Oletko koskaan pysähtynyt pohtimaan, miksi joidenkin vessojen valokatkaisija on oven ulkopuolella, mutta toisten ei?
Onko kaverisi koskaan sammuttanut valoja vessasta, kun itse istut siellä? Pimeässä haparoidessasi toivoit taatusti, että WC:n valokatkaisija olisi oven sisäpuolella, kuten se joissain asunnoissa onkin. Mutta miksi?
Oletko ikinä miettinyt, miksi joidenkin vessojen valokatkaisija on oven ulkopuolella?
Määräykset eivät ota kantaa
Suomessa sähköasennuksia koskevat määräykset eivät ota kantaa siihen, kummalle puolelle ovea valokytkin pitää asettaa. Näin siis siinä tapauksessa, kun kyseessä on pelkkä WC – se kun luokitellaan sähköasennusten kannalta kuivaksi tilaksi.
Jos pönttö sijaitsee kylpyhuoneessa, tilanne saattaa olla toinen.
Miksi katkaisin joskus on ulkopuolella?
Kylpy- ja suihkutiloista löytyy vettä ja kosteutta, mikä osaltaan vaikuttaa asennusolosuhteisiin ja niiden vaatimuksiin.
– Roiskuvasta vedestä ja kosteudesta johtuen sähkölaitteiden sijoittelulle ja koteloinnille on omat vaatimuksensa, kertoo ylitarkastaja Sakari Hatakka Tukesilta.
Jos pesuhuoneen ja vessan yhdistävä tila on hyvin pieni, erityisvaatimusten takia valokatkaisija voidaan joutua sijoittamaan oven ulkopuolelle. Koska sähköasennukset kylpy- ja suihkutiloissa tulee tehdä tietyn välimatkan päähän suihkun vesipisteestä, katkaisija ei välttämättä yksinkertaisesti "mahdu" WC:n sisäpuolelle.
– Sähköasennusten kalusteiden, kuten esimerkiksi valokytkinten sijoitukselle, on annettu yleisesti noudatettuja ohjeita sähkötietokortistossa. Täsmälliset sijoituspaikat annetaan kohdekohtaisessa sähköselityksessä tai -piirustuksissa, Hatakka sanoo.
– Sähkötietokorttikaan ei ota kantaa siihen, kummalle puolelle WC:n ovea valokytkin sijoitetaan. Sen sijaan kytkimen yleisesti käytetty asennuskorkeus lattiatasosta on yksi metri.
Syy voi olla myös "ajan henki"
Kuivan WC-tilan katkaisimen sijoittamiseen määräykset eivät siis ota kantaa. Hatakan mukaan valokytkin asennetaan nykytaloissa yleensä siihen tilaan, jonka valaistukseen kytkin vaikuttaa – käytännössä siis vessan sisään.
– Sijoitteluun eri puolille WC:n ovea ovat varmaan olleet osaltaan vaikuttamassa rakennustekniset kysymykset ja "ajan henki". Ulkopuolelle sijoitettu kytkin voisi jossain tilanteissa olla käytettävämpi, kun valokytkintä ei tarvitse haeskella pimeästä vessasta, Hatakka pohtii.