Ohjaajalegenda Francis Ford Coppola, 81, uskalsi lähteä lomalle Lappiin pandemia-aikana: "Olimme koronakaranteenissa porojen kanssa"

Elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja Francis Ford Coppola vieraili Suomessa ensimmäistä kertaa 2000-luvun alussa. Nyt yhdysvaltalainen ohjaajalegenda koki Suomen turvalliseksi lomakohteeksi ja matkusti pojantyttärensä kanssa mökkilomalle Lappiin.

Francis Ford Coppola, 81, istuu Helsingin keskustakirjasto Oodin elokuvasalissa joulukuisena tiistaipäivänä kasvomaski naamallaan. Ohjaajalegenda on antanut useita haastatteluja ja on selkeästi väsynyt.

Parhaiten Kummisetä-elokuvatrilogian (Kummisetä, 1972, Kummisetä osa II, 1974, ja Kummisetä osa III, 1990) ja Ilmestyskirja. Nyt -elokuvan (1979) ohjaajana tunnettu Coppola on ollut pojantyttärensä kanssa lomamatkalla Lapissa.

Helsinkiin hän saapui Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen kutsumana.

– Koronakriisi alkoi tammi-helmikuussa. Kun sanoin ihmisille, että tilanne tulisi jatkumaan kesään, minua pidettiin hulluna, Coppola sanoo.

– Sanoin, että koulujakin tultaisiin sulkemaan. Olin vahva mielipiteessäni ja sitten kokosin koko perheeni yhteen koko kevääksi. Meitä oli 24 ihmistä samassa paikassa. Se oli erittäin mukavaa, kunnes Kalifornian metsä-palot alkoivat, Coppola kertoo ja kuvailee perheensä eläneen keväällä tietynlaisessa covid-ajan paratiisissa.

Francis Ford Coppola syntyi amerikanitalialaiseen perheeseen Detroitissa vuonna 1939. Ohjaaja avioitui vaimonsa Eleanor Coppolan kanssa vuonna 1963.

Parin esikoinen Gian-Carlo Coppola syntyi samana vuonna, toinen poika Roman Coppola vuonna 1965 ja tytär Sofia Coppola vuonna 1971. Gian-Carlo Coppola kuoli vain 22-vuotiaana veneonnettomuudessa.

Sofia Coppola on isänsä tavoin elokuvaohjaaja. Hänen tunnetuimpia elokuviaan ovat Lost in Translation (2003) ja Marie Antoinette (2006).

Myös Roman Coppola vaikuttaa elokuva-alalla. Hän on ollut mukana käsikirjoittamassa muun muassa Wes Andersonin elokuvia ja ohjannut itsekin elokuvia sekä paljon musiikkivideoita.

Ohjaajalegenda kertoo vievänsä aina kunkin lapsenlapsen vuorollaan matkalle, kun nämä täyttävät yhdeksän vuotta.

Nyt oli Coppolan Roman-pojan tyttären vuoro.

– Niin he oppivat tuntemaan minua ja minä heitä. Pojantyttäreni suuri unelma oli päästä nukkumaan jäähotelliin, Francis Ford Coppola toteaa.

– Minulla oli ollut todella hauskaa Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2002. Ihmiset olivat niin ystävällisiä. Se oli niin miellyttävä kokemus, että päätimme nyt tulla Suomeen.

Coppola lensi perheenjäsentensä kanssa Ivaloon.

– Siellä ei ollut paljon ihmisiä. Olimme koronakaranteenissa porojen kanssa. Ensin olimme Ivalossa ja sitten tulimme Helsinkiin, ohjaaja kertoo.

– Olin aika yllättynyt siitä, että teillä oli mielenkiintoa haastatella minua. Halusin lähinnä näyttää lapsenlapselleni Helsinkiä.

Uusi Kummisetä-versio julki

Francis Ford Coppola on moninkertainen Oscar-voittaja. Hän on myös yksi niistä harvoista ohjaajista, jotka ovat voittaneet Cannesin elokuvajuhlien pääpalkinnon Kultaisen palmun kahdesti.

Coppolan uusin elokuva on uusi versio 30 vuotta sitten ensi-iltansa saaneesta kolmannesta Kummisetä-elokuvasta.

Elokuvan uuden version nimi on koko virallisessa komeudessaan Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone.

– Pidän trilogian muodosta: ensin kaksi osaa ja sitten coda, viimeinen osa. Kaikki Kummisetä-trilogian osat perustuvat päähahmo Michael Corleonen tragediaan. Päätösosa käsittelee Corleonen syntejä ja rangaistusta, Coppola kertoo.

Ohjaaja arvioi päässeensä urallaan paljon pidemmälle kuin olisi uskonut.

– Arvostan kaikista eniten alalla syntyneitä ystävyyssuhteita. Olen ystävä niin monenloistavan ohjaajan ja elokuvantekijän kanssa. Niin moni loistava ohjaaja ympäri maailmaa ja erityisesti Yhdysvalloissa on hyviä ystäviäni, Coppola sanoo.

