Maailmalla on raportoitu älypuhelimien käyttäjien toimesta erikoisista sattumuksista, jotka saavat epäilemään, kuinka paljon tietoa älypuhelin pystyy keräämään käyttäjistään.
Amerikkalainen radiokanava WNYC kertoi taannoin tapauksesta, jossa iPhone-käyttäjä kertoo hyräilleensä biisiä suihkussa olleessaan. Älypuhelin oli samaan aikaan suihkutilassa.
Myöhemmin hän huomasi biisin ilmestyneen puhelimensa hänelle ehdotetuista kappaleista koostuvalle musiikkilistalle.
BBC kertoo puolestaan toisesta tapauksesta, jossa toimittaja puhui puhelimessa äitinsä kanssa onnettomuudessa menehtyneestä ystävästään. Myöhemmin käyttäjän puhelimen ehdotettuihin hakusanoihin ilmestyi kuolleen ystävän nimi sekä yksityiskohtia onnettomuudesta.
Google vastasi tuolloin tapaukseen vakuuttamalla, että käyttäjien puhetta "kuunnellaan" vain silloin, kun äänitunnistus on aktiivisena.
Tv-kanava FOX 5:n haastattelema teknologia-asiantuntija Pete Erickson epäilee tällaisten tapausten vain yleistyvän.
– Olemme jakaneet tietokoneillemme jo pitkään tietoa itsestämme ja tehneet Google-hakuja. Kaikki tämä tieto tallentuu isoihin tietokantoihin, jotka koostavat meistä profiileja. Nyt myös äänemme on yksi asia, jota voidaan tallettaa, Erickson sanoi.
– Kuluttajalle jää puolestaan vastuu sulkea tällaiset ominaisuudet pois laitteistaan.
Erickson muistuttaa, että älypuhelimemme käyttävät jo monia ääniohjauksella toimivia ohjelmia, kuten Applen Siriä. Nämä ohjelmat vaikuttaisivatkin olevan aina päällä puhelimissamme, vaikka emme niitä käyttäisikään.
Äänitunnistuksen voi kytkeä pois päältä puhelimen asetuksista. IPhonella asetuksen löytää yksityisyysasetuksista – Androidilla sovellusasetuksista.