Olli Jokinen sai lokaa niskaansa – taustalla pyörinyt kiekkotehdas räjäytti vanhat rakenteet ja siivitti Jukurit ihmeeseen SM-liigassa: "Vähättelyltä on pudonnut pohja"

1:11img
Olli Jokinen kertoo haastattelussa muun muassa valmentajaurastaan.
Julkaistu 13.03.2022 06:55
Toimittajan kuva

Marko Leppänen

marko.leppanen@mtv.fi

@MarkoLeppnen

Mikkelin Jukurien SM-liigasensaation taustalla on Suomen oloissa täysin uudenlainen valmennuskonsepti, joka on haastanut perinteisen päävalmentajakeskeisen ajattelun. Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen sai paljon kritiikkiä vielä syksyllä, mutta soraäänet ovat hiljentyneet. Jokisen läheinen ystävä ja kiekkomentori Mikko Saarni kertoi MTV Urheilulle Viima Hockeyn tarinan.

Perhosvaikutuksella tarkoitetaan kaaosteorian tapahtumasarjaa, jossa perhosen siivenisku voi kertautua myrskyksi toisella puolella maapalloa.

Jääkiekkomaailman perhosvaikutus sai alkunsa siiveniskusta Kanadan Calgaryssä, jossa Flamesin suomalaishyökkääjä Olli Jokinen majoitti Universal Players Global -yrityksen kautta tullutta junioripelaajaa.

LUE MYÖS: Olli Jokinen pelasi NHL-uransa "väärällä" työkalulla – karu totuus selvisi vasta Mikkelin Jukureissa: "Pieni masennuksenpoikanen tuli"

Yrityksessä toimiva Mikko Saarni löysi nopeasti kemian Jokisen kanssa. Kun Jokinen lopetti uransa, kaksikko tapasi ja pani ideamyllyn päälle.

Ensin syntyi nuorten pelaajien akatemiahautomo South Florida Hockey Academy, ja sitten henkilökohtaisia valmennuspalveluita tarjoava Viima Hockey.

Tulokset ovat nähtävissä SM-liigan sarjataulukosta, jossa kauden komeetta Mikkelin Jukurit taistelee kärkisijoista.

Saarni istuu alas Espoon Kera Hallin uumenissa sijaitsevan toimitilan sohvalle ja alkaa käydä tapahtumia läpi. 

– Minulla oli jonkinlainen ajatus kauden menestyksestä, mutta kyllä Jukurit on ylittänyt vielä senkin, Saarni sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Mikko Saarni

Mikko Saarnin työpaikka. Kera Hallien uumenissa sijaitsee laukaisupaikka, jossa pelaajat voivat testata mailoja. 

Jokisella vilpitön kiinnostus pelaajiin

Vuonna 2017 perustettu Floridan kiekkoakatemia oli jo kova ponnistus. Akatemiaan saapui 12–18-vuotiaita kiekkojunnuja ympäri maailmaa, paljon Suomestakin. Muutamassa vuodessa akatemian juniorijoukkueet nousivat Yhdysvaltojen sarjojen kärkikaartiin.

Samalla Jokinen pääsi sisälle valmentamiseen, ja hänen omat vahvuutensa alkoivat hioutua. Saarni ja Jokinen kävivät pitkiä keskusteluja siitä, millaisia ovat nykypelaajat ja mihin suuntaan tulevaisuuden valmennus on menossa.

Johtopäätös oli, että 2000-luvulla syntynyt nykynuori tarvitsee paljon huolenpitoa ja tunnetta siitä, että hänestä välitetään.

– Kyselimme paljon, että miten koulussa menee ja miten he ovat kotiutuneet. Vain sitä kautta voi pelaajana kehittyminen alkaa, Saarni sanoo.

Jokinen oli pelannut Mike Keenanin ja Brent Sutterin kaltaisten vanhan koulukunnan kovapäisille valmentajille, jotka eivät juuri vointeja kyselleet tai silitelleet päätä kopissa. Monet uran jälkeen valmennukseen siirtyneet pelaajat kopioivat suoraan vanhojen valmentajiensa metodit, mutta Jokinen ei siihen syyllistynyt.

