Greenpeace iski kahdelle Shellin öljynporauslautalle maanantaina. Järjestö pelkää yhtiön hylkäävän öljylautat merelle.
Greenpeacen ohjelmapäällikön Jehki Härkösen mukaan lautat ovat olleet käytössä 1970-luvulta lähtien ja niissä on sisällä 11 tuhatta tonnia raakaöljyä. Greenpeace osoittaa mieltään lautoilla.
– He haluaisivat hylätä rakenteet Pohjanmereen ja jättää ne sinne ruostumaan. Ennen pitkää öljy valuisi sieltä pitkin merta, Härkönen selittää.
Härkösen mukaan Shell on tietoinen siitä, että öljy tulee valumaan mereen.
Shell hakenut poikkeuslupaa
Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Sara Viljasen mukaan kyseessä on vakavasti otettava ympäristövahingon riski.
Shell on hakenut toiminnalleen poikkeuslupaa Iso-Britannialta. OSPAR-sopimus sääntelee asiaa Koillis-Atlantilla. Sopimus mahdollistaa poikkeusmenettelyn.
Kyseessä on ennakkotapaus, koska vastaavia öljynporauslauttoja ei ole ennen poistettu käytöstä.
Muut yritykset odottavat päätöstä
Tapauksella voi olla suuri merkitys tulevaisuudelle.
– Meidän käsityksemme on, että siellä on aika monta muuta firmaa, jotka odottavat nyt tätä päätöstä. Jos heille annetaan nyt lupa jättää öljy sinne pohjaan, sitten tietenkin kaikki muutkin firmat hakevat sitä lupaa, Härkönen kertoo.
– Se on aikamoinen riski, että nämä firmat. jotka ovat tehneet miljardeja öljybisneksellä ja käytännössä tuhoamalla ilmastoa sitten vielä voivat jättää sinne sotkunsa, ihan vaan sillä argumentilla, että he eivät halua maksaa sen siivoamisesta, Greenpeacen edustaja sanoo.
Lontoossa järjestetään perjantaina ylimääräinen konsultatiivinen kokous ensimmäistä kertaa OSPAR-sopimuksen historiassa.