Jääkiekon SM-liigassa nähtiin jo toinen valmentajavaihdos, kun Pekka Virta jätti SaiPan. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ja MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen pureutuvat Liigan polttaviin puheenaiheisiin väittämien kautta.
Ensin yllätti Ilves, sitten jysähti Lappeenrannan suunnalta. SM-liigan runkosarjasta ei ole pelattu vielä neljännestäkään ja jo kaksi seuraa on vaihtanut luotsiaan.
Nouseeko Antti Pennasen Ilves nyt mestarisuosikkien joukkoon? Entä mitä SaiPan valmentajavaihdoksesta voi aidosti tulkita?
Muun muassa nämä aiheet ovat tapetilla, kun MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen ja MTV Urheilun jääkiekkotoimittaja Ilari Savonen vastailevat viiteen kärkkääseen liigaväitteeseen.
1. Pitääkö Tapparasta ihan aidosti huolestua? Kirvesrintojen pelissä on ollut todella hämmentäviä piirteitä.
Sihvonen: Tapparalla oli kiistatta heikompi vaihe tuossa taannoin. Mistä se johtui, sitä en tiedä. Minun papereissani oli anteeksiantamatonta, että esimerkiksi Lahdessa kirvesrinnat kiskoivat pystysuunnan jääkiekkoa. Olen pitänyt Jori Lehterää indikaattoripelaajana, ja olen katsonut hänen luisteluaan tarkasti. Lehterä oli välillä kuin sahapukki, eikä hän päässyt oikeastaan ollenkaan liikkeelle. Ehkä Tappara on tehnyt taas vanhanaikaisensa ja treenannut liikaa fysiikkaa varastoon. Ihan viime aikoina Tappara on alkanut saada taas juonen päästä kiinni. Oma lukunsa on toki se, että Tappara tähtää myös CHL:n voittoon. Se toki verottaa iskukykyä SM-liigassa, ainakin hetkittäin. Sanon vielä tässä Jussi Tapolalle, että älä hyvä mies missään olosuhteessa peluuta pystysuuntaan joukkueellasi! Se on rumaa ja vastoin seurasi identiteettiä.
Savonen: Jääkiekkoepistolan luku 1955: Tampereen Tappara ei aloita koskaan kauttaan terävästi. Sama kaava toistuu vuosi toisensa jälkeen. En tiedä, että onko ylikova harjoittelu minkäänlainen tekosyy, koska pitää muistaa, että Tappara pelaa jo syksyisin tärkeitä CHL-otteluita. Tappara ei ole pelkästään Suomen mittakaavalla suurseura, se on sitä myös Euroopassa. On selvää, että kirvesrintojen peli on hakenut vielä itseään. Olivatko Sihvosen mainitsemat pystysuunnan vivahteet osoituksia siitä, että Tappara yrittää valmistaa itseään erilaisiin haasteisiin? Ehkä. Uskon kuitenkin vahvasti, että Tapparan tyypillinen identiteetti nostaa taas päätään, kun lumi saapuu maahan.
Juttu jatkuu kuvan alla.
2. Ilves nousee Antti Pennasen tulon myötä Tapparan ja Kärppien rinnalle suurimpien mestarisuosikkien joukkoon.
Sihvonen: Ehkä, ehkä ei. Minä en meinaa tätä nyky-Pennasta tuntea siksi Antti Pennaseksi, jonka tunsin aikoinaan. Hän on nykyään niin terapeuttia, niin terapeuttia. Ilves pelasi Pennasen ensimmäisessä pelissä hyvää lätkää, kun vastassa oli Tappara. Tosin silloin näki sen, että tiiviillä viisikolla kiekkokontrollilätkän pelaaminen oli vielä hakusessa. Ilveksessä monet pelaajat ovat tottuneet surffailemaan vapaammin. TPS:n juhlaottelussa Ilves pelasi aivan liian hanakasti lähes koko ajan pystyyn. Turussa nähty kiekko ei ollut tippaakaan parempaa lätkää siihen verrattuna, miten Jouko Myrrä peluutti tupsukorvia. Sanon, että Ilves on haastajan asemassa suhteessa Tapparaan ja Kärppiin. Olen hieman ymmälläni Pennasen edesottamuksista tähän asti.
