Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona parturi-kampaamoyrityksen syrjinnästä, koska se oli purkanut kahden romaninaisen työsuhteet koeajalla romanihameen käyttämisen takia.
Naiset oli palkattu parturi-kampaamoketjun Etelä-Pohjanmaalla sijaitseviin toimipisteisiin tammi–helmikuussa 2020. He kertoivat oikeudelle, että olivat työhaastattelussa kertoneet olevansa valmiita teettämään työntekoa varten perinteistä romanihametta kevyemmän, työntekoon soveltuvan hameen ja pukeutuvan niin, että he voisivat töissä käyttää työnantajan edellyttämää puseroa.
Työnantaja puuttui naisten pukeutumiseen ensimmäisten työpäivien aikana, ja heille ilmoitettiin muun muassa, ettei romanihame sovi yhtiön imagoon. Kuulemisen jälkeen heidän työsuhteensa purettiin.
3:53
Lue myös: Romaneita syrjitään Suomessa yhä – Leif Hagert kertoo, miten pelkkä nimi voi johtaa epäasialliseen kohteluun
"Jälkikäteen keksittyjä yrityksiä päästä eroon romaneista"
Työnantaja vetosi oikeudessa siihen, että sillä oli perusteltu syy rajoittaa työntekijöiden pukeutumista työhygienian ja -ergonomian takia. Työnantajan mukaan leveä hame vaikeuttaa työergonomiaa, koska se tekee satulatuolin käytön hankalaksi. Työturvallisuus puolestaan kärsi työnantajan mukaan siksi, että suuri hame voi vaikeuttaa työntekijän ja kollegoiden liikkumista työtilassa.
Käräjäoikeus ei uskonut työnantajan perusteluja.
– Näyttöä kokonaisuutena arvioitaessa käräjäoikeus katsoo, että vastaajan esittämät syyt romanihameen käytön kieltämiseen ovat jälkikäteen keksittyjä yrityksiä päästä eroon kahdesta yhtiöön palkatusta romanista, oikeus kirjoitti tuomiossaan.
Oikeuden mukaan todellinen syy naisten potkuihin oli yrityksen johdon asenne romaneja kohtaan sekä se, että romanihameen ei katsottu sopivan yhtiön imagoon. Oikeuden mukaan imagosyytä ei voitu pitää merkityksellisenä, kun sitä arvopunninnassa verrattiin naisten perustuslain turvaamaan oikeuteen ylläpitää omaa kulttuuriaan.
– Vastaajalla ei siten ole ollut liiketoimintakonseptinsa tai imagosyiden perusteella oikeus edellyttää kantajilta muunlaisen hameen kuin romanihameen käyttöä, oikeus katsoi.
Oikeus määräsi CM Hiustalon maksamaan naisille heidän vaatimansa 12 000 euron korvaukset syrjinnästä sekä korvauksia työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.