Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa toteaa, että narsisti ajattelee muiden ihmisten olevan olemassa vain häntä varten.
Narsismi näyttäytyy eri tavoin eri yhteisöissä, mutta yhteistä kaikille narsisteille on, että he eivät koe olevansa koskaan väärässä. Janne Viljamaa sanoo, että tutkimusten mukaan kaksi kolmasosaa narsisteista on miehiä.
Perheessä
Narsisti voi tehdä puolison riippuvaiseksi itsestään esimerkiksi taloudellisesti. Hän saattaa laskea sentilleen, kuka maksoi mitäkin ja vedota sopivan paikan tullen siihen sanomalla, että "minähän tämänkin maksoin".
Narsisti pitää perheensä julkisivun puhtoisena, mutta esimerkiksi pettäminen ei ole hänelle vaikeaa. Hän keksii aina oikeutuksen teoilleen.
Myös rakkauselämässä narsisti haluaa hovin ympärilleen. Seksuaalisuutta hyväksi käyttämällä hän pönkittää omaa itsetuntoaan. Narsistinen vanhempi kuskaa lapsensa sellaiseen harrastukseen, jonka on itse valinnut, ei lapsi.
Ystävänä
Narsistin on vaikea muodostaa pitkiä ystäväsuhteita, vaikka hänellä olisikin tuhat ystävää Facebookissa. Hän ei piittaa, onko kaverilla hyvä vai huono hetki, kun hänelle tulee tarve vuodattaa omia ongelmiaan. Muiden ongelmia hänellä ei ole aikaa kuunnella.
Narsisti ei aina muista maksaa velkojaan, eikä hänen ystävänsä uskalla kysellä niiden perään, koska pelkää narsistin suuttumista. Narsistin ystävyysverkosto koostuu usein myötäilijöistä, jotka eivät uskalla sanoa omia mielipiteitään, jos ne eroavat narsistin julistamasta totuudesta.
Työelämässä
Narsisti on usein se kahvipöydän äänekkäin tyyppi, joka kääntää jutun koko ajan itseensä. Esimiesasemassa hän voi käyttää valtaa vaarallisesti, jopa toisten työuran torppaamiseksi. Määräaikainen työsuhde voi olla narsistin keino pitää alainen nöyränä. Saatetaan esimerkiksi vihjailla, että "kyllä tähän sinun paikallesi on muitakin tulossa, jos työt eivät suju".
Narsisti pyrkii parantamaan koko ajan omaa asemaansa ja heikentämään samalla muiden. Hän ei osaa olla aidosti iloinen toisten saavutuksista eikä myöskään kannusta toisia.
Näin kohtaat narsistin:
- Ilmoita selvästi oma kantasi, katso silmiin, ole vakuuttava ja puhu kuuluvalla äänellä. Opettele sanomaan Ei.
- Älä luota ulkomuistiin, vaan hanki kaikki materiaali kirjallisena. Narsisti "unohtaa" itselleen epäedullisen materiaalin.
- Pidä kiusaamispäiväkirjaa, johon kirjoitat narsistin puheet sanatarkasti. Dokumentoinnista on suuri hyöty myöhemmin.
- Hanki itsellesi sosiaalista tukea, älä jää yksin, narsisti pyrkii eristämään kohteensa pystyäkseen kiristämään tehokkaammin.
- Älä luota narsistiin, hän pystyy olemaan tarvittaessa hyvin miellyttävä saadakseen itselleen edullista tietoa esimerkiksi toisen ongelmista, talousvaikeuksista tai kasvatusongelmista.
- Pyri mahdollisimman suureen riippumattomuuteen henkisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti, jolloin päätät itse elämästäsi, eikä narsisti voi kiristää sinua.
- Älä yritä muuttaa narsistia, se ei onnistu.
- Hanki tietoa, jonka avulla ymmärrät narsistin tapaa toimia ja ajatella.
- Jos mikään muu ei auta, lähde pois. Vain sinä voit tietää oikean ajan lähteä.
- Älä menetä itsearvostustasi. käyttäydy aina niin, että voit olla ylpeä itsestäsi. Älä mene mukaan narsistin peleihin
Studio55.fi/Piritta Palokangas
Vuosikymmenten piina: Raivoava anoppi sai lopulta porttikiellon perheen kotiin
Psykologi: 15 prosenttia suomalaisista persoonallisuushäiriöisiä
Psykoanalyytikko: Tällainen on narsisti
Nämä ammatit vetävät puoleensa narsisteja – Katso lista!
Psykoanalyytikko: Narsistit ovat usein työttöminä
Miesystävä manipuloi, pieksi ja piti Tuulaa vankinaan - Psykoosissa pakkohoitoon
Psykoanalyytikko: Margaret Thatcher ja Hitler olivat narsisteja