Kysyttäessä Coppola suostuu mainitsemaan muutaman nimen.

– Tiedät heidät kaikki. George Lucas, Martin Scorsese, Barry Levinson, Bill Friedkin. Nyt tein sen virheen, etten maininnut kaikkia. Heitä on paljon. Steven Spielberg… he ovat poikkeuksellisia ihmisiä.

Ystäväpiirin lisäksi Francis Ford Coppolan lähisuvussa riittää tähtiä. Hollywood-tähti Nicolas Cage on Coppolan veljenpoika, samoin näyttelijä Jason Schwartzman.

Kummisetä-trilogiassa ja Rocky-elokuvasarjassa näytellyt ja kahdesti Oscar-ehdokkaana ollut Talia Shire on Coppolan pikkusisko. 

Suomalaisen merikapteenin perustama viinitila

Lapin-matka ei ole Coppolan ainoa yhteys Suomeen. Ohjaaja omistaa Pohjois-Kaliforniassa viinitilan, jonka perusti 1800-luvun lopulla suomalainen merikapteeni Gustave Niebaum.

Niebaum, alun perin Gustaf Nybom, syntyi Helsingissä vuonna 1842 ja kuoli San Franciscossa vuonna 1908. Niebaum purjehti laivallaan Alaskaan metsästämään turkiksia, kartoitti osia Alaskan rannikosta, perusti yrityksen ja vaurastui.

Niebaum osti viinitarhan ja sitä ympäröineet tilukset, kehitti tilan toimintaa ja voitti viineillään palkintoja. Suomalaissyntyisen miehen kuoltua tilan toimintaa jatkoivat hänen jälkeläisensä.

Francis Ford Coppola ja hänen vaimonsa ostivat Niebaumin viktoriaanisen kodin ja sitä ympäröivät 1 560 eekkerin viinitarhat vuonna 1975.

– Sanoisin, että se on kirjaimellisesti mailmankaunein viinitila. Ja siellä tehdään hyvää viiniä. Toin sitä tuliaisina, Coppola sanoo.

Francis Ford Coppolan mukaan elokuva-ala ja elokuvan muodot ovat muuttuneet vuosien saatossa aina.

– Nyt on menossa taas uusi muutoskausi. Mediayhtiöillä, kuten Apple, Amazon, Netflix, Microsoft ja Google, on paljon rahaa ja ne tarvitsevat sisältöjä. Sosiaalinen media ei ole sisältöä, Coppola toteaa.

– Ihmiset väsyvät siihen. Isovanhemmat voivat käydä Facebookissa nähdäkseen valokuvia lastenlapsistaan, mutta jos käy joka päivä tarkistamassa Facebook-sivunsa, siihen kyllästyy.

Coppolan mielestä ihmiset haluavat elokuvia.

– Nämä hyvin varakkaat yhtiöt tulevat valtaamaan elokuva-alan. Uskon, että ne yhtiöt tulevat ostamaan vielä myös elokuvateattereita. Ei mitään tavallisia teattereita, joita esimerkiksi meillä Yhdysvalloissa on, mutta tällaisia kauniita teattereita. Netflix on tietääkseni ostanut jo kaksi elokuvateatteria, ohjaajalegenda toteaa.

– Näillä yhtiöillä on kaikki tarvittava varallisuus tehdä loistavia elokuvia. Toivon, että ne päättävät tehdä niin. Suoratoisto tulee pysymään osana sitä, se on kuitenkin vain yksi jakelukanava. Se on kehittynyt vhs-kaseteista dvd-levyjen kautta striimaukseen. Elokuvat tulevat siis olemaan nähtävissä kuten nyt.

"Vaalit olivat kuin tosi-tv:tä"

Francis Ford Coppola on seurannut Donald Trumpin presidenttikautta ja Joe Bidenin voittoon päättyneitä vaaleja pelonsekaisin tuntein.

– Se oli kuin tosi-tv:tä, televisio-ohjelma. Ei seollut todellista. Se oli pelottavaa, koska se muistuttaa siitä, mitä tapahtui Italiassa 1920-luvulla ja Saksassa 1930-luvulla. Totuuden kertomisella ei ole arvoa, Coppola päivittelee.

– Pitää vain jatkaa valehtelua. Jotkut ihmiset uskovat edelleen presidentti Trumpin voittaneen vaalit. Se on kauhistuttavaa.

Coppolan mielestä Yhdysvallat kärsii tarpeettoman paljon koronavirusepidemiasta.

– Ei meidän tarvitsisi olla tässä tilanteessa. USA:n hallitus ei ottanut minkäänlaista roolia. Sanoivat vaan, että pandemia menee pois. He välittivät vain taloudesta ja se on kauhistuttavaa.

Lue myös:

    Uusimmat