Oikeus määräsi Meyer Turun ja Meyer Werftin saamaan viiden miljoonan hyvityksen yritysvakoiluoikeudenkäynnissä

Epäilty kuoli oikeudenkäynnin aikana, joten hyvitys ja vahingonkorvaus lankeavat hänen kuolinpesälleen ja perustamalleen yhtiölle.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus määräsi maanantaina telakkayhtiöt Meyer Turun ja Meyer Werftin saamaan yli viisi miljoonaa euroa hyvitystä ja vahingonkorvausta muun muassa yritysvakoilua koskeneessa oikeudenkäynnissä. Hyvityksen osuus on viisi miljoonaa ja vahingonkorvauksen noin 95 000 euroa.

Oikeuden mukaan Meyerin tiedostonhallintaohjelmasta kopioitiin vuosina 2017–2018 erittäin suuri määrä tiedostoja. Teosta epäilty mies työskenteli Meyerillä vuoden 2017 loppuun. Tämän jälkeen hän perusti oman konsultointiyrityksen, joka teki töitä kiinalaiselle laivanrakennusyhtiölle. Syytetty kuoli oikeudenkäynnin aikana.

Oikeuden mukaan hän menetteli tekijänoikeusrikoksen, yrityssalaisuuden rikkomisen ja yritysvakoilun tunnusmerkistön mukaisesti, mutta rikosoikeudellinen vastuu jäi kuoleman takia tutkimatta.

– Kopiointi on tehty ansiotarkoituksessa vähintään omaan tai oman yrityksen käyttöön hyödyn hankkimiseksi, ja se on ollut omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa Meyerille, oikeuden julkisessa selosteessa sanotaan.

Vastaajat kiistivät vaatimukset

Vastaajat kiistivät oikeudessa telakkayhtiöiden vaatimukset. Mies myönsi kopioineensa syytteessä mainitut tiedostot. Hän kuitenkin kiisti syytteet ja sen, että olisi käyttänyt tai yrittänyt käyttää tiedostoja mitenkään.

Hänen mukaansa tiedostojen kopioiminen ei ole aiheuttanut yhtiölle konkreettista vahinkoa.

– Mitkään tiedostot eivät ole vuotaneet ulkopuolisten käyttöön, vaan tiedostot ovat olleet ainoastaan (syytetyn) omalla kovalevyllä ja vain hänen itsensä saatavilla, syytetyn kirjallisessa vastauksessa sanottiin.

Oikeus määräsi epäillyn kuolinpesän ja hänen konsulttiyhtiönsä hyvityksen ja vahingonkorvauksen maksajiksi. Kuolinpesän osuus kokonaisuudesta on 365 000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat