Odottavalla äidillä kaksinkertainen riski joutua sairaalahoitoon koronan takia – "Raskaus ja korona eivät ole todellakaan hyvä yhdistelmä"

Raskaana olevilla naisilla riski pahaan koronatartuntaan on olennaisesti korkeampi. Rokotetta suositellaan missä vaiheessa tahansa raskausaikaa.

Raskaus aiheuttaa kaksinkertaisen riskin joutua koronan takia sairaala- tai tehohoitoon verrattuna naisiinjotka eivät ole raskaana, kertoo ylilääkäri ja synnytysten ja naistentautien päivystystoiminnan linjajohtaja Aydin Tekay Husista.

– Raskaus ja korona eivät ole todellakaan hyvä yhdistelmä.

Tekayn mukaan varsinkin deltavariantin yleistyttyä heinäkuun jälkeen nähdään selvästi, että raskaana olevat ovat suuremmassa riskissä koronaviruksen osalta. Tosin viralliseksi riskiryhmäksi raskaana olevia ei Suomessa ole vielä luokiteltu, vaikka Tekayn mielestä näin pitäisi olla.

Sektioita joka viikko

Koronan takia ennenaikaisten synnytysten riski on vähintään puolitoistakertainen, ja keisarinleikkauksia tehdään kaksinkertainen määrä. 

Nuoren raskaana olevan koronapotilaan tilanne pysyy pitkään hyvänä, mutta huononee nopeasti, kun potilaan hapetus huononee. Silloin synnytyksen kanssa tulee kiire.

Tekayn mukaan Husissa joudutaan joka viikko käynnistämään synnytyksiä tai tekemään keisarinleikkauksia.

Suurin osa rokottamattomia

Tekayn mukaan pääsääntöisesti raskaana olevat sairaalahoitoa vaativat koronapotilaat ovat rokottamattomia.

Tarkkaa tietoa kaikkien raskaana olevien koronarokotusmääristä ei tiedetä. Ylilääkärillä on kuitenkin oma arvionsa saatavilla olevan tiedon perusteella.

– Mutu-tuntumalla sanoisin, että parhaimmillaan noin 60 prosenttia, joka on selvästi matalampi kuin tavoitetaso.

Tietoa riskeistä kertynyt

Vielä keväällä ei tiedetty, voiko koronarokotteesta olla haittaa äidille tai sikiölle. Nyt tietoa on kuitenkin kertynyt etenkin Yhdysvalloista, jossa on yli 100 000 rokotettua raskaana olevaa.

– Nyt pystyy sanomaan, että varsinkaan lähetti-RNA-perusteiset rokotteet eivät aiheuta ongelmia äidille tai sikiölle. Tällä hetkellä rokottamattoman koronasairauden aiheuttamat riskit ovat paljon suuremmat kuin rokotteen teoreettiset riskit, joita ei ole vielä näytetty toteen, Tekay kertoo.

Suomessa käytettävistä koronarokotteista lähetti-RNA-teknologialla toimivat Pfizer-Biontechin ja Modernan rokotteet.

THL on suositellut elokuusta alkaen koronarokotteen ottamista kaikille raskaana oleville, ja rokotteen voi ottaa missä raskauden vaiheessa tahansa.

Lue myös:

    Uusimmat