Olympiakomitea toivoo, että lasten ja nuorten liikuntaharrastukset saavat jatkua kaikkialla Suomessa.
Sekä pääkaupunkiseudun että Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmät suosittivat tänään aluehallintovirastolle, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta saa jatkua. Virallisen päätöksen asiasta tekevät aluehallintovirastot. Hallituksen ministeriryhmä suositteli perjantaina sisätilojen sulkua myös lasten ja nuorten harrastuksiin.
Töölön Kisahalli Helsingissä on puoliksi auki. Liikuntaa harrastamaan pääsevät pääsevät lapset, nuoret ja kilpaurheilijat. Jos pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä saisi päättää, lasten ja nuorten harrastustoiminta myös jatkuisi.
Virallisen päätöksen asiasta tekee kuitenkin Etelä-Suomen aluehallintovirasto vielä tällä viikolla. Myös Varsinais-Suomen avi linjaa lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkosta loppuviikosta. Olympiakomitea toivoo, että lasten liikuntaharrastukset saisivat jatkua koko maassa.
– Haluan luottaa päättäjiin, että he tekevät päätökset huolella tietoon perustuen ja asiantuntijoita kuullen ja huomioiden koko maan. Tottakai me ymmärretään huoli terveydenhuollon kantokyvylle, mutta nyt olisi tärkeää, että asiantuntijoita kuullaan. Liikunnallinen elämäntapa syntyy parhaimmillaan jo lapsena ja sillä on valtava merkitys aikuisiälle asti, toteaa Suomen Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla.
Hallituksen ministeriryhmä haluaisi laittaa lasten harrastukset tauolle, mutta aluehallintovirastot eivät ole ainakaan toistaiseksi tehneet päätöksiä asiasta.MTV
20 000 lasta luopunut liikuntaharrastuksesta
Korona-aika on jo vähentänyt merkittävästi lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistumista. Yli 20 000 lasta on luopunut tai pudonnut liikuntaharrastuksestaan sulkujen ja rajoitusten aikana. Olympiakomitea muistuttaa liikunnan merkityksestä lasten fyysiselle ja henkiselle hyvinvoinnille.
– Tämä henkinen hyvinvointi on tosi tärkeää. Pandemian aikana on tunnistettu selkeästi, että sillä on vaikutuksia mielenterveyteen ja hyvinvointiin. On aiheutunut masennusta, olen saanut kontakteja, että on tullut syömishäiriöitä. Tosi monelle lapselle ja nuorelle se ryhmästä poisjäänti on ollut vahingoittavaa, arvioi Tulla.
Liikunta lopetetaan entistä nuorempana
Korona-aikana liikuntaharrastukset on lopetettu entistä nuorempana.
– Aikaisemmin nähtiin drop out -ilmiöitä keskimäärin 12-vuotiaana. Pandemian aikana harrastuksen keskeytysikä on laskenut 10 vuoteen, kertoo Tulla.
Toistaiseksi millään alueella ei ole keskeytetty lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia, vaikka hallituksen ministeriryhmä sitä ehdotti viime perjantaina.