Varoitus ovelista huijareista: Tämä turvallisen tuntuinenkaan yksityiskohta ei ole luotettavuuden tae

Traficom varoittaa luottamasta .fi-päätteiseen sähköpostisoitteeseen automaattisesti.
Kyberturvallisuuskeskus on saanut ilmoituksia tietojenkalastelusivustoista, jotka on rekisteröity .fi-verkkotunnuksella. Kuvassa esimerkki sellaisesta.Traficom
Julkaistu 11.04.2025 19:19
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Traficom varoittaa huijareista, jotka ovat naamioineet nettiosoitteensa luottamusta herättävällä päätteellä.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskus on saanut viime aikoina ilmoituksia tietojenkalastelusivustoista, jotka on rekisteröity .fi-verkkotunnuksella.

– Vaikka .fi-päätteinen osoite viittaa kotimaiseen verkkotunnukseen, se ei automaattisesti tarkoita, että kyseessä olisi turvallinen sivusto, Traficomin tietoturva-asiantuntija Sanna Autio muistuttaa tiedotteessa.

Tällaisia huijaussivustoja on Traficomin mukaan havaittu lähiaikoina esimerkiksi Patentti- ja rekisterihallituksen, Verohallinnon tulorekisterin sekä pankkien nimissä. 

Rikolliset yrittävät niiden avulla huijata käyttäjiä luovuttamaan arkaluonteisia tietoja, kuten pankkitunnuksia.

Kyse ei ole näiden organisaatioiden omista verkkosivuista, vaan niitä muistuttavista huijaussivustoista, jotka käyttävät .fi-päätettä luottamuksen herättämiseksi.

– Pysy valppaana ja tarkista huolellisesti verkko-osoitteet, vältä linkkien klikkaamista tuntemattomista lähteistä ja tallenna säännöllisesti käytetyt sivut selaimen kirjanmerkkeihin välttyäksesi huijauksilta, Autio sanoo.

Lue myös: Telialta dramaattiset luvut: 40 prosenttia ulkomailta soitetuista puheluista oli huijauksia

Kielioppivirheitä ja muita outouksia

Fi-pääte ei Traficomin mukaan siis yksinään ole luotettavuuden tae. 

– Verkko-osoite kokonaisuudessaan kannattaa aina tarkistaa huolellisesti. Samaa verkko-osoitetta ei voi rekisteröidä kuin yhdelle toimijalle, joten rikolliset rekisteröivät usein osoitteita, jotka muistuttavat alkuperäisiä, mutta sisältävät pieniä muutoksia, kuten väärin kirjoitettuja sanoja, lisättyjä merkkejä tai väliviivoja, Traficomin tiedotteessa selvitetään.

Lisäksi verkkosivuston ulkoasu ja sisältö voivat paljastaa huijauksen.

– Esimerkiksi kielioppivirheet, sekava ulkoasu tai linkit, jotka ohjaavat epäilyttäville sivuille, ovat varoitusmerkkejä.

– Jos sivusto ohjautuu palveluun, joka ei vastaa verkko-osoitteen nimeä, kannattaa sulkea selain heti, Traficomista ohjeistetaan.

Lue myös: Rakkaushuijausten ja verkkorikosten jäljet johtavat usein "scam centeriin"

Verkko-osoitetta ei voi noin vain lakkauttaa

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom hallinnoi .fi-verkkotunnuksia.

Se ei kuitenkaan voi estää sivustoja ilman tarkkoja selvityksiä.

– Verkkotunnuksilla on keskeinen rooli tiedonvälityksessä ja sananvapauden toteutumisessa. Tämä tarkoittaa sitä, ettei verkkotunnusten rekisteröintiä voida ennalta estää, eikä sivuja voida sulkea ilman huolellista tapauskohtaista arviointia, tiedotteessa todetaan.

Estot tehdään Traficomin mukaan aina tilapäisesti ja tapauskohtaisen harkinnan perusteella, jos muut keinot puuttua asiaan eivät tehoa. 

Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntijat tutkivat jokaisen estettävän sivuston ja varmistavat, että kyseessä todellakin on merkittävä tietoturvauhka, kuten yleisesti saatavilla oleva pankkitunnuksia kalasteleva sivu.

Lue myös: Suomalaiset ovat verkkohuijareille kultasuoni – näin tunnistat vedättäjän

Tuoreimmat aiheesta

Verkkohuijaukset