Muhammad Ali sai kunnian sytyttää Atlantan kesäolympialaisten olympiatulen viime yönä Suomen aikaa. Kaikki tahot ylistivät Parkinsonin tautia sairastavan Alin urheutta. Kisojen avajaissanat sanonut Yhdysvaltojen presidentti Bill Clintonkin onnistui pusertamaan kyynelnoron silmäkulmastaan, kun 54-vuotias Ali saatettiin omalle paikalleen katsomoon.
Olympiatulen sytyttäjän henkilöllisyys oli yksi kisojen tarkimmin varjelluista salaisuuksista, ja kun Ali ilmestyi 85 000 paikalla olleen ja 3,5 miljardin TV-katsojan silmien eteen ilo oli ylimmillään. Ali, joka voitti nyrkkeilyn raskaan keskisarjan kultamitalin Rooman kisoissa ja sittemmin nousi ehkäpä juhlituimmaksi ammattilaisnyrkkeilijäksi maailmassa, sai soihdun uimari Janet Evansilta ja sytytti sytytysnauhan, jota myöten tuli nousi torniin, jossa se palaa 17 päivää kestävien 26:nnen olympiadin kisojen ajan.
Avajaisissa amerikkalaisuutta ja kreikkalaista mytologiaa
Ennen Alin esiintymistä avajaisten huippuhetki oli ollut jättiläismäinen Zeuksen temppeli, jonka seinillä liikkuivat antiikin kreikkalaisten urheilijoiden varjokuvat kunnianosoituksena entisaikojen olympialaisten kotimaalle.
Amerikkalaista loistoa ei suinkaan ollut unohdettu. Torvisoittokunnat, avopakettiautojen baletti, stadionin yli jylisseet Thunderbird-suihkukoneet ja ilotulituksen räiske eivät jättäneet epäselväksi, että oltiin Yhdysvalloissa ja eritoten ylpeässä Etelän kaupungissa, Atlantassa.
Huimat suosionosoitukset sai erityisesti motown-laulaja Gladys Knightin esittämä Georgia on my mind -sävelmä. Avajaiset olivat kuitenkin varsin tyylikäs kokonaisuus, jota ei oltu pilattu liiallisella prameilulla.
Samaranch kuulutti maailmanrauhaa kisojen ajaksi
Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n puheenjohtaja espanjalainen Juan Antonio Samaranch muistutti puheessaan, että olympialaiset ovat rauhan kilpailut ja ilmaisi onnensa entisen Jugoslavian alueen sotatoimien loppumisesta.
-Me elämme silti maailmassa, jossa on inhimillisiä tragedioita, Samaranch sanoi ja toivoi, että kaikki maailman kansat laskisivat aseensa kisojen ajaksi.
Clinton puolestaan muisti keskiviikkona New Yorkin edustalla pudonneen lentokoneen uhreja. Erityisesti Clintonin mielessä olivat onnettomuudessa kuolleet 16 koululaista.
-Muistakaamme näiden lasten unelmat. Unelmat elää mahdollisimman hyvä elämä, Clinton sanoi.
Kolehmainen Suomen lipunkantajana
Suomen lippua avajaisissa kantoi Barcelonan kisoista neljä vuotta sitten ainoan Suomen kultamitalin tuonut meloja Mikko Kolehmainen. Suomen ryhmä, josta puuttuivat vain tänään kilpailu-urakkansa aloittaneet urheilijat, oli pukeutunut mustaan ja valkoiseen ja otti yleisönsä iloisesti hattujaan heiluttaen.
Aivan ongelmitta urheilijoiden sisäänmarssi ei sujunut, kun kilpailijat innostuivat vilkuttamaan katsojille ja ottamaan valokuvia muistoksi juhlavasta tapahtumasta. Seurauksena oli liikenneruuhka, joka sinänsä on tyypillistä Atlantan arkipäivää.
Mahtavimmat kättentaputukset ja kannustushuudot sai tietysti osakseen Yhdysvaltojen joukkue, jota johti yhdellä kädellä tähtilippua kannatellut painija Bruce Baumgartner. Sen sijaan kiinalaiset saivat kolean vastaanoton. Äkisti hiljentyneellä stadionilla kuultiin vain hajanaisia tervetulotoivotuksia.
Spektaakkelin iäkkäin osanottaja lienee ollut slovenialainen Leon Stukelj, 97, joka on vanhin elossa oleva olympialaisten kultamitalisti. Pariisissa voimistelussa menestynyt Stukelj ei antanut mittavan ikänsä näkyä, vaan olympiahengen mukaan hän iloitsi keveästi hypähdellen muiden mukana kuin olisi ollut puolet nuorempi.
(STT-Reuter-AFP)