Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi kaikkien osallisten syytteet.
Pirkanmaan käräjäoikeus on ratkaissut tapauksen, jossa saman perheen jäseniä ja kahta ulkopuolista henkilöä syytettiin Business Finlandiin liittyvästä suhmuroinnista.
Syyttäjä vaatii ehdollisia vankeusrangaistuksia muun muassa törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä avustuksen väärinkäytöstä.
Asiassa oli kyse vuosien 2020 ja 2021 tapahtumista. Syyttäjän mukaan päätekijä haki nyt konkurssissa olevan yrityksensä nimissä Business Finlandilta 100 000 euron rahoitusta rekkojen turvallisuuteen liittyvään projektiin ja sai lopulta 70 000 euroa. Syyttäjän mukaan miehen yhtiöllä ei kuitenkaan ollut tarkoitustakaan toteuttaa esitettyä kehityssuunnitelmaa eikä rakentaa siinä hahmoteltua laitetta.
Lue myös: Syyte: Yritys sai Business Finlandilta ison avustuksen – rahat päätyivät perheen taskuihin
Pirkanmaan käräjäoikeus päätyi hylkäämään kaikki syytteet. Ensinnäkin se totesi, että Business Finlandin rahoitus oli hakemuksen mukaisesti myönnetty ainoastaan hankkeen kehittämiseen, ei laitteiston hankkimiseen tai rakentamiseen.
– Jokseenkin selvää on myös se, että hakemuksessa ilmoitetulla budjetilla mainitun kaltaista laitteistoa ei olisi voitu suunnittelutyöhön menevien kustannusten jälkeen edes rakentaa, ratkaisussa mainitaan.
Oikeuden mukaan syytettyjen kertomuksilla tuli selvitetyksi millä tavalla projektia oli kehitetty. Vaikka asiasta ei ollut jäänyt kirjallisia dokumentteja, se ei oikeuden mukaan ollut osoitus siitä, etteikö kehittämistyötä olisi tehty.
– Selvitystyö on myös voinut olla luonteeltaan osin sellaista, mistä ei ole syntynyt dokumentaatiota, kuten esimerkiksi asian yleinen ideointi.
Syyttäjä väitti myös, että syytetyt olisivat kanavoineet avustusrahoja itselleen olemattomien palkkakustannusten perusteella. Oikeus tuli siihen tulokseen, ettei päätekijän näytetty antaneen asiasta vääriä tietoja. Sen mukaan selvitystyöstä oli aiheutunut väistämättä palkkakustannuksia, eivätkä esitetyt kustannukset olleet suuruudeltaan mitenkään tavanomaisesta poikkeavia.
Myös projektin kustannuksiksi kirjatut, toiselle yritykselle maksetut 11 050 euroa olivat käräjäoikeuden mukaan todellisia ja perusteltuja kustannuksia. Syyttäjän väite siitä, että kustannukset olisivat tekaistuja, jäi näyttämättä toteen.
Yhteys kohuliikemieheen
Asiaan liittyi myös elokuussa 2021 kuollut Carl Danhammer. Värikkäänä liikemiehenä tutuksi tullut Danhammer ehti toimia muun muassa Matti Nykäsen managerina. Hän oli myös naimisissa Anu Saagimin kanssa ja käräjöi näyttävästi ystävänsä Vesa Keskisen kanssa.
Pääsyytetty oli ollut tuntemaansa Danhammeriin yhteydessä. Tarkoitus oli selvittää kehitystyön kohteena olevan lumen- ja jäänsulatusjärjestelmän markkinoita Baltiassa ja rakentaa pienoismalli Latviassa. Pääsyytetty oli ehtinyt maksaa latvialaisen yrityksen laskuja 7 000 euron arvosta, kunnes oli ymmärtänyt tulleensa huijatuksi.
Käräjäoikeuden mukaan sitä vaihtoehtoa, että miehen kertomus pitäisi paikkansa, ei voitu sulkea pois. Sen mukaan oli mahdollista, että latvialaisyrityksen osalta tapahtui huijaus.
Kaikkinensa oikeus katsoi, ettei mitään syyttäjän väitetty näytetty toteen, joten se hylkäsi päätekijän syytteet törkeästä avustuspetoksesta ja törkeästä avustuksen väärinkäytöstä.
Koska päätekijäksi syytetyn miehen syytteet hylättiin, oikeus katsoi myös hänen perheenjäseniinsä kohdistuneet rahanpesusyytteet hylätyiksi.
Oikeus huomautti myös, että miehen tekemillä autokaupoilla ei ollut tekemistä avustusrahojen kanssa.
– Syytteessä väitettynä ajankohtana (pääsyytetyn nimi) tilillä on ollut rahaa yli miljoona euroa. Avustusrahoitus on sekoittunut tilillä olleisiin rahoihin. Joidenkin tuhansien eurojen arvoisen käytetyn auton hankinnan ei voida katsoa olleen riippuvainen tilille tulleesta avustusrahoituksesta.
Tuomio ei ole lainvoimainen.