Vaimonsa murhasta syytetty psykiatri on tehnyt itsekin mielentilatutkimuksia – tästä seuraa suuria kysymyksiä

Mitä mielentilatutkimuksessa tehdään? 8:50
Mitä mielentilatutkimuksessa tehdään?

Vaimonsa murhasta syytetty psykiatrimies on määrätty mielentilatutkimukseen. 

Helsingin käräjäoikeus antoi tammikuun lopussa välituomion murhajutussa, jossa 49-vuotiasta miestä syytetään vaimonsa murhasta Helsingin Ullanlinnassa.

Syyttäjän mukaan mies murhasi vaimonsa heidän yhteisessä kodissaan torstain ja perjantain välisenä yönä 15.–16. joulukuuta vuonna 2022. Pariskunta asui isossa kerrostaloasunnossa Raatimiehenkadulla Ullanlinnan kaupunginosassa Helsingissä. 

Oikeus katsoi välituomiossaan, että mies on toiminut syytteessä kuvatulla tavalla ja aiheuttanut vaimonsa kuoleman rikoksella. Käräjäoikeus ei vielä ottanut kantaa siihen, mistä rikoksesta mies tulisi tuomita. 

Tästä syystä mielentilatutkimuksen aloittaminen venyi

Lääkärimies määrättiin jo esitutkinnan aikana mielentilatutkimukseen, mutta sen aloittaminen on viivästynyt ja tutkimus aloitettiin vasta tämän vuoden alussa.

Keskustelua on herättänyt, miksi mielentilatutkimus päästiin aloittamaan vasta tämän vuoden alussa eikä jo viime keväänä. MTV Uutisten rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén kertoi asiasta Viiden jälkeen -ohjelmassa. 

Palménin mukaan rikostoimituksessa oli pohdittu, voiko murhasta syytetyn miehen oma tausta psykiatrina vaikeuttaa mielentilatutkimuksen tekemistä.  

– Hän on psykiatri ja tehnyt myös itse mielentilatutkimuksia. Tästä heräsi kysymys, että missä hänelle voidaan tehdä mielentilatutkimus tai ketkä häntä voivat tutkia. Olemme kysyneet alan asiantuntijoilta, että vaikuttaako miehen oma tausta mielentilatutkimuksen tekemiseen tai sen viivästymiseen, mutta se ei ole vaikuttanut asiaan. Toki tässä on täytynyt pohtia sitä, että tutkimuksen miehelle tekevät sellaiset henkilöt, jotka eivät tunne häntä entuudestaan.

Syy mielentilatutkimuksen viivästymiseen johtuu kuitenkin aikatauluista. 

– Sairaaloissa on ollut niin kova ruuhka, että siitä syystä mielentilatutkimuksen aloittaminen on viivästynyt niin paljon, Palmén kertoo.

"Pakkohoito voi olla monelle todella kova paikka"

Mielentilatutkimus on perusteellinen tutkimus, joka tehdään sairaalassa, ja se kestää noin kaksi kuukautta. 

Ullanlinnan psykiatrin kohdalla on herännyt keskustelua myös siitä, pystyisikö hän alan ammattilaisena manipuloimaan jotenkin mielentilatutkimuksen lopputulosta.

– Olemme selvittäneet tätä asiaa alan asiantuntijoilta ja kaikki ovat vakuuttaneet, että se ei ole mahdollista. Mielentilatutkimus on niin perusteellinen, pitkä ja läpiluotaava tutkimus koko ihmisen historiaan, että käytännössä henkilön on mahdotonta manipuloida sitä, Palmén kertoo.

Jos henkilö todetaan mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi, ei hän ole tällöin ymmärtänyt tekoaan ja hänet määrätään psykiatriseen hoitoon. Hoidon pituutta ei ole määritelty, vaan henkilö voi olla jopa loppuelämänsä hoidossa. 

Syyntakeinen henkilö taas tuomitaan rikoksesta vankilaan.  

– Onhan sillä merkitystä, oletko vankilassa vai sairaalahoidossa. Välillä kuulee ihmisten puhuvan, että olisi helpompaa välttää vankilatuomio, jos todettaisiin syyntakeettomaksi. Näin se ei kyllä ole, sillä lääkäritkin ovat sanoneet, että pakkohoito voi olla monelle todella kova paikka ja hoito voi jatkua paljon pitempään kuin vankeustuomio.

Oikeus jatkaa Ullanlinnan murhajutun käsittelyä, kun psykiatrin mielentilatutkimus on valmistunut.

Lue myös:

    Uusimmat