Äänestämisen turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota.
Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään. Tällä kertaa ennakkoäänestysaika on poikkeuksellisen pitkä eli kaksi viikkoa. Ulkomailla ennakkoäänestysaika on lyhyempi ja alkaa vasta kesäkuussa.
Ennakkoäänestyspaikan voi valita, mutta varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina 13.6. äänestäminen onnistuu vain äänioikeusilmoitukseen merkityssä paikassa. Ennakkoäänestyspaikkojen luettelo löytyy oikeusministeriön vaalisivustolta. Ennakkoäänestyspaikkojen aukioloajat vaihtelevat paikan ja viikonpäivän mukaan.
Äänestäessä tulee todistaa henkilöllisyys.
Oikeusministeriö huomauttaa, että ennakkoäänestyspaikoilla on tyypillisesti ruuhkia viimeisenä iltana. Osassa ennakkoäänestyspaikkoja voi äänestää ulkona. Luettelo näistäkin paikoista löytyy oikeusministeriön sivuilta.
Uusien valtuustojen toimikausi alkaa elokuun alussa.
Turvallisesti äänestämään
Äänestyspaikoilla noudatetaan koronaturvallisuusohjeita eli vähintään kahden metrin turvavälejä ja maskisuositusta. Lisäksi tarjolla on käsidesiä, jota äänestäjien toivotaan käyttävän sekä äänestyspaikalle saavuttaessa että sieltä lähdettäessä.
Oikeusministeriö kertoo, että vaalivirkailijat puhdistavat äänestyspaikkojen pintoja säännöllisesti. Äänestäjä voi halutessaan tuoda mukanaan oman kynän.
Hengitystieoireisille tai karanteenissa oleville on erityisjärjestelyitä, joista saa tietoja oman kunnan keskusvaalilautakunnalta.
Vaalipalveluneuvontanumerot ovat 0800 9 4770 (suomenkielinen numero) ja 0800 9 4771 (ruotsinkielinen numero). Vaalien Whatsapp-viestipalvelun numero on 050 438 8730.
Kuntavaalien äänioikeutettuja ovat viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttäneet. Suomen kansalaisten ohella äänioikeutettuja ovat EU-maiden sekä Islannin ja Norjan kansalaiset, joilla on kotikunta Suomessa. Muut ulkomaalaiset ovat äänioikeutettuja, jos heillä on ollut kotikunta Suomessa vähintään kahden vuoden ajan.
Juttua päivitetty kauttaaltaan 26.5.2021 klo 5.44.