Pitääkö raskaana olevan pelätä koronaa? Lääkäri korostaa yhtä asiaa ylitse muiden: "Soitto on erittäin tärkeää"

Raskaana olevien naisten tulee koronavirusepidemian aikana noudattaa samoja ohjeita kuin muiden riskiryhmiin kuuluvien. Pikkulapset ovat tämänhetkisen tiedon mukaan hyvin suojassa koronavirukselta.

Toistaiseksi vain harvan raskaana olevan naisen tiedetään sairastuneen koronavirukseen. Arvio COVID-19-tartunnan saaneiden raskaana olevien naisten lukumäärästä on alle sata. Heistä kaikki ovat Kiinasta. Viruksen ei tiedetä tarttuvan veriteitse eli raskaana olevien tapauksessa istukan läpi. Myöskään synnytyksessä koronaviruksen ei olla huomattu tarttuvan erityisen helposti.

Koronavirus on raskaana oleville naisille samanlainen riski kuin influenssaan sairastuminen raskauden aikana, kertoo HUS Naistenklinikan osastonylilääkäri Aydin Tekay.

Raskauden aikaisen influenssan on huomattu voivan suurentaa keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Lisäksi raskaana olevalla on kohonnut riski sairastua keuhkokuumeeseen. Erityisesti raskauden loppuvaiheessa sairastettu influenssa lisää vaikeaoireisen viruskeuhkokuumeen todennäköisyyttä.

Käytössä olevan tiedon valossa raskauden osalta suurimmat koronaviruksen riskit kohdistuvat loppuraskauteen. Lääkärilehti kertoo, että koronavirukseen sairastuneilla naisilla ei ole havaittu olevan kohonnutta riskiä keskenmenoon. Jossain tapauksissa raskaus on päättynyt ennenaikaiseen synnytykseen. Tiedot kuitenkin perustuvat hyvin pieneen otokseen.

Viimeisillään raskaana olevan naisen tulee noudattaa samoja ohjeita kuin muiden riskiryhmään kuuluvien: välttää turhaa matkailua, noudattaa hyvää käsihygieniaa sekä välttää turhia tapaamisia ja väkijoukkoja.

Soita ennen hoitoon saapumista

Jos raskaana olevalla naisella on koronavirukseen viittaavia oireita – kuten kuumetta, kuivaa yskää tai hengenahdistusta – ja taustalla altistuminen koronavirukselle esimerkiksi ulkomaanmatkan tai tartunnan saaneen henkilön kautta, tulee hänen soittaa perusterveydenhuollon päivystykseen.

Päivystysluonteisen arvioinnin tarpeessa, kuten synnytyksissä tai supisteluissa, raskaana olevan naisen tulee ottaa yhteyttä oman synnytyssairaalansa päivystykseen.

– Soitto on erittäin tärkeää, jotta voidaan varautua potilaan tuloon, Tekay sanoo.

Omin päin raskaana olevan, koronavirusta epäilevän naisen ei tule rynnätä sairaalaan, sillä näin hän saattaa altistaa muut taudille.

Siinä tapauksessa, että raskaus ei edellytä sairaalahoitoa, odottavan äidin hoito jatkuu kotona.

Jos hoitoa tarvitaan joko naisen oman tilan tai raskauden vuoksi, hänet ohjataan terveydenhuollossa oikealle osastolle. Sairaalahoitoa vaativille potilaille on Kiinassa kokeiltu retroviraalista lääkitystä.

Pikkulapset turvassa koronalta

Suomessa ei toistaiseksi ole tiedossa, että koronavirus olisi tarttunut vauvoihin tai pieniin lapsiin. Vauvat ja pikkulapset ovat tämänhetkisen tiedon mukaan hyvin turvassa koronavirukselta. Riskiryhmiin kuuluvat iäkkäät ja perussairaat, minkä vuoksi isovanhempia ei tulisi pyytää vierailulle tai hoitamaan sairastunutta lasta.

Virusta ei ole löytynyt äidinmaidosta. Jos imettävä äiti sairastuu koronavirukseen, ei sen tällä hetkellä katsota estävän imetystä, kunhan äiti huolehtii hyvästä käsihygieniasta ja käyttää kasvosuojaa.

– Hyvä käsihygienia on tässäkin avainasemassa. Kasvosuojan käytön tarve perustuu yleisiin ohjeisiin, jotka koskevat kaikkia potilaita, joilla on Covid-19-tartunta ja joilla on korkea riski tartuttaa muita, Tekay sanoo.

Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta 1:15

Näin suojaat itseäsi ja muita tartunnalta

Pikkulapsiperheet voivat muiden perheiden tavoin pienentää omaa tartuntariskiään huolehtimalla käsihygieniasta. Kasvojen koskettelua likaisilla käsillä on syytä välttää. Suuria väkijoukkoja ja läheistä kosketusta ihmiseen, jolla on hengitystieinfektio, tulee karttaa. Julkisilla paikoilla ja väkijoukoissa on syytä pitää vähintään metrin etäisyys muihin, erityisesti jos joku yskii tai aivastaa. Kättelyä tulee välttää.

Mikäli itse kokee saaneensa hengitystieinfektio-oireita, kannattaa pysyä kotona. Yskiessä ja aivastaessa suu on syytä suojata, jotta tauti ei leviä. Pärskimisen estoon suositellaan käytettävän kertakäyttönenäliinaa, joka heitetään välittömästi käytön jälkeen roskiin. Jos nenäliinaa ei ole käden ulottuvilla, tulee yskäistä tai aivastaa hihan yläosaan.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, soita terveyskeskukseen tai sairaalan päivystykseen.

Osittaislähteet: LääkärilehtiHUS, THL

Lue myös:

    Uusimmat