– Oli hienoa nähdä viidessä vuodessa Jokisen kehityskaari. Hänellä on vilpitön kiinnostus yksilön asioihin. Sellaisia asioita ei voi teeskennellä, pelaaja huomaa sen kyllä.

LUE MYÖS: Hämmästyttävä lista eksoottisia kiekkomaita: Jukurit-valmentaja katseli bussista, kun takarengas pyöri Kazakstanin arolla – "Oli siinä oma hauskuutensa"

Kun Jokinen teki valmennussopimuksen Jukureihin, kohu oli valtava. Miten hiljattain uransa lopettanut ja vain junioreita valmentanut ex-pelaaja voi pärjätä kivikovassa ammattilaissarjassa, vielä pienten resurssien seurassa?

Jokisen Jukureille ennustettiin kylmää kyytiä. Ja epäilyille oli perusteitakin. Kysymysmerkkejä oli valtavasti.

Sitä iso yleisö ei tiennyt, että taustalla oli valmisteltu Suomen oloissa täysin uudenlaista valmennuskonseptia.

Kaikki uusiksi mailasta lähtien

Saarnin johtama yritys teki yhteistyösopimuksen Jukureiden kanssa, ja toukokuussa lyötiin haalarit niskaan. Yrityksen työntekijät tekivät ensi töikseen jokaiselle pelaajalle henkilökohtaisen harjoitussuunnitelman kesän ajaksi.

Yhteistyön iso idea on, että Jokinen ja apuvalmentajat pystyvät keskittymään täysipainoisemmin joukkueen toimintaan, kun yksilövalmennus on ulkoistettu.

LUE MYÖS: Tapparan Jukka Rautakorpi myöntää eripuran Jussi Tapolan kanssa: "Ei ainakaan happy familyä"

Esimerkiksi jokaisen pelaajan maila on "fittautettu" tarkkaan heidän tarpeitaan vastaavaksi. Se pitäisi olla itsestäänselvyys, mutta iso osa pelaajista kävi prosessin ensimmäistä kertaa elämässään.

Jokinen sanoi ennen kauden alkua, että jos mailaan panostaminen tuo jokaiselle pelaajalle yhden maalin kaudessa, se vaikuttaa jo joukkueen kokonaismenestykseen.

– No, ainakin niitä maaleja on nyt tullut enemmän kuin ennen. Ja aika monta maalin peliä Jukurit on voittanut, Saarni naurahtaa.

Äänessä on iso annos syvää tyytyväisyyttä. Ja miksei olisi?

Juttu jatkuu kuvan alla.

1.04030234

Olli Jokinen on saanut lentävän lähdön valmentajauralleen. 

"Julkisuuspaine välillä järjetöntä"

Niin hieno kuin Jukureiden kausi on kokonaisuutena ollut, täyttä paraatimarssia taival ei ole edennyt. Kausi lähti käyntiin nihkeästi, mutta palaset loksahtivat kohdalleen yllättävän nopeasti.

Jokinen oli lehdistötilaisuuksissa välillä kovasanainenkin varsinkin joukkueen kontakti- ja maalineduspelistä. Runkosarjan loppua kohti nekin osa-alueet ovat loksahtaneet kohdalleen.

Saarnin mukaan sama ilmiö oli havaittavissa akatemiajoukkueissa. Kun 25 eri puolilta kerättyä pelaajaa saivat vuodenvaihteen aikoihin kuviot samalle sivulle, alkoi tulosta tulla. Jukurien peli alkoi rullata jo lokakuun lopussa.

– Ollin saama julkisuuspaine oli välillä ihan järjetöntä, mutta hän on oppinut kestämään sitä. Ei Olli ihan pienestä hätkähdä.

LUE MYÖS: Tämä näky pysäytti SM-liigassa: Tähtipelaajan tyrmännyt kauhutälli vahvisti ajatuksia sääntömuutoksesta – "Sitä odotellessa"

Käytännössä yhteistyö tarkoittaa sitä, että 3–5 valmentajan tiimi ajaa viikoittain Jukurien harjoituksiin hiomaan fysiikkaa ja henkilökohtaisia taitoja. Pelaajat testataan joka viikko, mikä auttaa reagoimaan tarpeisiin.

