Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach otti keskiviikkona tiukin sanakääntein kantaa väitteisiin Venäjän systemaattisesta dopinghuijauksesta Sotshin talviolympialaisissa 2014.
New York Times uutisoi viime viikolla, että Sotshin olympialaisissa kilpaili kymmeniä urheilijoita, jotka kuuluivat Venäjän valtion pyörittämään dopingohjelmaan. New York Timesin lähteenä toiminut Venäjän antidopingtoimiston entinen puheenjohtaja Grigori Rodtshenkov kertoi, että venäläiset antidopingasiantuntijat ja tiedustelupalvelujen jäsenet murtautuivat salaa sinetöityihin näytepulloihin, ja korvasivat kiellettyjä aineita sisältäneet virtsanäytteet puhtailla näytteillä, jotka oli otettu talteen jo kuukausia aiemmin.
KOK on vaatinut Kansainvälistä antidopingtoimisto WADA:aa aloittamaan perusteellisen tutkinnan Sotshin dopingnäytteiden peukaloinnista.
- Jos tutkinta osoittaa nämä väitteet todeksi, se osoittaisi shokeeraavaa uutta ulottuvuutta dopingissa. Tällainen rikollisuuden aste on täysin ennennäkemätöntä, KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach kommentoi tiedotteessa.
KOK tutkituttaa myös Sotshin dopingnäytteet uudestaan omassa laboratoriossaan Sveitsin Lausannessa.
- Ei ole epäilystäkään, eikä yhdenkään puhtaan urheilijan pidä epäillä, etteikö KOK iskisi nollatoleranssipolitiikkansa mukaisesti täydellä voimalla ei pelkästään urheilijoihin vain kaikkiin heidän taustajoukkoihinsa, Bach jatkoi.
Venäjän valtionjohto on kiistänyt New York Timesin väitteet. Sen mukaan kyse on petollisesta herjauksesta. New York Timesin lähteenä toiminutta Rodtshenkovia Kreml on kutsunut takinkääntäjäksi.
Syyttömyysoletus voi kääntyä päälaelleen
Venäjä oli jo ennen Sotshin dopingväitteitä yhden kaikkien aikojen suurimman dopingskandaalin kourissa. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki Venäjän kansainvälisestä kilpailutoiminnasta viime marraskuussa väitetyn järjestelmällisen ja valtiojohtoisen dopinginkäytön vuoksi. Tällä hetkellä on epäselvää, saavatko venäläiset yleisurheilijat osallistua Rion olympialaisiin elokuussa. IAAF:n johto keskustelee asiasta kesäkuun 17. päivä järjestettävässä kokouksessaan.
KOK:n mukaan WADA:n tutkimuksilla voi olla merkittävää vaikutusta myös venäläisten mahdollisuuksiin osallistua Rion olympialaisiin. Mikäli tutkimukset osoittavat systemaattisen dopinginkäytön koskevan venäläisiä urheiluliittoja laajemmin, tämä voi muuttaa koko dopingrangaistusten perusperiaatteen. Yleisen oikeuskäytännön mukaisesti myös urheilijat ovat syyttömiä, kunnes heidät todistetaan syylliseksi.
- Tällöin pitää harkita, voidaanko syyttömyysolettamaa noudattaa myös näiden ”saastuneiden” lajiliittojen alaisiin urheilijoihin. Vaihtoehto on, että urheilijoiden pitää osoittaa olevansa puhtaita voidakseen kilpailla olympialaisissa, Bach totesi.
Venäjän urheiluministeriö ilmoitti keskiviikkona tukevansa täysin KOK:n toimia dopingia käyttäneiden urheilijoiden sulkemisesta kisoista. Sen mukaan puhtaita urheilijoita ei kuitenkaan pidä jättää Rion kisojen ulkopuolelle.