Savonen: Tilanne on sikäli mielenkiintoinen, että niin kuin Tero Lehterä C Moren studiossa viittasi, panokset ovat tapissa. Ilveksen valmentajavaihdos tarkoitti käytännössä sitä, että mikään muu kuin mestaruus ei kelpaa. Koska miksi muuten vaihdos tehtiin jo nyt? Antti Pennanen on erittäin älykäs valmentaja ja sille on syynsä, miksi häntä on pidetty Jukka Jalosen manttelinperijänä. Annetaan hetki aikaa ja Pennasen kädenjälki alkaa näkyä Ilveksen pelissä. Väitteeseen vastaten: ilman muuta. Ilves nousee Tapparan ja Kärppien rinnalle, koska a) sen materiaali riittää ja b) kun mainittu materiaali pelaa ehjää viisikkolätkää, tapahtuu hyviä asioita. Uskon vakaasti siihen, että Pennasen Ilves on paha pala kelle tahansa kevään peleissä. Olisi uskomattoman hienoa, jos Tampereen joukkueet kohtaisivat paras seitsemästä -sarjassa. Nyt asetelmat olisivat vielä paremmat kuin mitä ne olivat viime keväänä. En usko, että paineet huimaavat millään tavalla Pennasta tai Ilvestä.
Juttu jatkuu kuvan alla.
3. Jukka Rautakorpi puhuu JYPin kohdalla prosessista. Se yskähtelee, jopa yllättävän paljon.
Sihvonen: Rautakorpi on koutsi, joka ei meinaa päästä vanhoista karvoistaan eroon. JYP pelaa ihan kohtalaista jääkiekkoa, välillä hienostikin rytmittäen, mutta mitä ihmettä ovat ne välillä nähtävät siirtokiekot keskialueelle, palauttamatta jättämiset ja etenkin laitureiden ylijuoksut? Haloo! Pakkohan Rautakorven on puhua prosessista, koska päävalmentaja itse ajaa prosessiaan jalkaansa jarrulla lepuuttaen. Se on kukkua, kun Rautakorpi parkuu sen perään, että JYPin pitää olla duunarijoukkue. Tuo ei ole modernia suomalaista lätkäpuhetta! Työnteko on itsestään selvä juttu. Se kuuluu Meidän peliin sitä sen enempää tähdentelemättä.
Savonen: JYPiä on vaikea tulkita. Siitä on jäänyt hyvin sekava vaikutelma. Välillä tuntuu siltä, että hurrikaanien pelissä on aidosti lupaavia aihioita. Välillä taas tuntuu siltä, että pelaajat eivät ole samalla kartalla valmennuksen kanssa. Enkä oikein vieläkään tiedä, että mitä Rautakorpi ja Ville Nieminen oikein tarkalleen hakevat. Millaista jääkiekkoa JYP haluaa oikeasti pelata? Ei auta kuin odottaa. Yksi iso juttu on se, että Sami Nikun pitäisi kantaa johtavan puolustajan roolia. Onko hän tehnyt sitä? Ei. Niku on yksi kuvaavin esimerkki yllä mainituista pelillisistä sekaannuksista.
4. HIFK:lla on huonosti rakennettu joukkue.
Sihvonen: Pitää paikkansa. Tobias Salmelainen ei osaa hommaansa urheilujohtajana. Mutta erikoista on ollut sekin, että Ville Peltonen hakee edelleen pelikirjaansa sitä versiota, joka toimisi SM-liigassa. Ei IFK saisi olla tällainen kokeilu- ja harjoittelijalaitos. Salmelainen aloitti aivan noviisina urheilujohtajana, ja harjoittelemassa näkyy Peltonenkin olevan. Tässä on myös jännä puoli. Juuri nyt IFK taistelee ja kamppailee kuin peijooni, jättäen kaikkensa jäälle. Seuraus on se, että IFK on ilkeä vastus jokaiselle joukkueelle SM-liigassa. Se ikään kuin panee altavastaajana kaikkensa peliin ja orientoituu altavastaajana matseihin. Tuo on hassua. Ei HIFK:n pitäisi olla tuollainen.
