Helsingin käräjäoikeus hylkäsi puremistapauksessa koiran omistajan syytteen valvonnan laiminlyönnistä, mutta tuomitsi koiran tapettavaksi.
Maaliskuussa 2015 kaksi nuorta miestä oli astunut kerrostalon rappukäytävästä ulos ja ulkona vapaana ollut rottweiler-rotuinen koira oli hyökännyt miehiä kohti.
Koira oli hypännyt ensimmäisen päälle ja purrut tätä lonkasta. Tämän jälkeen koira lähti juoksemaan toista kohti ja hyppäsi selkään. Mies oli kääntynyt ja koira oli osin mennyt ohi.
Tämän jälkeen miehet pakenivat rappuun.
Vähän myöhemmin koiran omistajan poika haki koiran pois.
Syyttäjän mukaan rottweilerin omistaja, 50-vuotias nainen, oli jättänyt ihmisille vaarallisen eläimen asianmukaisesti vartioimatta.
Syyte kuitenkin hylättiin, koska omistaja oli ollut tapahtuma-aikaan matkoilla Turkissa.
Nainen oli vastuussa koirasta, mutta hän ei ollut oikeuden mukaan laiminlyönyt velvollisuuttaan koiran valvonnasta. Oikeudessa ei selvinnyt miten koira oli päässyt vapaaksi pihalle.
Aiempia tilanteita
Syyttäjä vaati koiraa lopetettavaksi, koska koiralla oli ollut kolme aiempaa vaaratilannetta. Vuonna 2012 se oli hypännyt ihmisen selkään. Seuraavana vuonna se puri parkkihallissa sivullista käteen.
Kolmas tapaus sattui 2014, jolloin koira pääsi portista ulos ja puri ihmistä käsivarteen.
Oikeussalissa tuli todistajan kertomuksesta ilmi, että rottweiler oli käyttäytynyt uhkaavasti myös vuonna 2016
Omistaja vastusti vaatimusta, Hänen mukaansa koira oli alistuvainen ja helposti kontaktia ottava.
Oikeus: Koira lopetettava
Oikeus totesi koiran purreen ihmistä aiemminkin.
– Koiran näkökulmasta kaikissa kolmessa tilanteessa on ollut jotain provosoivaa, mutta yleisen elämän kokemuksen mukaan tilanteet ovat olleet purruiksi tulleiden ihmisten näkökulmasta tavanomaisia, eikä heidän ole näytetty epäasiallisesti provosoineen koiraa.
Oikeus katsoi koiran vaaralliseksi ihmisille.
Käräjäoikeuden mukaan on todennäköistä, että taajamassa asuva lemmikkikoira pääsee joskus vapaaksi kuten aiemminkin on tapahtunut.
Oikeus määräsi koiran lopetettavaksi.
Oikeus ei kuitenkaan määrännyt tappamista täytäntöönpantavaksi heti, koska omistajalla on mahdollisuus valittaa päätöksestä hovioikeuteen. Tapauksessa tappomääräyksen suhde syytteen hylkäämiseen ei ole täysin selvä, oikeus perusteli.