Olympiavoittajilta ankaraa kritiikkiä KOK:lle: "Olen menettänyt luottamuksen täysin"

17.56774958
Ampumahiihdon olympiavoittaja Sebastian Samuelsson ei sulata kansainvälisen olympiakomitean päätöstä järjestää kisat Kiinan Pekingissä.
Julkaistu 02.11.2021 16:52
Toimittajan kuva

Feliks Heikkinen

feliks.heikkinen@mtv.fi

@feliksheikkinen

Lukuisat hiihtourheilijat suhtautuvat kriittisesti talviolympialaisten järjestämiseen Kiinan Pekingissä. Yksi heistä on ampumahiihdon olympiavoittaja Sebastian Samuelsson, joka on saanut tukea myös Norjan hiihtokuningatar Marit Björgeniltä.

LUE MYÖS: Venäjän hiihtotähti raivostui ruotsalaisten ehdotuksesta – "Menkööt he hiihtämään miesten kanssa"

Yli 180 ihmisoikeusjärjestöä on rohkaissut maita boikotoimaan Pekingin talviolympialaisia Kiinan ihmisoikeusrikkomuksien vuoksi. Samuelsson kirjoitti Twitterissä, että kansainvälisen olympiakomitean (KOK) tehtävänä ei välttämättä ole ratkaista Kiinan ihmisoikeustilannetta, mutta se on kuitenkin heidän vastuulla, että olympialaisia ei olisi alkujaankaan pitänyt järjestää Kiinassa.

– Olen menettänyt luottamuksen täysin KOK:iin.Toivoisin, että emme menisi sinne. Se ei ole olympialaisten arvojen mukaista, että meillä on kisat Kiinassa. Tilanne on tullut sen vuoksi tällaiseksi, että miten KOK hallitsee olympialaisia. Kisat ovat niin suuret, että melkein vain diktatuureilla on varaa järjestää ne. Näiden kisojen alla ei ollut yhtään demokraattista maata, joka haluaisi järjestää ne ja siihen on syynsä, Samuelsson sanoi TT:lle.

LUE MYÖS: Charlotte Kalla paljasti yhden suurimmista suruistaan – "Serkkuni pystyi puhumaan suomea isovanhempieni kanssa"

Kisapaikan äänestykseen asti edenneet valtiot olivat Kiina ja Kazakstan. Kiina vei kisat niukasti äänin 44-40. Norjan Oslo oli mukana alkuvaiheessa, mutta se vetäytyi rahoituksen puutteen vuoksi. Samuelssonin maajoukkuetoveri ja myös olympiakultaa juhlinut Hanna Öberg on samoilla linjoilla.

– Olisin mielummin pitänyt kisat jossain toisessa maassa. Tulevaisuudessa tulee olla muitakin maita, joille jakaa kisat, Öberg totesi.

Samuelsson nostaa esille sen tosiasian, että Tukholma haki vuoden 2026 olympiakisoja, mutta hävisi kisan Italian Torinolle.

– Tukholma tavoitteli kestäviä kisoja, mutta ei ollut lähelläkään saada niitä. On olemassa puhetta, että KOK haluaa muuttua, mutta sitä ei tehdä, Samuelsson sanoo.

Kahdeksan olympiavoittoa urallaan haalinut Norjan hiihtolegenda Björgen on yhtä kriittinen olympialaisia kohtaan ja rohkaisee demokraattisia valtioita kuten Norja, ottamaan vastuuta ja hakemaan kisoja.

– Meillä on myös mahdollisuudet järjestää kisat ja viedä ne takaisin perustavanlaatuiseksi tapahtumaksi. Muutoin käy niin, että kisoja jaetaan ainostaan niille valtioille, joilla on valtaa ja rahaa. Sen vuoksi esimerkiksi Norjan tulee ottaa vastuuta, Björgen kertoo.

LUE MYÖS: Marit Björgenin dopingpaljastus järisytti hiihtomaailmaa – supertähtien käryt tulivat vain puolta vuotta aiemmin: "Herättää kysymyksiä"

Maastohiihtotähti ja kolminkertainen olympiavoittaja Charlotte Kalla toivoo, että Ruotsi hakee uudelleen talviolympialaisia.

– Olympiakisat Ruotsissa merkitsisivät todella paljon kasvulle ja tuottaisi monia yhteiskunnallisia voittoja, Kalla sanoo ja toivoo, että Pekingin olympialaiset auttavat Kiinan ihmisoikeusongelmaa.

– Näen sen tilaisuutena selventää siellä vallitsevaa ongelmaa, että asia saa sitä kautta suuremman tietoisuuden, Kalla toteaa.

Pekingin talviolympialaiset käydään ensi vuonna 4. - 20. helmikuuta.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022