Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tapaus oli vahingossa merkitty ratkaistuksi.
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoo sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvoksen Ismo Tuomisen menetelleen lainvastaisesti tietopyynnön vastaamisen viivästyttyä. Tietopyyntö jätettiin 16. päivä syyskuuta 2017 ja asiakirja luovutettiin kantelun tehneelle 16.4.2020.
Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.
Kantelun teki Rikhard Sjöberg, joka on viime vuosina vaatinut selvennystä alkoholin niin sanottuun etämyyntiin eli ulkomailta tilaamiseen.
"Ei tahallinen salaaminen"
STM:n selvityksen ja lausunnon mukaan Sjöbergin asiakirjapyyntö saapui sähköpostitse ministeriön kirjaamoon 16.9.2017, josta se ohjattiin hallitusneuvos Tuomisen käsiteleväksi. Pyydetty asiakirja oli EU:n komission lausunto alkoholilain etämyynnistä. Se oli merkitty saapuessaan sanalla "LIMITED" eli rajoitettu, päätöksessä kerrotaan.
Ministeriön mukaan Sjöbergin pyytämän lausunnon salassapitoa selvitettiin EU:n komissiolta. 29.9.2017 eli reilu viikko asiakirjan pyytämisen jälkeen komissio totesi lausunnon olevan julkinen. Sjöbergille asiakirja kuitenkin luovutettiin vasta 16.4.2020. Tämäkin vaati sitä, että Sjöberg pyysi asiakirjaa uudelleen.
Hallitusneuvos Tuomisella oli STM:n selvityksen mukaan "lokakuun alussa 2017 runsaasti valiokuntakuulemisia, minkä vuoksi asia jäi hoitamatta".
– Kysymyksessä ei ollut asiakirjan tahallinen salaaminen, vaan asiakirja jäi toimittamatta inhimillisen erehdyksen vuoksi, ratkaisussa todetaan STM:n selvitystä referoiden.
"Kantelija voi tehdä ilmoituksen poliisille"
Selvityksen mukaan tapaus oli asianhallintajärjestelmässä "erehdyksissä merkitty ratkaistuksi", eikä tapaus ollut näin ollen edennyt.
Apulaisoikeusasiamies Sakslin toteaa ratkaisussaan, että tieto julkisesta asiakirjasta on annettava viimeistään kahden viikon kuluessa siitä, kun viranomainen on saanut asiakirjan saamista koskevan pyynnön.
Jos asiakirjoja on paljon tai niihin liittyy salassa pidettäviä osia, voidaan määräaikaa venyttää kuukauteen. Sjöbergin pyytämän asiakirjan tapauksessa aikaa kului yli kaksi ja puoli vuotta. Näin ollen Sakslin katsoo hallitusneuvos Tuomisen toimineen lainvastaisesti.
– Asian käsittelyn yhteydessä ei tullut ilmi seikkoja, joiden perusteella olisin katsonut aiheelliseksi arvioida asiaa rikosoikeudelliselta kannalta, ratkaisussa todetaan.
– Kantelija voi halutessaan omalla vastuullaan tehdä asiasta ilmoituksen poliisille. En kuitenkaan voi arvioida, olisiko ilmoituksella menestymisen mahdollisuuksia, ratkaisussa kerrotaan.
Tapauksen seurauksena apulaisoikeusmies antoi STM:n hallitusneuvos Tuomisella huomautuksen.
6:39