Oikeusasiamies: Perusopetuksen tyyppikirjaimet uhkaavat oppilaiden perusoikeuksia

Mallikirjain, tyyppikirjaimet, kaunokirjoitus, kirjain
Nykyiset mallikirjaimet korvautuvat elokuussa, kun uuden opetussuunnitelman myötä kouluissa otetaan käyttöön uudet mallikirjaimet. Uudistuksen myötä muun muassa numeroon 7 sekä kirjaimiin z ja q lisätään poikkiviiva. Stt Grafiikka
Julkaistu 14.01.2016 14:43

MTV UUTISET

Kouluissa opetettujen, käsin kirjoitettujen tyyppikirjainten keskinäinen sekoittuvuus voi vaarantaa oppilaiden perusoikeuksia, sanoo eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen tiedotteessa.

Vuodesta 2004 lähtien opetetuista mallikirjaimista sekaannuksia ovat aiheuttaneet erityisesti numero 1 ja ilman poikkiviivaa kirjoitettava 7. Myös kirjain q on voinut sekoittua numeroon 9 ja kirjain z numeroon 2.

Nykyiset mallikirjaimet korvautuvat elokuussa, kun uuden opetussuunnitelman myötä kouluissa otetaan käyttöön uudet mallikirjaimet. Uudistuksen myötä numeroon 7 sekä kirjaimiin z ja q lisätään poikkiviiva ja pieneen L-kirjaimeen päätekoukku, jotta se erottuu numerosta 1. Näitä muutoksia on toivottu erityisesti matematiikassa. 

Huolia äänioikeuden toteutumisesta ja ylioppilastutkinnon arvostelusta

Jääskeläisen mukaan muutokset ovat hyviä. Hän kuitenkin pelkää, että usean oppilassukupolven oikeudet ovat ehtineet vaarantua. Hänen mukaansa oikeusministeriö kantaa huolta esimerkiksi oppilaiden äänioikeuden asianmukaisesta toteutumisesta. 

Huolta herättää myös ylioppilastutkinnon arvostelu. Opetushallituksen mukaan ylioppilaskokeiden tarkastajien on kiinnitettävä erityishuomiota merkkien tulkintaan.

Oikeusasiamiehen mielestä kaikilla hallinnonaloilla on harkittava, mihin toimenpiteisiin on mahdollisesti syytä ryhtyä, jotta 12 oppilassukupolven oikeuksia ei loukata. Jääskeläinen muistuttaa, että perustuslaissa turvattuun sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja ja mielipiteitä.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa