Kuluttajien luottamus piristänyt asuntokauppaa

Yritykset ovat ohittamassa suhdanteen aallonpohjan.

Kuluttajien luottamusindikaattori nousi lokakuussa hieman verrattuna edellisiin kuukausiin, kertoo Tilastokeskus. Lukema nousi korkeimmalle tasolleen sitten helmikuun 2022.

Näkemykset omasta taloudesta paranivat selvästi verrattuna vuoden takaiseen.

Kuluttajat pitävät silti edelleen ajankohtaa hyvin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle, ja rahankäyttöaikeita kulutukseen oli niukasti. Asunnon ostoaikeet kuitenkin nousivat keskimääräiselle tasolle.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen arvioi pika-analyysissään, että inflaation hiipuminen ja toistuvat koronlaskut yhdessä ostovoiman kasvun kanssa ovat vähitellen palauttamassa luottamusta kuluttajille.

–  Kuluttajien luottamuksen kasvu näkyy myös asuntokaupassa, sillä uusi asunto oli pitkästä aikaa selvästi aikaisempaa useamman kuluttajan mielessä. Korkeiden korkojen jäädyttämät asunnon ostoaikeet näyttävät korkotason laskiessa vähitellen sulavan. Toistuvilla korkojen laskuilla näyttäisi olleen kuluttajien mieliä rauhoittava vaikutus, Malinen kirjoitti.

Odotukset Suomen taloudesta kohenivat viime vuoteen verrattuna, mutta olivat edelleen heikot. Kuluttajista 62 prosenttia arvioi, että Suomen taloustilanne on huonompi kuin vuotta aiemmin. Vain 21 prosenttia uskoi taloustilanteen paranevan seuraavan vuoden aikana.

Inflaatio-odotukset korkealla

Odotus yleisestä työttömyyskehityksestä pysyi melko synkkänä, ja työttömyyden uhka koettiin omalla kohdalle suhteellisen suureksi. Arviot tulevasta inflaatiosta kohosivat hieman.

Asuntoluotottaja Hypon pääekonomisti Juho Keskinen huomautti, että kuluttajien inflaatioarviot ovat selvästi todellisuutta korkeammat.

–  Suomen inflaatio laahaa alle prosentissa, mutta kuluttajat arvioivat yhä nykyisen inflaation yli viiden ja tulevankin inflaation neljän prosentin tasolle. Kriisit ovat synnyttäneet yleisen talouspessimismin, mikä näkyy myös synkkinä työttömyysodotuksina niin omalla kohdalla kuin Suomessa laajemminkin, Keskinen kirjoitti kommentissaan.

Luottamusindikaattorin saldoluku oli lokakuussa -6,8 eli vielä selvästi alle pitkän ajan keskiarvon, joka on –2,6.

Käänteen merkkejä

Suomalaiset yritykset ovat ohittamassa suhdanteen aallonpohjan, arvioi Elinkeinoelämän keskusliitto (EK) suhdannebarometrinsa perusteella. Yritysten arviot suhdannetilanteesta ovat edelleen heikot, mutta myynti ei ole enää supistunut ja kannattavuuden lasku on loiventunut.

Lähikuukausien näkymät ovat parantuneet. Koko elinkeinoelämän suhdannenäkymät ovat nollatasolla ja teollisuudessa ne nousivat saldolukuun +4.

–  Positiivista on, että talouskehityksen pohjakosketus on jäämässä taakse. Yritykset kuitenkin odottavat kasvukäänteestä vain maltillista ja epäyhtenäistä. Lähikuukaudet ovat vielä talouden yleiskuvaltaan vaisuja, ja esimerkiksi henkilöstön määrän odotetaan laskevan vielä hieman, sanoi EK:n pääekonomisti Penna Urrila tiedotteessa.

Loppuvuodelle odotetaan aavistuksen verran kasvua tuotannossa ja myynnissä. Poikkeuksena päätoimialoista on rakentaminen, jossa tuotannon odotetaan laskevan vielä koko alkavan talvikauden.

Lue myös:

    Uusimmat