Olkiluodon ydinvoimalaitoksen 2-yksikön tilanne on tällä hetkellä vakaa ja laitos ajetaan kylmäseisokkiin, jotta pikasulun aiheuttaneen häiriön syy voidaan selvittää, tiedottaa Säteilyturvakeskus STUK.
Säteilyturvakeskuksen tarkastajat valvovat tilannetta laitospaikalla.
Eurajoella sijaitsevassa Olkiluodon ydinvoimalaitoksessa tapahtui torstaina suomalaisittain poikkeuksellisen vakava häiriötilanne. Ydinvoimalaitoksen toisessa yksikössä mitattiin kohonneita säteilytasoja laitoksen sisällä, jonka takia yksikkö jouduttiin sulkemaan ja eristämään.
Olkiluoto 2 -yksiköllä edessä on seisokki, jonka pituudesta ei tässä vaiheessa ole tietoa.
– Teollisuuden Voiman täytyy selvittää päivän tapahtumat perinpohjaisesti, sillä toiminnanharjoittaja on vastuussa ydinvoimalaitoksen turvallisuudesta. Säteilyturvakeskus jatkaa tilanteen seuraamista. Laitos käynnistetään vasta kun turvallisuus on varmistettu, toteaa Säteilyturvakeskuksen pääjohtaja Petteri Tiippana.
Laitokselta ei ole päässyt radioaktiivisia aineita ympäristöön eivätkä laitoksen työntekijät altistuneet säteilylle. STUKin säteilymittausauto tekee huomenna varmentavia mittauksia Olkiluodon lähialueilla.
Tapahtuma ei vaikuta Olkiluoto 1-yksikön toimintaan tai Olkiluoto 3-yksikön rakentamiseen.
STUK tiedottaa asiasta lisää huomenna aamulla, mikäli tilanne ei yön aikana oleellisesti muutu.
Syynä mahdollisesti reaktoriveden suodattimen rikkoutuminen
Teollisuuden Voiman (TVO) toimitusjohtaja Jarmo Tanhua kertoi tiedotustilaisuudessa, että työntekijät eivät altistuneet säteilylle missään vaiheessa. STUKin apulaisjohtaja Tomi Routamo kertoi, että alueella, jossa kohonneita tasoja havaittiin, on normaalistikin varsin korkea säteilytaso, eikä tilassa oleskele työntekijöitä.
Hälytyksen laukeamisen voi hänen mukaansa aiheuttaa noin kolmin–nelinkertainen säteilypiikki.
Ensitietojen mukaan hälytys olisi johtunut siitä, että reaktoriveden suodatin olisi rikkoutunut ja siitä, että suodattimesta pääsi radioaktiivisia hiukkasia reaktoriin. TVO selvittää yhä tapahtuman syitä.
– Tapahtuma tapahtui reaktorilaitoksen sisällä, jossa ei normaalisti työskennellä. Kaikki järjestelmät toimivat suunnitellusti ja laitos meni suljettuun tilaan.