Oikeuspsykiatri: Imatran joukkomurhan syy tullaan saamaan selville – "epäillyn käytös ainutlaatuista"

imatra koskenparras vuoksenvahti ammuskelu (4)
Lehtikuva
Julkaistu 06.12.2016 07:05
Toimittajan kuva

Raija Kantomaa

raija.kantomaa@mtv.fi

@RaijaKantomaa

Psykiatrisen vankisairaalan Vantaan yksikön ylilääkärin ja oikeuspsykiatrin Alo Jüriloon mielestä Imatran joukkomurhasta epäillyn motiivia on hyvin vaikea ymmärtää.

MTV Uutisten tietojen mukaan kolmesta murhasta epäillään 23-vuotiasta imatralaismiestä, Jori Juhani Lasosta. Hänet on aiemmin tuomittu muun muassa tapon yrityksestä ja törkeästä rattijuopumuksesta.

– Epäillyn käytös on ollut hyvin epäloogista. Hän teki joukkomurhan tappamalla usean ihmisen, muttei tehnyt itsemurhaa tai yrittänyt pakoon. Hän ei ollut teon aikana päihteidenkään vaikutuksen alaisena. Tämä on hyvin hämmentävää ja ainutlaatuista enkä tiedä ainuttakaan vastaavaa tapausta, toteaa Jüriloo.

Jüriloo ajattelee, että teko voisi olla epäloogisuutensa vuoksi psykoottisen ihmisen tekemä.

– Mitään loogista selitystä epäillyn käyttäytymiselle ei ole nähtävissä, joten herääkin kysymys, onko kyseessä psykoottisen ihmisen logiikka. Tämä me emme tiedä vielä, muistuttaa Jüriloo.

Jüriloon mukaan Imatralla Eksotessa on panostettu erityisesti matalan kynnyksen hoitoon, mutta jos ihminen ei koe olevansa sairas, hän ei hakeudu hoitoon.

– Suurin ongelma tällaisten ihmisten kanssa on se, että ennen väkivallan tekoa ei ole minkäänlaista psykiatrista hoitokontaktia, eli syyllinen ei löydy hoitojärjestelmästä, toteaa Jüriloo.

Imatra suruliputus

Suomen lippuja puolitangossa Imatran kaupungintalolla maanantaina 5. joulukuuta 2016. 

Tekijän mielenliikkeet selvitetään

Epäilylle on tehty kolme vuotta sitten mielentilatutkimus, kun hän syyllistyi tapon yritykseen vuonna 2013. Hän oli silloin ollut päihtynyt kiinni jäädessä. 

Jüriloon mukaan Suomessa on maailman tiukin ja perusteellisin mielentilatutkimus, joka kestää parista kuukaudesta jopa neljään kuukauteen.

– Siinä tutkittavasta tilataan kaikki sairaskertomukset jopa syntymästä saakka. Tutkimuksessa on mukana koulutodistukset ja omaiset ja läheiset haastatellaan. Tässä tapauksessa epäillylle on tehty mielentilatutkimus kolme vuotta sitten, joten on mahdollista, että psykiatrinen sairaus on puhjennut sen jälkeen, pohtii Jüriloo.

Jüriloon mukaan esimerkiksi skitsofrenia puhkeaa tavallisesti hieman yli 20-vuotiaana.

– Eräällä potilaallani puhkesi skitsofrenia vain kaksi vuotta mielentilatutkimuksen jälkeen. Huomautan, että hyvin pieni osa skitsofreniapotilaista syyllistyy väkivaltaiseen tekoon, mutta väkivaltariski kasvaa 25-kertaiseksi, jos sairas on päihtynyt. Imatran murhista epäilty ei ole ollut kuitenkaan päihtynyt murhat tehdessään, sanoo Jüriloo.

imatra-ilta-kynttilät

Poliisin mukaan esitutkinnassa on vahvistunut se käsitys, ettei tekoon liity poliittisia tai ideologisia motiiveja.

"Motiivi saadaan selville"

Imatran poliisi on kuulustellut epäiltyä, mutta hän ei ole halunnut kertoa tapahtumista eikä vastata hänelle esitettyihin kysymyksiin.

– Uskon kuitenkin, että joukkomurhan syy tullaan saamaan selville. Tässä tullaan selvittämään tarkkaan se, millaista elämää tekijä on elänyt ennen kohtalokkaita tapahtumia. Oikeudessa tullaan uskoakseni vaatimaan myös uutta mielentilatutkimusta ja sen tekevät eri asiantuntijat kuin kolme vuotta sitten, lisää Jüriloo.

Jüriloon mukaan epäilty saa hoitoa jo heti esitutkinnan aikana, jos hänen todetaan sitä tarvitsevan vankilan terveytutkimuksessa.

– Tämän kaiken surun keskellä haluan muistuttaa, että henkirikosten määrä on ollut viime vuosina Suomessa laskussa. Nyt kyse on vain yhdestä järkyttävästä sattumasta, toteaa Jüriloo.

Tuoreimmat aiheesta

Imatran kolmoissurma