Kesäkuulle siirrettyjen kuntavaalien ennakkoäänestus alkaa huomenna 26. toukokuuta. Päivämäärän siirron lisäksi poikkeusajan vaalit ovat poikkeukselliset monin muinkin tavoin. Tässä artikkelista löytyy paitsi tärkeää tietoa äänestämisestä myös tietoa vaalien kuriositeeteista.
Vuoden 2021 kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 13. kesäkuuta. Vaalien ennakkoäänestys puolestaan alkaa huomenna keskiviikkona 26. toukokuuta ja kestää kotimaassa kaksi viikkoa. Viimeinen ennakkoäänestyspäivä on tiistai 8. kesäkuuta.
Kuntavaalit siirrettiin huhtikuulta kesäkuulle Suomen koronatilanteen vuoksi. Uudeksi kuntavaalipäiväksi sovittiin 13. kesäkuuta.
Vaaleissa on kiinnitetty erityistä huomiota koronaviruksen aiheuttamiin haasteisiin. Vaaliuutuutena nähdään drive in -äänestyspisteet, joissa järjestetään ulkoäänestysmahdollisuus autolla, polkupyörällä tai kävellen.
Lisätietoja ulkoäänestyksestä ja -äänestyspaikoista löytyy täältä.
Lue lisää: Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona, ja siihen on varattu tavallista enemmän aikaa
Ulkomailla Suomen edustustoissa ennakkoäänestysaika on 2.–5. kesäkuuta. Kotimaassa on käytössä yhteensä 930 yleistä ennakkoäänestyspaikkaa, jotka ovat pääosin kunnantaloilla, kirjastoissa tai kauppakeskuksissa.
Kuntavaaleissa terveysturvallisuus pyritään takaamaan erityisesti kahden viikon ennakkoäänestysajalla, käsidesillä, kasvomaskeilla ja turvaväleillä.
Lue myös: Pääministeri Marin toivoo puoluejohtajilta kannanottoja vaalirauhan puolesta
Äänestyspaikkojen pinnat ja kynät puhdistetaan useaan kertaan, mutta myös äänestäjä saa varautua.
– Äänestäjä voi tehdä itsekin paljon. Kun hän lähtee äänestämään, hänen kannattaa ottaa oma maski mukaan, myös oman kynän saa ottaa. Käsidesiä on käytettävä ja turvaväleistä on huolehdittava, kertoi oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen MTV:lle aiemmin keväällä.
Jos ottaa oman kynän mukaan, se ei saa olla tussi, jonka jälki näkyisi taitetun äänestyslapun läpi ja pilaisi vaalisalaisuuden.
Varusmiehet ja vangitkin vaaliuurnille
Suomessa sijaitsevien varsinaisten ennakkoäänestyspaikkojen lisäksi ennakkoon voi äänestää erilaisissa laitoksissa kuten sairaaloissa, vanhainkodeissa tai vankiloissa, varuskunnissa ensimmäistä kertaa vaalien historiassa, kotona (ennakkoon sovittaessa, jos liikkumisrajoitukset muuten ovat äänestämisen esteenä), kirjeellä ulkomailta sekä laivalla (vain laivan henkilökunta).
Lue lisäksi: Tällaisia ovat kuntavaalien ulkoäänestyspaikat – MTV Uutiset tutustui Malmin lentokentän kiitoradalle rakennettavaan äänestyspisteeseen
Ennakkoäänestysaikana voi äänestää missä tahansa äänestyspaikassa, myös oman asuinkunnan ulkopuolella Suomessa tai ulkomailla.
Lisää tietoa ennakkoäänestämisestä löytyy virallisilta vaalisivuilta.
Vaalipäivänä voi äänestää vain omassa äänestyspaikassa
Vaalipäivänä sunnuntaina 13. kesäkuuta äänioikeutettu saa äänestää ainoastaan hänelle äänioikeusrekisteriin merkityssä paikassa, joka on kerrottu äänestäjälle postitse saapuneessa ilmoituskortissa. Äänestyspaikat ympäri Suomea ovat avoinna aamuyhdeksästä iltakahdeksaan.
Äänestämään saapuvalla pitää olla mukanaan henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja.
Lue lisäksi: Kuntavaalien 2021 ennakkoäänestys alkaa: Tässä se, mitä sinun tulee tietää äänestämisestä koronaoloissa!
Ilman henkilöllisuustodistusta ei voi äänestää.
Äänioikeudesta kotiin tulleen ilmoituksen ei tarvitse olla mukana äänestämään saapuessa.
Lue lisää varsinaisena vaalipäivänä äänestämisestä täältä.
Karanteenissa olevatkin pääsevät äänestämään
Myös koronaan sairastuneiden tai karanteeniin joutuneiden äänestysmahdollisuudet on mietitty kuntoon.
Sekä ennakkoon että varsinaisena äänestyspäivänä voi tietyin ehdoin äänestää, vaikka äänioikeutetulla olisi koronatartunta tai hän olisi karanteenissa koronalle altistumisen takia.
Lue myös: Kuntavaaleissa on ehdolla 176 kansanedustajaa ja 6 euroedustajaa – katso listalta, keitä he ovat
Ennakkoäänestyksessä sairastunutta tai karanteenissa olevaa kehotetaan hakeutumaan ulkoäänestyspaikoille.
Viralliset ohjeet sairastuneelle tai karanteeniin joutuneelle löytyvät sekä turvallisuusohjeet kaikille äänestäjille löytyvät täältä.
Lisätietoja ja ohjeita saa myös maksuttomasta vaalipalvelupuhelimesta 080 094 770.