Olisi hassua, jos ilmastonmuutos ei ahdistaisi, sanoo ilmastoaktivisti – toimittaja syyttää paniikin lietsonnasta: "Tässä on kyse vallasta"

6:59imgVideolla Koistinen kertoo siitä, millaisia kulutusvalintoja ihmisen kannattaa tehdä itse ilmastonmuutoksen tai siihen liittyvän ahdistuksen ehkäisemiseksi.
Julkaistu 13.03.2019 10:29(Päivitetty 14.03.2019 12:32)
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Ilmastoahdistus on terve reaktio ilmastonmuutokseen, toteaa Ilmastovanhempien Sampo Koistinen Huomenta Suomessa. Hänestä se johtuu yksinkertaisesti siitä, että nykyisellä uralla eteneminen vaikuttaa johtavan ilmastonmuutoksen myötä tulevaisuuteen, jota ihmiset eivät halua. Hän nimeää riskeinä muun muassa uuden sukupuuttoaallon ja ilmastopakolaiset.

– Jos se ei ahdista, se on jopa hassua, Koistinen toteaa.

Hän kertoo, että monelle Ilmastovanhempien jäsenelle ilmastoaktivismi on ollut keskeinen osa ilmastonmuutokseen liittyvän ahdistuksen helpottamista.

Ahdistukseen liittyy kokemus voimattomuudesta ja yksin ongelman edessä olemisesta, ja sitä vastaan auttaa kuuluminen yhteisöön, jonka kanssa tarttua toimeen.

Hän korostaakin aktiivista kansalaisuutta keskeisenä ilmastotekona.  Yhden ihmisen kulutusvalinnat eivät riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta, ja sitä varten on pyrittävä muuttamaan järjestelmän rakenteita.

Toimittaja syyttää paniikin lietsonnasta

Huomenta Suomessa vieraili myös toimittaja Matti Virtanen, jonka tuore Ilmastopaniikki-kirja kritisoi mediassa kuultavia näkemyksiä ilmastonmuutoksesta.

Hän esimerkiksi kyseenalaistaa sen, mikä osuus ilmastonmuutoksesta on ihmisen aiheuttamaa ja katsoo, että päästöttömän energiantuotantoon siirtymisellä ei ole niin kiire on annettu ymmärtää.

Hän kuvailee ilmastonmuutospuheessa olevan uskonnon piirteitä, ja niin sanotun ilmastopaniikin vaikeuttavan harkittujen päätösten tekemistä.

– Jos ryhdytään johonkin toimenpiteisiin paniikissa, niin ei siitä hyvää seuraa, hän kuvailee.

Kirjassaan Virtanen syyttää, että ilmastopaniikkia lietsovat ihmiset, jotka saavat siitä palkkaa. Hän kuitenkin kiistää puhuvansa salaliitosta.

– Kaikki tietävät, että tässä on kyse vallasta. Tämän avulla voidaan ottaa haltuun kokonainen yhteiskunta, hän syyttää.

Toimittaja Matti Virtanen kritisoi ilmastonmuutoskeskustelua, syyttäen siinä lietsottavan paniikkia.

7:48img

”En lähde kiistelemään lääkärinkään kanssa”

Ilmastovanhempien Sampo Koistinen toteaa, että ilmastonmuutoksen kieltäminen kulkee aina hieman ilmastotutkijoiden jäljessä, ja se on lientynyt pikkuhiljaa täydestä kiistämisestä ihmisen roolin osuuden kyseenalaistamiseen. Hän kertoo uskovansa lähtökohtaisesti tieteellisen kentän ilmastomalleihin.

– En lähde kiistelemään lääkärinkään kanssa, hän toteaa.

Hän muistuttaa, että ilmastomallien epävarmuustekijät toimivat valitettavasti kumpaankin suuntaan. Ilmastonmuutoksen vaikutus voi olla arvioitua pienempi, mutta se voi olla pahempikin. Siksi siihen pitää varovaisuusperiaatteenkin vuoksi suhtautua vakavasti.

Oikaisu 14.3. klo 12.30: Matti Virtanen ei väittänyt, että Vesala saa palkkaa IPCC:ltä.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos