Yo-lautakunta huolissaan riippumattomuudestaan – ministeriö puolustaa uudistusta

Ylioppilaskirjoitukset yo, yo-kirjoitukset
Abiturientteja yo-kirjoituksissa Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä helmikuussa 2013.Lehtikuva
Julkaistu 20.01.2017 15:49

MTV UUTISET–STT

Ylioppilastutkintolautakunnan johto on huolissaan lautakunnan riippumattomasta asemasta, jos lautakunta liitetään Opetushallitukseen. Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on, että Yo-tutkintolautakunta liitettäisiin Opetushallitukseen ensi vuoden alusta alkaen.  

Yo-tutkintolautakunnan puheenjohtajan Patrik Scheininin mukaan lautakunnan yhdistäminen Opetushallitukseen vaarantaa lautakunnan arviointitoiminnan riippumattomuuden ja sen uskottavuuden.  

Scheinin muistuttaa, että ylioppilastutkinnon avulla selvitetään, ovatko opiskelijat omaksuneet Opetushallituksen määräämän lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot. Hänen mukaansa Yo-tutkintolautakunnan on kyettävä kokeiden tehtävänlaadinnassa ja arvostelussa arvioimaan opetussuunnitelman toteutumista riippumattomasti.  

Yo-tutkintolautakunnan opetushallitukseen liittämisen sijaan Scheinin kannattaa uuden arviointiviraston perustamista Ylioppilastutkintolautakunnan ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen toimintojen pohjalle.  

Virastojen yhdistämisaikataulu on ylioppilastutkinnon toimeenpanon kannalta erittäin kiireinen, sillä Yo-tutkintolautakunta siirtyy sähköiseen tutkintoon vaiheittain vuosien 2016-19 aikana.  

Hän muistuttaa, että sähköiseen tutkintoon siirtyminen on erittäin mittava tietojärjestelmähanke, jonka toteuttamiseen tarvitaan työrauhaa.  

– Suunniteltu yhdistymisaikataulu vaarantaa ylioppilastutkinnon sähköistämistä kriittisimmässä mahdollisessa vaiheessa, Scheinin painoittaa.  

"Aiheettomia huolia"  

Johtaja Kirsi Kangaspunta opetus- ja kulttuuriministeriöstä ei allekirjoita Scheininin huolta siitä, että Yo-tutkintolautakunnan riippumattomuus kärsisi uudistuksessa.  

– Valmistelussa on lähdetty siitä, että Ylioppilastutkintolautakunnan tehtävistä säädetään edelleen omassa lainsäädännössä. Sillä on edelleen omat rahat ja omat tehtävät, Kangaspunta sanoo STT:lle.

Kangaspunnan mukaan yhdistämisellä haetaan synergiaetuja, jotka jäisivät perin niukiksi, jos Scheininin ajatuksen mukaisesti vain Yo-tutkintolautakunta ja Kansallisen koulutuksen arviointikeskus yhdistettäisiin.  

Kangaspunnan mukaan yhdistämisessä haetaan samanlaista mallia kuin oikeusministeriössä, jonka yhteydessä toimii riippumattomana viranomaisena muun muassa tasa-arvovaltuutetun toimisto.  

– Kukaan ei ole asettanut tasa-arvovaltuutetun riippumattomuutta kyseenalaiseksi, Kangaspunta muistuttaa.  

Kangaspunnan mukaan yhdistämisen yhteydessä on pidettävä tarkkaan huolta siitä, että yo-tutkinnon sähköistämishanke ei millään lailla vaarannu.  

Allaoleva video syyskuulta.

0:49img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa