joka olisi vastoin kymmentä käskyä. Silloin kansalaistottelemattomuus on kristillisen vakauden pohjalta oikein, Räsänen sanoo.
Lue myös!
Vihreiden poliitikko Aino yritti estää pakkopalautuksen – poliisit poistivat hänet koneesta
Vihreiden Satu Hassin mukaan ihmisellä on mahdollisuus valikoida oma ammattinsa.
– Jos tietää, että ammatissa tehtäviin kuuluu tehdä abortteja, niin pitääkö valita sellainen ammatti? Hassi toteaa.
Suomalainen oikeusvaltio on kokenut kolhuja
Päivi Räsänen sanoo ymmärtävänsä huolen, joka pakkopalautuksiin liitttyy.
– Suurin osa poliisin palautuksista tapahtuu rikollisten ja Dublin-sopimuksen palautusten muodossa. Vain viidesosa on kielteisiä turvapaikkapäätöksiä, Räsänen sanoo.
Päivi Räsäsen mukaan vaikuttamisväylä pakkopalautuspolitiikkaan on eduskuntavaalit.
Hassin mielestä suomalainen oikeusvaltio on kokenut kolhuja erityisesti turvapaikkapäätöksiin liittyvissä asioissa.
– Jopa oikeuskansleri kritisoinut maahanmuuttovirastoa ja korkein hallinto-oikeus on todennut, että lakimuutokset ovat heikentäneet turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa, Hassi sanoo.
Suomi palauttaa kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita Afganistaniin. Muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on todennut, ettei maahan palauttaminen ole turvallista.
– Ranska on päättänyt, ettei he palauta ihmisiä Suomeen, etteivät he joudu Afganistaniin, Auvinen sanoo.
Suomalainen turvapaikkapolitiikka on viime vuosien aikana kiristynyt, mikä on myös havaittu eduskunnassa.
– Olen huolestunut, että tässä on tapahtunut selkeä linjan muutos. Kahden vuoden sisällä on tapahtunut muutos maahanmuuttoviraston linjauksissa, Räsänen sanoo.
Maahanmuuttovirasto on palauttanut ihmisiä, joita maahanmuuttoviraston on pitänyt toteennäytettynä, että heidät on aiemmin kotimaassaan yritetty tappaa, Hassi toteaa.