Savonen: Niin, eihän HIFK:n joukkue näytä tällä hetkellä mitenkään kovin hyvältä. Julius Nättinen ei meinaa pysyä ehjänä, Olli Palola ei ole enää entisensä, Eetu Koivistoinen ailahtelee ja Otto Paajasesta on tullut vain työläs sentteri, josta ei meinaa saada oikein mitään irti hyökkäyspäädyssä. Nämä ongelmat sen kuin korostuvat, kun koko joukkue kärsii tehottomuudesta. IFK:n pelaajat puristavat, mikä johtaa siihen, että peli ei ole luontaisaa. Punapetojen suoritustaso ailahtelee ja siltä puuttuu dynaamisuutta. Peltonen voi näyttää epäilijöilleen, mikäli hän pystyy korjaamaan isot puutteet ja ongelmakohdat. Käykö näin? Siinä onkin päivän, viikon, kuukauden ja vuoden kysymys samassa rykelmässä.
Juttu jatkuu kuvan alla.
5. SaiPa on pahasti tuuliajoilla. Pekka Virtaa on turha syyttää seuran todellisista ongelmista. Syyt ovat aivan muualla.
Sihvonen: Minä syytän sekä SaiPaa että Pekka Virtaa, tai vaihtoehtoisesti en kumpaakaan. Tuo liitto oli jo ennalta melko tuhoon tuomittu. Muotoilen näin: Jos Lukko olisi jäänyt keväällä 2021 hopealle, Virta olisi voinut olla oikea luotsi SaiPalle. Mutta kun hän joutui, siis painotan: joutui menemään SaiPaan mestarivalmentajana, asetelma oli väärä. Virta oli ukkoylijumala SaiPan haasteelliseen ja tulehtuneeseen ympäristöön. Jokainen päätelköön, mitä tuolla tarkoitan. Nythän Virta on vapaalla. Pidän ihmeenä, jos Tappara ei havittele Virtaa. Jos Tappara haluaa vastata yhtään Ilveksen Pennanen-kaappaukseen suomalaisella päävalmentajalla, ei vapaana ole muuta vastaavan tason koutsia kuin Virta. Niin ja oli tyylikästä, miten Virta pyysi saada potkut SaiPasta. Yhtä tyylikästä ja viisasta oli, että SaiPa suostui. Oli kiva katsoa, kun vapautuneet SaiPan pelaajat kaatoivat heti kärkeen Kärpät.
Savonen: SaiPan tarinassa tiivistyy SM-liigan ylivoimaisesti kyseenalaisin puoli. Milloin koittaa se hetki, kun Liigan ympärillä otetaan järki käteen ja tajutaan se, että itsekeskeisellä ovet kiinni -mentaliteetilla pilataan vielä Suomen suosituin ja seuratuin urheilusarja? Ei voi olla niin, että yksi seura meinaa tipahtaa jo kymmenen pelatun pelin jälkeen ulos pudotuspelitaistelusta, koska se puuhastelee ilman identiteettiä ja selkeää suuntaa. Edes Pekka Virta ei pystynyt pelastamaan laivaa, josta puuttui pohja, kansi, ankkuri ja ruori. Kohta SM-liigassa on 16 joukkuetta, joista kolme taistelee mestaruudesta, kuusi antaa jonkinlaisen haasteen ja lopuissa taputellaan marraskuussa selkään, että ei se mitään, yritetään taas ensi vuonna. Suomeen pitää saada järkevä sarjamalli, jossa ylimmällä tasolla pelataan ilta toisensa jälkeen huippujääkiekkoa, ja jossa alemman tason joukkueet pystyvät luomaan aitoa uhkaa ylemmälle portaalle. Lopetetaan nyt puheet siitä, miten olisi katastrofaalista, jos jokin perinneseura tipahtaisi yhtäkkiä ulos SM-liigasta eli ykkössarjasta. Käärikää hihat, tulkaa vahvempana takaisin ja järjestäkää sarjakarsinnoissa pirunmoinen show!