Ravitsemusterapeutti Eija Orreveteläinen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä uudesta Itämeren ruokavaliosta.
– Itämeren ruokavalio on vastine Välimeren ruokavaliolle. Se on tehty Sydänliiton, Diabetesliiton ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemusasiantuntijoiden yhteistyönä, Eija Orreveteläinen sanoi päivän ohjelmassa.
Ruokavaliota kuvaa kolmio, jonka ala- ja keskiosassa olevia tuotteita on hyvä syödä paljon ja usein, huipun tuotteita taas niukasti tai harvoin.
– Ruoka-aineet on ryhmitelty hieman eri tavalla kuin tavallisessa ruokakolmiossa. Oleellista on se, että pehmeät rasvat ovat nyt omassa ryhmässään. Myös kalan ja marjojen käyttö korostuvat, Orreveteläinen sanoi.
"Meren pinnan yläpuolella" kolmion huipulla näkyy herkkuja, kuten makkaraa, kakkua ja suklaata.
– Jos pinnan "alapuolella" oleva osa on kunnossa, herkkuja voi nauttia kohtuudella. Ne eivät kuitenkaan ole välttämättömiä.
Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, miltä Itämeren ruokakolmio näyttää.
Milloin pitäisi syödä ravintolisiä? Ravitsemusterapeutti vastaa
Oletko puutteessa? Tässä viisi tärkeintä ravintolisää
Tämä hoitomuoto vetää nyt ihmisiä vastaanotolle jonoksi asti
Näin eri ruoka-aineista saa D-vitamiinia − katso!
Reijon uskomaton kokemus: Näillä keinoin allergia katosi, ei edes flunssaa yli 10 vuoteen!
Näin eri ruoka-aineista saa kalsiumia − testaa, saatko sitä tarpeeksi!