Nyt tuli päivämäärä: Tällöin vanha televisiosi on voinut tulla tiensä päähän

Vanhemmat televisiot eivät kohta enää toimi.

Suomi siirtyy ensi vuonna televisiolähetyksissä DVB-T2-teknologiaan eli teräväpiirtoaikaan. Perustasoista kuvanlaatua tarjoavat SD-lähetykset päättyvät siis kokonaan vaiheittaisen siirtymäajan jälkeen. Muutos tarkoittaa sitä, että televisiot ilman HD-ominaisuutta eivät enää toimi. 

Perustasoiset lähetykset päättyvät ensin Ylellä 31.3.2025, ja kaupallisilla tv-kanavilta 30.6.2025.

Kanavat viritettävä uudelleen – kanavapaikat vaihtuvat marraskuussa

Ensimmäinen antenni-tv-verkon kuluttajia koskeva muutos tapahtuu 19.11.2024, kun kanavapaikat vaihtuvat. Kaapeli-tv-verkossa vastaava muutos on tapahtunut jo elokuussa vuonna 2021. 

HD-kanavat löytyvät jatkossa kanavaluettelosta ensimmäisenä kanavapaikoilta 1–20, ja perusmuotoiset kanavat puolestaan siirtyvät kanavapaikoille 21–39. Kaikki tv-kanavat säilyvät kuitenkin vielä kanavavalikoimassa.

Muutostyö tehdään antenni-tv-verkossa tiistaina 19.11.2024 klo 10–15 välillä. Kotitalouksissa muutostyöhön ei tarvitse varautua etukäteen.

Mistä tiedän... 

...koskeeko siirtymä minua?

Antennitaloudessa voit tarkistaa, näkyykö esimerkiksi kanavapaikalla 23 MTV3 HD. Jos näkyy, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Kaapeliverkossa HD-kanavat näkyvät jo nyt kanavapaikalta 1 alkaen. Jos televisiosi kanavanumerointi alkaa kaapeliverkossa kanavapaikasta 21 eteenpäin, tarvitset uuden HD-kykyisen television tai digiboksin.

...katsonko televisiota antenni- vai kaapeliverkon kautta?

Jos asut omakotitalossa tai muussa pientalossa ja katollasi on harava-antenni, todennäköisesti vastaanotat tv-lähetykset antenni-tv-verkon kautta. 

Mikäli asut kerrostalossa tai muussa taloyhtiössä, kannattaa kysyä asiasta isännöitsijältä.

...onko televisioni tai digiboksini HD-valmis?

Kanavaluettelossa HD-kanavien nimessä lukee HD. Jos vastaanotat tv-lähetykset antenniverkon kautta, HD-kanavat löytyvät kanavapaikoilta 21-40. Kaapeliverkossa HD-kanavat ovat paikoilla 1-20. Voit tarkistaa, onko televisiosi tai digiboksisi valmis vastaanottamaan HD-lähetyksiä kokeilemalla, näetkö HD-kanavien sisältöä televisiollasi.

Jos näet HD-kanavat jo nyt ongelmitta, sinun ei tarvitse hankkia uutta televisiota tai digiboksia.

Jos HD-kanavat eivät näy, syynä voi olla televisiosi, digiboksisi tai antennijärjestelmän yhteensopimattomuus HD-lähetysten kanssa.

Huomioi, että Full HD- tai HD Ready -television omistaminen ei automaattisesti tarkoita, että televisiosi voi vastaanottaa teräväpiirtolähetyksiä. Kyseiset termit tarkoittavat, että television näytön tarkkuus riittää HD-tasoisen kuvan esittämiseen. Televisiossa tai digiboksissa tulee kuitenkin olla lisäksi HD-viritin, jotta sillä pystytään vastaanottamaan teräväpiirtolähetyksiä.

Arviolta 100 000–150 000 antenniverkon kotitaloutta joutuu hankkimaan uuden vastaanottimen.

Mikäli siis joudut hankkimaan uuden television, varmista, että vastaanottimessa on DVB-T2-viritin. 

Myös vapaa-ajan asunnoilla ja kesämökeillä on hyvä tarkastaa television ajantasaisuus.

Lue myös:

    Uusimmat