Öljyvahingon torjuntatyöt ovat jatkuneet Saimaalla jo noin kaksi viikkoa – Kemiran lipeätehtaasta vuoti vesistöön yli tuhat litraa öljyä

AOP tulipalo, pelastuslaitos, palomies
Vuodosta ei ole tällä hetkellä merkittävää vaaraa alueen luonnolle, arvioidaan pelastuslaitoksella.Kuvituskuva / Tomi Natri/All Over Press
Julkaistu 30.04.2023 17:31

MTV UUTISET – STT

Öljyvahingon torjuntatyöt ovat jatkuneet jo noin kaksi viikkoa Joutsenossa Etelä-Karjalassa. Lipeätehtaalta valui noin 1 100 litraa öljyä Saimaaseen huhtikuun puolivälissä.

Onnettomuus tapahtui teollisuuskemikaaliyhtiö Kemiran Joutsenon lipeätehtaassa. Öljyä vuoti laitevian takia jäähdytysvesiviemäriin ja sitä kautta Saimaaseen Kolarinlahdelle. Öljyvahinko havaittiin maanantaina 17. huhtikuuta.

Valunut öljymäärä on Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävän päällikön Esa Viirun mukaan kohtalaisen suuri.

Pelastuslaitos pyrkii rajaamaan öljyn leviämistä puomittamalla järvialuetta. Tarkoitus on, että öljy ei pääse liikkumaan puomien ohi. Viiru arvioi, että öljyn leviäminen on saatu rajattua puomeilla noin 175 hehtaarin suuruiselle alueelle.

Öljyvuodosta ei ole Viirun mukaan tällä hetkellä merkittävää vaaraa alueen luonnolle.

– Tiedossa olevat lintujen pesintäalueet on varmistettu puomeilla, jotta niihin ei pääse öljyä. Lähistöllä ei ole myöskään havaittu saimaannorppia, Viiru sanoo.

Öljyn kerääminen on hyvin hidasta

Öljyä on imeytetty ja kerätty Kolarinlahdesta nuottaamalla. Apuna on käytetty Viirun mukaan imeytyspuomia.

– Se on sellainen pitkän makkaran näköinen puomi, jota vedetään hiljaa veden pintaa pitkin. Samalla se kokoaa öljyä pienemmälle alueelle.

Kun öljy on kerääntynyt paksummaksi kerrokseksi pienemmälle alueelle, voidaan sitä Viirun mukaan joko imeyttää vedestä tai kerätä erillisellä keräimellä.

Öljyn kerääminen on Viirun mukaan hyvin hidasta. Vedestä ei ole saatu kerättyä vielä suuria määriä öljyä, vaikka öljyvuoto havaittiin jo noin kaksi viikkoa sitten. Öljyn keräämistä hidastaa tuulinen sää.

– Tyynellä kelillä tämä olisi paljon helpompaa, Viiru sanoo.

Vielä ei tiedetä, milloin öljy saadaan poistettua vedestä. Pelastuslaitos on alustavasti varautunut työskentelemään alueella toukokuun puoliväliin saakka.

– Tilanne kuitenkin muuttuu päivittäin. Pyrimme suunnittelemaan aina seuraavan päivän tehtäviä esimerkiksi sääennusteiden perusteella, Viiru sanoo.

Lue myös: Näin suomalaisyritykset ovat yrittäneet pestä toimintaansa vihreämmäksi kuin se onkaan – pian se voi olla historiaa

Poliisi epäilee: Pohjois-Savossa tapettu rauhoitettuja lintuja ja seurattu Unna-susi – epäiltyjä yli 20

Tuoreimmat aiheesta

Onnettomuudet