Havainto-olosuhteet Helsingin edustalla olivat verrattain hyvät, kun havaintoja vedenalaisesta kohteesta tehtiin maanantaina ja tiistaina, Merivoimien operaatiopäällikkö Olavi Jantunen sanoo.
Ilmatieteen laitoksen mukaan maanantaina aamupäivällä Helsingin edustalla oli vain heikkoa tuulta kolme metriä sekunnissa.
Tiistaina aamuyöllä havaintojen tekoaikaan Helsingin edustalla puolestaan oli täysin tyyntä.
Havainto-olosuhteita parantaa Jantusen mukaan sekin, että huhtikuussa merivesi on vielä varsin tasalämpöistä. Erilämpöiset kerrostumat mutkistavat äänen kulkua merivedessä ja vaikeuttavat havaintojen tulkintaa.
Havaintojen tekemistä ja analysointia helpottaa sekin, että huhtikuussa huviveneliikenne on vähäistä.
-Keskikesällä havaintojen tekeminen on tässä suhteessa vaikeampaa, Jantunen sanoo STT:lle.
Jantusen mukaan Merivoimien tutkijat tekevät parhaillaan kuumeisesti töitä sensorihavaintojen analysoimiseksi. Äänihavaintojen ohella tutkijoilla on käytössään muutakin dataa, mutta Jantunen ei halua paljastaa mitä.
Jantusen mukaan havaintojen analysointiin voi kulua aikaa muutamasta päivästä kolmeen viikkoon.
Ruotsin viimesyksyisen sukellusvenejahdin yhteydessä tiedotusvälineissä raportoitiin Ruotsin aluevesien lähettyvillä liikkuneista epäilyttävistä aluksista, joiden epäiltiin toimivan mahdollisen sukellusveneen tukialuksena.
Jantusen mukaan mitään havaintoja mahdollisista tukialuksista ei Suomen aluevesien läheisyydessä maanantaina tai tiistaina tehty.
-Mitään sellaista tietoa ei ole, että tämä havainto (vedenalaisesta kohteesta) olisi kytkeytynyt mihinkään toiseen.