Oletko aina myöhässä? Psykoterapeutti kertoo, mistä myöhästely voi johtua

Pian nerokas vinkki: Näin opetat lapselle kellonaikoja 0:27
KATSO MYÖS: Näin opetat lapselle kellonaikoja.

Myöhässä oleminen ei ole suinkaan aina merkki välinpitämättömyydestä tai ilkeydestä.

Tuntuuko että ystäväsi, perheenjäsenesi tai jopa sinä itse olet aina myöhässä sovituista tapaamisista?

Jatkuva myöhästely on ensinnäkin epäkäytännöllistä, koska esimerkiksi junat ja bussit eivät odottele myöhästyneitä, mutta myös helposti eripuraa aiheuttavaa ihmissuhteiden kannalta.

Myöhästely nähdään helposti negatiivisena piirteenä ja huonona käytöksenä, mutta asiantuntijoiden mukaan näin ei välttämättä ole.

Yliaikatauluttajat sanovat kaikelle kyllä

Metro-julkaisun haastattelema psykoterapeutti Somia Zamanin mukaan useimmiten myöhästelevät ihmiset eivät tee sitä tahallaan.

Zaman selittää, että jotkut ihmiset ovat luonnostaan vain niin optimistisia, että he uskovat pysyvänsä hektisessä aikataulussaan. Tämän tyyppiset ihmiset pakkaavat päivänsä yleensä liian täyteen ja ovat kaiken lisäksi puheliaita ja jäävät helposti suustaan kiinni myöhästyen jälleen seuraavasta tapaamisesta.

Tämän tyyppiset ihmiset eivät välttämättä ole kuitenkaan tyytyväisiä siitä, että joutuvat juoksemaan paikasta toiseen, vaan heidän voi olla yksinkertaisesti hankalaa sanoa ei.

– Jotkut yliaikatauluttajat ovat ihmisiä, joiden on hankala sanoa ei, koska he pelkäävät loukkaavansa jotakuta tai menettävänsä tärkeän tilaisuuden. Tässä tapauksessa heidän epärealistiset suunnitelmansa päivän varalla peilaavat heidän huoliaan, eikä niinkään innostustaan, Zaman kertoo.

Toisaalta myöhästelystä voi tulla niin vahva osa omaa persoonaa, että myöhästelijä ei enää edes yritäkään saapua paikalle ajoissa, koska kukaan ei edes odota sitä.

Myöhästely saattaa liittyä myös prokrastinaatioon, eli selviytymismekanismiin, johon liittyy vitkuttelua ja asioiden lykkäämistä, keskittymällä johonkin toiseen, ei niin tärkeään asiaan.

Zamanin mukaan tämän tyyppiset ihmiset voivat tuskailla jonkin asteisen ahdistuksen kanssa, minkä takia siirtyminen paikasta toiseen voi olla heille hankalaa.

Myöhästely saattaa liittyä täysin myös siihen, millaisen kasvatuksen henkilö on saanut.

Vanhemmilta saatu malli vaikuttaa

Myöhästely saattaa kummuta myös siitä ajankäytön mallista, jonka olemme saaneet kotoa.

Ajankäytön asiantuntija Carmel Moore kertoo Metro-julkaisulle, että saatu malli voi vaikuttaa kummalla tahansa tapaa. Jos esimerkiksi vanhempasi ovat hakeneet sinut aina myöhässä koulusta, sinusta saattaa tulla korostetun täsmällinen ajankäyttäjä.

Kaikkien aivot eivät kuitenkaan toimi samalla tavalla.

Somia Zaman viittaa autismin kirjolla oleviin tai ADHD-diagnoosin saaneisiin henkilöihin, joille ajankäytön hallinta voi olla hankalaa. Samalla ongelmaksi voi muodostua myös ylipäätään asioiden järjestely sekä tavaroiden hukkaaminen.

Jos sinulla on siis ystävä tai tuttu, joka on aina myöhässä, muista, että myöhästelylle voi löytyä hyvä syy. 

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat