Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen katsoo eduskunnan turvallisuusosaston menetelleen virheellisesti vuonna 2017, kun pyydetyt vierailijatiedot oli hävitetty ennen kuin korkein hallinto-oikeus oli lopullisesti ottanut kantaa niiden julkisuuteen.
Video: Tuore selvitys laittaisi eduskunnan toimintatavat remonttiin
Hävittämistä perusteltiin henkilötietolain nojalla määritellyillä säilytysajoilla, jotka umpeutuivat kesken oikeudenkäynnin.
Oikeusasiamies kirjoittaa tiedotteessaan, tiedon pyytäjällä on oikeus odottaa, että viranomainen ei vaaranna oikeutta muutoksenhakuun ja tee valitusta hyödyttömäksi hävittämällä valituksen kohteena olevia asiakirjoja kesken oikeudenkäynnin.
Tietoja säilytetään vain päivän
Vierailijatietojen säilytysaikoja oli sittemmin lyhennetty 12 kuukaudesta yhteen päivään. Tästä oli seurannut, että vierailijatietoja koskeneita pyyntöjä ei ollut ehditty toteuttaa ennen tietojen hävittämistä.
Oikeusasiamies sanoo, että päiväkohtaisia vierailijatietoja voi pyytää joko hyvissä ajoin ennakkoon tai vielä saman päivän aikana. Kyseisiä tietoja ei saa hävittää ennen kunkin pyynnön asianmukaista käsittelemistä.
Jääskeläisen mukaan eduskunnan hallinnossa ei ollut riittävästi varauduttu säilytysaikojen muutoksen vaikutuksiin, jotta pyynnöt olisi kyetty toteuttamaan asianmukaisesti hyvin lyhyiden säilytysaikojen puitteissa.
Päätöksiin julkisuuslain mukainen ohjaus
Oikeusasiamies toteaa, että kun virkamies kieltäytyy antamasta pyydettyjä tietoja, hänen tulee antaa vastauksessaan julkisuuslain mukainen ohjaus, eikä hallintolakiin viittaavaa oikaisuvaatimusohjausta. Hallintolain oikaisuvaatimusmenettelyä ei sovelleta asiakirjapyyntöjen käsittelyyn.
Eduskunnan vierailijatietojen käsittelystä tuli oikeusasiamiehelle yhteensä yhdeksän kantelua. Niihin sisältyi lähes 30 tiedotusvälineen yhteinen kantelu sekä yhdistysten ja yksityishenkilöiden kanteluita.