Teollisuuden ja rakentamisen luottamusluvut nousussa, kertoo EK:n luottamusindikaattori.
Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli tammikuussa –8,4, kun se joulukuussa oli –8,6, kertoo Tilastokeskus. Marraskuussa luottamusindikaattorin saldoluku oli –7,4.
Saldoluvun hienoisesta paranemisesta huolimatta lukema on selvästi indikaattorin pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Pitkän ajan keskiarvo on –2,6.
Tammikuussa kuluttajien arvio oman talouden nykytilasta heikkeni yhä joulukuuhun verrattuna ja oli hyvin matalalla tasolla. Odotukset sekä omasta että Suomen taloudesta vuoden kuluttua pysyivät lähes ennallaan ja vaisuina.
Ajankohtaa pidettiin yhä hyvin epäedullisena kestotavaroiden hankinnalle, ja rahankäyttöaikeita kulutukseen oli niukasti. Myös asunnon ostoaikeita oli normaalia vähemmän.
Odotus yleisestä työttömyyskehityksestä jatkui synkkänä ja työttömyyden uhka koettiin omallakin kohdalla suureksi. Arviot inflaatiosta pysyivät korkeina.
Oma rahatilanne arvioitiin nyt kuitenkin hieman valoisammaksi kuin pitkällä ajalla keskimäärin.
Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen on huolissaan siitä, että kuluttajien luottamuksen puute leikkaa Suomen kuluvan vuoden talouskasvua.
– Heikko kulutuskysyntä vaikuttaa suoraan yritysten kykyyn palkata lisätyövoimaa, mikä vähentää avoimien työpaikkojen määrää ja kohonneesta työttömyydestä on tulossa ennakoitua pidempiaikainen ilmiö, Malinen varoittaa tiedotteessa.
"Vaikein suhdannevaihe jo takana"
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n luottamusindikaattorissa teollisuuden ja rakentamisen saldoluvut paranivat tammikuussa ja palveluiden saldoluku pysyi ennallaan. Päätoimialoista ainoastaan vähittäiskaupan luottamus oli tammikuussa laskussa.
Teollisuuden luottamusindikaattoria mittaava saldolukema parani tammikuussa –7 pisteeseen. Joulukuun lukema oli –9.
Rakentamisen luottamusta kuvaava saldoluku nousi –23 pisteeseen. Joulukuun lukema oli –35.
Vähittäiskaupassa luottamus painui tammikuussa tasolle –3, kun joulukuun lukema oli +1.
EK:n mukaan suomalaisyritysten vaikein suhdannevaihe näyttäisi olevan takanapäin, mutta elpyminen on jäänyt vähäiseksi.
Lähikuukausien aikana suhdanteiden odotetaan kohentuvan vain hitaasti. Tilauskanta on vähän aiempaa parempi, mutta kysyntää kuvataan vaimeaksi eikä kannattavuudenkaan arvioida paranevan. Koko elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat lähellä nollatasoa.
– Syvin suhdannekuoppa on ohitettu, mutta loppuvuoden kehitys jäi aiemmista odotuksista. Onkin vielä aikaista puhua selkeästä kasvukäänteestä, sillä yritykset odottavat lähikuukausina vain hidasta kasvua tuotantoonsa ja myyntiinsä, EK:n pääekonomisti Penna Urrila sanoo tiedotteessa.