Helsingin hovioikeus on tuominnut Kaapatut Lapset ry:n entisen puheenjohtajan työsyrjinnästä ja kunnianloukkauksesta sakkoihin. Oikeuden mukaan nainen kohdisti puheenjohtaja-aikanaan rikokset yhdistyksessä työskennelleeseen näkövammaiseen henkilöön.
Nainen toimi tekoaikana 2017–2018 uhriksi joutuneen henkilön esihenkilönä ja työnantajan edustajana.
Työtehtävissään nainen muiden muassa mustamaalasi ja pilkkasi toistuvasti sekä pitkäkestoisesti näkövammaista työntekijää näkövamman takia. Nainen puhui työntekijästä pahaa järjestön muille työntekijöille sekä hallituksen jäsenille ja ex-jäsenille.
Nainen väitti muille, että yksi yhdistyksen työntekijä oli jättänyt työnsä kyseisen henkilön takia. Nainen antoi muiden myös ymmärtää, ettei näkövammainen henkilö selvinnyt työstään vammansa takia.
Lisäksi nainen otti näkövammaiselta työntekijältä työtehtäviä pois perusteetta.
Lue myös: Työntekijä väitti työnantajan uhkailleen häntä - päätyi itse epäillyksi varkaudesta
Vähättelyä ja naureskelua
Oikeudessa todisti useampi yhdistyksen työntekijä. He kertoivat, miten puheenjohtaja oli pyytänyt heitä vahtimaan näkövammaista työntekijää virheiden varalta.
Todistajien mukaan puheenjohtaja oli puhunut avoimesti työntekijän savustamisesta pois yhdistyksestä. Yksi heistä kertoi, että hallitus "haukkui" aina koolla ollessaan kyseistä työntekijää perusteetta. Toinen kertoi, että selän takana kyseistä työntekijää vähäteltiin ja naureskeltiin.
Yksi työntekijöistä oli nauhoittanut yhden tällaisen keskustelun, jossa hallituksen jäsenet ruotivat loukkaavaan sävyyn työntekijän näkövamman vaikutuksia hänen työhönsä.
Työntekijä teki lopulta häirintäilmoituksen aluehallintovirastoon asiasta.
Lue myös: Epäasialliset kysymykset varjostavat rekrytointeja - naiset ketovat syrjinnästä työhaastatteluissa
Äänitallenne ivailusta
Syyttäjä vaati yhdistyksen hallituksen puheenjohtajalle rangaistusta kolmesta työsyrjinnästä ja yhdestä kunnianloukkauksesta.
Helsingin käräjäoikeus päätyi kuitenkin hylkäämään kaikki syytteet katsoen, että kyse oli pelkistä kuulopuheista. Syyttäjä valitti ratkaisusta hovioikeuteen.
Syyttäjän mukaan puheenjohtajan toiminnassa ei ollut kyse yksittäistapauksista, vaan hänen toimintansa oli kokonaisuudessaan näkövammaista työntekijää syrjivää ja epäasiallista.
Hovioikeus totesi, ettei asiassa esitetty näyttöä siitä, ettei näkövammainen työntekijä olisi pärjännyt töissään tai toisen työntekijän lähtö olisi liittynyt häneen. Äänitallenne tuki todistajien kertomusta siitä, miten puheenjohtaja ivasi työntekijää tämän näkövamman takia.
– Edellä selostetun menettelyn tarkoituksena on siten ollut luoda hallitukselle ja työyhteisön jäsenille valheellinen käsitys siitä, että (työntekijän nimi) ei näkövammansa vuoksi selviytyisi työstään, hovioikeuden ratkaisussa todetaan.
– Tällainen menettely on omiaan vaikuttamaan henkilön asemaan työyhteisössä epäedullisesti. Kysymys on myös (työntekijän nimi) halventavan ja nöyryyttävän ilmapiirin luomisesta, mitä itsessään voidaan pitää työntekijän asettamisena epäedulliseen asemaan.
Lue myös: Ylikomisario ihmetteli, voiko 65-vuotias koiraohjaaja ottaa rosvoja kiinni – sai tuomion työsyrjinnästä
Sakkoja ja korvauksia
Hovioikeus tuomitsi puheenjohtajana työskennelleen naisen työsyrjinnästä ja kunnianloukkauksesta 40 päiväsakkoa, joista tälle kertyy maksettavaa 1000 euroa.
Lisäksi tuomittu joutuu maksamaan uhrilleen 1500 euroa kärsimyskorvauksia. Tuomittu ei enää työskentele puheenjohtajana Kaapatut lapset ry:ssä.
Kaapatut lapset ry kertoo olevansa yhdistys, joka pyrkii auttamaan kansainvälisen lapsikaappauksen, kaappausuhan ja vaikean kansainvälisen huoltokiistan kohteena olevia lapsia.