Keittiössä tapahtuu monenlaista. Itse ruoanlaiton ja aterioinnin lisäksi oman tilansa vaativat ruokatarvikkeiden säilytys sekä astioiden puhtaanapito ja säilytys. Mitä tulee ottaa huomioon, jotta kaikki kotikokin työvaiheet sujuisivat mahdollisimman jouhevasti ja jotta keittiön sähkönkulutuskin pysyisi aisoissa?
Ruokatarvikkeiden säilytys vaatii oman tilansa. Kylmäkalusteita – jääkaappeja ja pakastimia – on saatavilla monen kokoisia ja suunnitteluvaiheessa onkin tärkeää päättää, kuinka paljon kylmäsäilytystilaa tarvitaan. Jääkaappeja ja pakastimia saa erillisinä, yhdistelminä ja monenmoisin erikoisherkuin: esimerkiksi jääpalakone on jo osa monen suomalaisen keittiöarkea. Kannattaa myös ajatella ruokakassien purkamista ja sijoittaa jääkaapin läheisyyteen työtaso toimintaa helpottamaan.
Ruoanvalmistuksen yksi tärkeimmistä osista on tietenkin ruoan kypsennys. Liesitaso ja uuni sijoitetaan niin, että niiden lähellä on turvallista laskutilaa kuumia patoja, pannuja ja kattiloita varten. Uunin sijoittelussa on otettava huomioon turvallisuuden lisäksi myös ergonomia: kalusteisiin sopivalle korkeudelle sijoitettava uuni on kotikokin selälle matalalla olevaa parempi vaihtoehto. Korkeammalle sijoitettu uuni on myös lapsiturvallinen vaihtoehto. Uunia tai liesitasoa ei saisi sijoittaa suoraan kylmäkalusteiden viereen, koska tällöin kylmäkalusteen sähkönkulutus kasvaa ja sen käyttöikä lyhenee.
Astioiden tiskaus ja työvälineiden puhdistus vaatii oman tilansa. Keittiötä suunnitellessa kannattaa miettiä, millainen tiskiallas palvelee omia tarpeita parhaiten: aiotaanko astioita tiskata käsin vai käytetäänkö allasta vain ruokatarpeiden ja astioiden huuhteluun? Tarvitaanko teräsvalmisteista tiskipöytää vai käytetäänkö esimerkiksi massiivipuista työtasoa, joka kestää kosteutta? Tiskiallas sijoitetaan astianpesukoneen lähelle, jotta astioiden huuhtelu ja koneeseen laittaminen nopeutuu. Syvässä tiskialtaassa pesua odottavat astiat ovat katseilta suojassa – tämäkin saattaa olla tärkeä ominaisuus esimerkiksi avokeittiössä.