Ohittelu liukkaalla tiellä johti matkustajan kuolemaan – todisteet tallentuivat kameroihin

Mies tuomittiin ehdolliseen vankeuteen tämän hurjasteltua matkakumppaninsa kuoliaaksi.

Kuolonkolari tapahtui viime vuoden tammikuussa Liedossa.

Mies kertoi olleensa seurueensa kanssa palaamassa kauppareissulta ja lähteneensä ohittamaan kolmen auton letkaa. Ohitustilanteen yhteydessä hän oli menettänyt ajoneuvon hallinnan, ja auto oli pyörähtänyt pientareelle niin, että se kaatui kyljelleen.

Autossa oli kuljettajan lisäksi kolme matkustajaa. Heistä yksi heistä kuoli ulosajossa. Kuolleella naisella ei ollut turvavyötä.

Onnettomuuspaikka todella liukas

Silminnäkijöiden havaintojen ja videotallenteiden perusteella mies oli ajanut ennen onnettomuutta huomattavaa ylinopeutta. 

Eräs todistaja kuvaili miehen ajoa "kaahaamiseksi". Tienpinta oli lisäksi jäinen ja hyvin liukas. Vastaavasti auton nastarenkaat olivat pahoin kuluneet ja paikoin poikki niin, että vain nastan juuriosa oli näkyvissä.

Eräs silminnäkijöistä muisteli, että onnettomuuspaikka oli niin liukas, että joku oli paikalla liukunut tietä pitkin tasajalkaa.

Oikeus: Miehen on täytynyt ymmärtää riskit

Oikeus katsoi, että vallinneissa keliolosuhteissa ei miehen olisi ollut mahdollista ajonopeudellaan ohittaa kolmea ajoneuvoa ja palata sitten takaisin omalle kaistalleen. 

Lisäksi miehen olisi pitänyt oikeudesta mielestä ottaa huomioon haastavissa keliolosuhteissa, että hänen autonsa renkaat olivat huonossa kunnossa.

Miehen veressä oli onnettomuushetkellä alkoholia, mutta alle rattijuopumusrajan. Useampi tunti aiemmin otetun kolmiolääkkeen vaikutuksesta onnettomuuteen oikeus ei saanut näyttöä.

Oikeus kuitenkin katsoi, että mies oli ajaessaan rikkonut useita liikennesääntöjä niin, että kuolemantuottamusta on pidettävä kokonaisuutena arvostellen törkeänä.

– [Miehen] on täytynyt ymmärtää, että hänen ajotapaansa vallinneissa olosuhteissa sisältyy huomattava riski ajoneuvon hallinnan menettämisestä, tuomiossa todetaan.

Vuonna 1986 syntynyt mies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta 1 vuoden 2 kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Hänet tuomittiin samassa yhteydessä myös bensiinivarkaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat