Kahdeksan asiaa, joita et välttämättä haluaisi puhelimesi tietävän sinusta – nyt lienee jo myöhäistä

0:46img
Mitä lukon kuva nettisivulla tarkoittaa? Tietoturva-asiantuntija kertoo, miksi ominaisuuteen ei voi enää luottaa.
Julkaistu 22.11.2021 11:43

Ville Järveläinen

Puhelimella tehdään nykyään paljon enemmänkin kuin vain soitetaan ja lähetetään tekstiviestejä. Monelta onkin saattanut mennä ohi, että samaan aikaan älylaite kerää käyttäjästään paljon dataa, ja kännykkämme tietävätkin meistä jo enemmän kuin tietokoneemme. Tämä herättää kysymyksiä myös tietoturvasta.

Saksalaisen markkina- ja kuluttaja-analyysejä tekevän Statistan mukaan 70 prosenttia älypuhelin omistajista on käyttänyt laitettaan koronapandemian myötä aiempaa enemmän.

Lisääntynyt ruutuaika ei näy pelkästään niska- ja hartiaseudun jumeina, vaan huolta voivat aiheuttaa myös turvallisuuteen ja yksityisyyteen liittyvät seikat.

– Nykyisin käytämme älypuhelimia kaikkeen siihen, mihin ennen käytimme tietokoneita, eli videopuheluihin, verkko-ostoksiin, rahan siirtämiseen, kuvien lähettämiseen, asiakirjojen allekirjoittamiseen ja kaikkeen muuhun, kuvailee tiedotteessa Daniel Markusen, tietoturvaratkaisuja tarjoavan NordVPN:n digitaalisen turvallisuuden asiantuntija.

Lue myös: Epäiletkö puhelimesi kuuntelevan sinua salaa? Näin virität sille ansan, joka paljastaa totuuden

Nämäkin asiat puhelimesi tietää

Markusen listasi kahdeksan asiaa, jotka moderni puhelin tietää käyttäjästään.

1. Sijaintisi

Useat sovellukset, kuten kartat, vaativat pääsyn älypuhelimesi sijaintitietoihin. Puhelimesi seuraa siis liikkeitäsi jatkuvasti. 

2. Salasanasi

Lähes kaikki älypuhelimen sovellukset vaativat rekisteröitymisen. Rekisteröitymistä tarvitaan myös verkkokauppojen käyttöön ja palveluihin, joita käytetään usein älypuhelimella.

3. Laskutustietosi

Näitä ovat osoite- ja yhteystietosi, joita tarvitset verkko-ostosten tekoon puhelimella.

4. Puheenaiheesi

Virtuaaliavustajat, kuten Applen Siri, Amazonin Alexa ja Google Assistant, saattavat tallentaa yksityisasioita, sekä jopa säilyttää näitä tietoja.

5. Liikkeesi

Älypuhelimissa on kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi, jotka mittaavat fyysistä liikettäsi, kuten liikesuuntaa ja -kulmia.

Terveys- ja urheilusovellukset käyttävät näitä tietoja liikkeittesi tarkkaan tallentamiseen ja tietävät, milloin esimerkiksi istut, kävelet, seisot tai venyttelet.

6. Uniikit biometriset tietosi

Älypuhelimesi tunnistaa kasvosi ja sormenjälkesi, joiden avulla saat pääsyn puhelimelle.

7. Googlelle antamasi tiedot

Teknologiajätti käyttää tekemiäsi hakujasi ja selaushistoriaasi sivustoillaan (kuten Youtube) saadakseen tietoja taustastasi ja kiinnostuksen kohteistasi mainontaa varten.

8. Kuviesi metatiedot

Kuva, jonka lähetät jollekin tai jonka lataat nettiin, sisältää tietoja puhelimesi mallista sekä kuvan ottamisen tarkasta ajankohdasta ja paikasta.

Miten älypuhelin kannattaa suojata?

Se, että puhelin tietää sinusta edellä lueteltuja asioita, mahdollistaa myös puhelimen sujuvan käyttökokemuksen. Voit kuitenkin itse hallita jonkin verran sitä, millaisiin tietoihin haluat puhelimesi pääsevän käsiksi.

Sovellukset pyytävät lupaa saadakseen pääsyn esimerkiksi kameraasi, mikrofoniisi tai sijaintiisi. On syytä miettiä, onko lupa välttämätöntä antaa. Vaikkapa karttasovelluksen toimivuuden kannalta sijainti on hyvin olennainen, mutta tarvitseeko sinun jakaa sijaintisi sosiaalisen median sovelluksille? Kaikki sovellukset eivät välttämättä toimi, jos niille ei anneta pääsyä haluttuihin toimintoihin.

NordVPN kehottaa laittamaan puhelimen WiFi- ja Bluetooth-yhteydet pois päältä silloin, kun niitä ei tarvita, jotta puhelin ei etsi kyseisiä yhteyksiä silloin, kun käyttäjälle ei ole niille oikeasti tarvetta.

Lisäksi kaksivaiheinen tunnistautuminen on syytä ottaa käyttöön kaikilla älypuhelimen verkkotileillä ja sovelluksissa aina, kun se on mahdollista.

Salasanojen hallintaan kannattaa käyttää joko iOS:n tai Androidin omaa salasanapankkia tai vaihtoehtoisesti ladata hallintaohjelma, jolla voi luoda uniikkeja salasanoja eri tilejä varten, ja säilyttää niitä salattuina. 

Kuvien paikkatietojen tallentamisen voi kytkeä pois päältä, elleivät otosten sijaintitiedot ole itselle tarpeen.

Lue myös: "Monet hyökkäykset alkavat yksinkertaisella sähköpostilla" – nämä haittaohjelmat piinaavat suomalaisia juuri nyt

Lähde: NordVPN

Tuoreimmat aiheesta

Tietoturva