– Saamme pelaajista hyvin myös pitkän ajan dataa. Kaiken ytimenä on se, että pelaaja olisi parhaimmillaan 60 kertaa runkosarjassa pelipäivinä.

Yksi jääkiekon isoista pähkinöistä on se, miten taito- ja fysiikkaominaisuuksia saisi kehitettyä kaudenkin aikana. Saarnin mukaan se tavoite on täyttynyt.

– Joidenkin pelaajien kehitys on ollut ihan valtavaa. Aivan uskomatonta.

Yksittäisistä taidoista ei välttämättä ole hyötyä, jos ne eivät vastaa joukkueen pelityyliä ja tarpeita. Nekin on Jukureissa saatu synkronoitua. Jokisen käytössä on käytössä pelaajia, jotka pystyvät toteuttamaan hänen vaativaa kontakti- ja luistelulätkäänsä.

"Aika paljon kyseenalaistusta"

Jokinen ja Saarni ovat suomalaisen jääkiekon muukalaisia, jotka eivät ole luoneet kannuksiaan Vierumäen "kalvosulkeisissa".

Saarni pelasi Tapparan junioreissa, mutta hän on ammentanut Jokisen tapaan ison osan kiekko-opeistaan Pohjois-Amerikasta. Sellaista ei Jääkiekkoliiton keskuslämmitetyissä ja pullantuoksuisissa kabineteissa välttämättä katsota hyvälle.

Saarni sanoo, että yritys tuli suomalaiseen jääkiekkoon avoimin kortein. Hänen mukaansa suhtautuminen on ollut vaihtelevaa.

– Aika paljon tuli kyseenalaistusta, kun julkaisimme yhteistyön. Ja ehkä vähän vähättelyäkin. Nyt kun olemme näyttäneet, että malli on toiminut, vähättelyltä on pudonnut pohja.

– Nyt olisi hullua väittää, ettei Jukureiden ja Viiman yhteistyö toimisi. Ei se menestys tuuria ole.

LUE MYÖS: Sihvonen: Ville Peltonen liikkuu vaarallisilla vesillä, Olli Jokisen itsevarmuudella uniikki seuraus – näin liigaseurat joko loistavat tai luhistuvat keväällä

Saarni painottaa, että yksilöiden kehittyminen on koko suomalaisen jääkiekon etu. Kaikki voimat pitää saada käyttöön, että Suomi saadaan pidettyä jääkiekon huipulla.

Hänen mukaansa on väärin ajatella, että päävalmentaja olisi jokaisen lajin osa-alueen asiantuntija.

Saarni huomauttaa, että Pohjois-Amerikassa valmentaja arvotetaan usein sen kautta, miten paljon hänen käsiensä läpi on päässyt huippupelaajia. Suomessa tuijotetaan edelleen liian orjallisesti juniorimestaruuksia.

– Pelaajan etu on tärkein. Johtotason ego ei saa mennä koskaan sen edelle.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Mikko Saarni

Tavoiteseinä kertoo, että ykkösestä lähdetään ja kymppi on tähtäimessä. 

"Tavoitteet ovat kovia"

Jukurit on pelannut hienon runkosarjan, mutta tärkein on vasta edessä.

Pudotuspeleissä Jukurien hyväksi hiotut fyysiset ominaisuudet ja kontaktipeli pääsevät runkosarjaa paremmin esiin, kun tuomarilinja muuttuu sallivammaksi. Kysymysmerkkejäkin on. Jukurit on vielä untuvikko kovissa pudotuspelikarkeloissa.

Meni pudotuspelit miten tahansa, Jukurien, Viima Hockeyn ja Olli Jokisen tarina on vasta alussa.

Saarni jos joku tietää Jokisen potentiaalin valmentajana. Hyvä tulokaskausi Jukureissa on vasta laukaisualusta eteenpäin.

Vastaus uteluihin Jokisen uran jatkosuunnitelmista on salaperäinen.

– Olemme tehneet viiden vuoden selkeän suunnitelman. Askel kerrallaan edetään, mutta tavoitteet ovat kovia.

Tuoreimmat aiheesta

Liiga