Oliver Helander valotti olympiakuntoaan

Roomassa EM-pronssin saavuttanut Oliver Helander on kamppaillut välilevyn pullistuman ja tekniikkaongelmien kanssa. Suomalaisten odotukset ennen Pariisin olympialaisten keihäskilpailua ovat tavallista maltillisemmat. 

Oliver Helander rimpuili kesäkuussa Rooman EM-kisoissa mitaleille, mutta hänellä on ollut tekniikkapulmia läpi kesän. Münchenin 2022 EM-kisojen pronssimitalisti Lassi Etelätalo ja Toni Keränen eivät ole heittäneet olympiamitalia enteileviä tuloksia.

Olympiavoitto Pariisin kisoissa oli pitkään Helanderin uran päätavoite. Selkävaivan ja tekniikkaongelmien takia hän joutuu nyt lähtemään kilpailuun maltillisemmin ajatuksin.

– Finaalipaikka on minulle realistinen tavoite, Helander ilmoitti sunnuntaina Suomen joukkueen mediatilaisuudessa.

– En tarkoita, että olen heittänyt pyyhkeen kehään. Jos selästä ei puhuta, olen fyysisesti niin hyvässä kunnossa, että minulla on pieni mahdollisuus. Kaikki on kiinni tekniikasta.

Helander tunkeutuisi kaksi vuotta sitten heittämällään ennätyksellä 89,83 komeasti mitalikamppailuun, mutta tänä vuonna hän on saanut keihään vain 85,75 metriin. Tuloksella heltisi EM-pronssi, mutta Helander ei ollut siihen tyytyväinen.

– Sekin heitto oli aika surkea, Helander tuomitsi.

Juoksun rytmi kuntoon

Tekniikkaongelmat pudottivat Helanderin Vaasan Kalevan kisoissa kolmanneksi. Sen jälkeen hän on heittänyt vain Joensuun gp-kisoissa, mutta kilpailu jäi häneltä selän takia kesken. Selässä on välilevyn pullistuma.

Pariisissa Helanderin täytyy vain luottaa selkäänsä. Tekniikka korjaantuu, jos hän saa juoksurytmistä kiinni.

– Tärkeintä olisi saada juoksu rytmiin niin, että vauhti tulisi paremmin loppuun. Se korjaisi samalla monta muuta asiaa. Pääsisin kunnolla keihään alle ja saisin keihään lähtemään parempaan asentoon, Helander totesi.

Helanderin selkävaivat alkoivat keväällä yhdestä heittoharjoituksesta. Roomassa selkä oli oireeton, mutta vaiva palasi entiselleen Paavo Nurmen kisoissa heti EM-kisojen jälkeen.

– Roomassa kävi jo mielessä, että vaiva on taputeltu, Helander naurahti.

EM-kisoissa kymmenenneksi sijoittunut Keränen heitti Paavo Nurmen kisoissa ennätyksensä 84,19. Sen jälkeen hänellä on ollut ohjelmassa rankka harjoitusjakso.

Keränen on Pariisissa fyysisesti parhaassa kunnossaan.

– Kroppa on kunnossa, jossa sen pitää olla uran suurimmassa paikassa. Tulos on nyt vain tekniikasta kiinni, Keränen kertoi.

– Tavoitteena on heittää kisoissa keihästä, minkä osaan. Jos se onnistuu, tulos riittää varmasti finaalipaikkaan.

Heitto lähtee jaloista

Etelätalo on kolmikon kokenein arvokisaheittäjä. EM-pronssin lisäksi hänellä on neljäs sija Dohan 2019 MM-kisoista ja kahdeksas sija Tokion 2021 olympialaisista.

Alkukesästä Etelätalo sijoittui Rooman EM-kisoissa kuudenneksi, ja Vaasan Kalevan kisoissa hän otti mestaruuden kauden parhaallaan 84,67.

– Olen paremmassa kunnossa kuin Roomassa, mutta ajatukset ovat tässä vaiheessa vain olympialaisten karsinnassa, Etelätalo korosti.

– Minulla heitto on ollut koko uran kiinni siitä, miten jalat pelaavat.

Etelätalolla on tapa virittää kilpailuissaan vauhdinjuoksua vähitellen kiivaammaksi. Jalkojen vireyttä säästelläkseen hän haluaisi päästä tavasta eroon tiistain karsinnassa.

– Toivottavasti ei tarvitsisi heittää kovin montaa kertaa, Etelätalo hymähti.
 

Lue myös:

    Uusimmat