Oletko perillä puutarhakalusteidesi alkuperästä? Valitse vastuullisesti

puutarhakalusteet
Shutterstock
Julkaistu 30.03.2015 18:33

MTV LIFESTYLE

Kevät tarkoittaa monelle terassin, parvekkeen tai puutarhan loihtimista uuteen uskoon. Sisustuskärpäsen purrutta odottavat myymälöissä lukuisat erilaiset kalustevaihtoehdot. Millainen on vastuullinen puutarhakaluste ja miksi sen alkuperästä kannattaisi olla perillä?

Jos talvenpieksemistä terassituoleista ei tahdo saada kalua nikkaroimallakaan, kannattaa suunnata kaupoille etsimään silmää, kukkaroa ja omaatuntoa miellyttäviä puutarhakalusteita. Tarjolla on lukuisia erilaisia kokonaisuuksia aina polyrottinkisista kalusteista kovapuisiin vaihtoehtoihin.

Jos luonnollinen puu miellyttää eniten silmää, valinta täytyy tehdä trooppisten kovapuisten ja kotimaisesta puusta valmistettujen kalusteiden välillä. Puukalusteisiin mieltynyt joutuukin pohtimaan paitsi sopivinta värisävyä ja kaluston käyttötarkoitusta, myös sitä, mistä ja miten puu on kalusteisiin päätynyt.

Vastuullisesti tuotettu puu on peräisin metsästä, jonka hoidossa on otettu huomioon niin ympäristö kuin yhteiskunta. Markkinoilla on trooppista puuta, jonka alkuperä saattaa olla tuntematon ja joka voi olla peräisin suojelluista sademetsistä.

– Pelkällä lainsäädännöllä ei voida varmistaa puun olevan vastuullisesta lähteestä, Suomen FSC:n eli Vastuullisen metsänhoidon yhdistyksen pääsihteeri Anniina Kostilainen sanoo.

Puutarhakalusteiden valintaopas

1. Käyttötarkoitus, koko ja tila
Mieti seuraavia kysymyksiä: Tarvitsetko kalustoa ruokailua varten vai riittääkö pelkkä oleskelu? Haluatko, että kaikki perheenjäsenet mahtuvat yhtä aikaa syömään pöydän ääreen? Entä kutsutko pöydän ääreen mielellään myös vieraita? Mihin tilaan kalusto on tulossa? Minne kalusto varastoidaan talvella?

2. Mieltymykset
Millaista materiaalia kalusteiden tulisi olla: Ovatko helppohoitoiset ja säänkestävät polyrottinkiset kalusteet tai puulta näyttävä, muovinen artwood hyvä valinta, vai miellyttääkö luonnollinen, pitkäikäinen puu? Entäpä kalusteiden väri?

3. Sertifioitu puu

Kovapuisissa kalusteissa tulee olla merkki FSC-sertifioinnista, joka takaa, että puu on peräisin vastuullisesta lähteestä. Myös kalustemyyjät osaavat kertoa puun alkuperästä.

4. Puukalusteiden hoito ja säilytys

Puu tarvitsee säännöllistä puhdistamista ja öljyämistä jopa 2–3 kertaa kesäkauden aikana, etenkin, jos kalusteet altistuvat auringonpaisteelle. Puukalusteet kannattaa säilyttää mielellään varastossa tai autotallissa suojassa sateelta.

Puuta voi seurata kannolta kauppaan

Koska kalusteista ei päälle päin voi erottaa, ovatko ne vastuullisesti tuotettuja vai eivät, niistä kannattaa etsiä sertifiointimerkkiä. Se on tarra, jossa on puu sekä alla kirjaimet FSC. Sertifikaatti takaa, ettei metsänhoidossa ole rikottu esimerkiksi alkuperäiskansojen tai työntekijöiden oikeuksia tai vahingoitettu luonnon monimuotoisuutta.

– FSC-sertifikaatilla on maailmanlaajuiset, ulkopuolisten tahojen toteuttamat seurantajärjestelmät. Lisäksi kuluttaja voi mennä nettisivujen kautta tarkistamaan tuotteen alkuperän. Sertifioituja tuotteita voidaan seurata kannolta kauppaan, Kostilainen kertoo.

FSC:n jäseniin kuuluu WWF:n kaltaisia suuria ympäristöjärjestöjä, yrityksiä kuten UPM-Kymmene ja Stora Enso sekä metsänomistajia, metsäalan ammattilaisia ja muiden muassa Saamelaisneuvosto.

– Metsäkato on maailmanlaajuisesti valtava ongelma: jopa 20 prosenttia hiilidioksidipäästöistä aiheutuu laittomista hakkuista ja metsäkadosta. 

Suomen metsistä noin miljoona hehtaaria on tällä hetkellä FSC-sertifioituja; maailmalla sertifikaatti on jo yli 180 miljoonalla hehtaarilla talousmetsää. 

– On tärkeää valita sertifioitu tuote, jotta välttyisi siltä, että olisi tietämättään edistämässä maailman metsäkatoa, Suomen FSC:n pääsihteeri Kostilainen summaa.

Lähde: JYSK ja FSC

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle