Omat tuvat eristävät porukasta? Naisten asepalveluksessa kokema kiusaaminen ja eriarvoisuus on yleistä

9:06img
Julkaistu 02.10.2018 08:58

MTV UUTISET

Tietokirjailija Kaisa-Maria Töllin mukaan naisten varusmiespalveluksen aikana kokema kiusaaminen on hyvin yleistä. Myös tutkimusten mukaan jopa yli puolet varusmiespalveluksen käyvistä naisista kokee kiusaamista tai eriarvoisuutta.

Huomenta Suomessa vieraillut, Häiriö! Nainen intissä -kirjan kirjoittanut Tölli kertoo, että yli kolmannes varusmiespalveluksen käyvistä naisista kokee myös seksuaalista häirintää.

Tölli uskoo, että eriarvoinen asema johtuu yhä siitä, että naisten osuus asepalveluksessa on Suomessa niin marginaalinen. Esimerkiksi hän nostaa Norjan, missä armeijan käyvien naisten määrä on lisääntynyt, ja tilanne on sitä myöten normalisoitunut.

Niin ikään Huomenta Suomen vieraana ollut Suomen reserviupseeriliiton toiminnanjohtaja Janne Kosonen sanoo, että varusmiespalveluksessa on kehitettäviä kohtia. 

Suomessa naiset on esimerkiksi sijoitettu omiin tupiinsa, mikä mahdollisesti vaikuttaa koko alokasryhmään integroitumiseen. Kososen mukaan yhteishenki syntyy nimenomaan tuvissa.

– Varusmiespalveluksen onnistumisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, miten asiat sujuvat alokastuvissa. Se, että naiset ovat omissa tuvissaan, voi hankaloittaa pääsemistä oman porukan sisään.

Muissa Pohjoismaissa armeijoissa on jo päädytty yhteistupiin. Töllin mukaan ratkaisun on todettu parantavan yhteishenkeä.

Lisää tietoa eri aselajeista

Fyysisiä haittoja naisille puolestaan koituu rasitusvammoista. Juuri rankat fyysiset vaatimukset voivat omalta osaltaan lisätä ulkopuolisuuden tunnetta.

Tasa-arvon kannalta on Töllin mielestä kuitenkin hyvä, että naisille on samat vaatimukset kuin miehille. Hänen mielestään naisille – ja myös miehille, joilla on heikompi kunto – pitäisi olla tarjolla enemmän tietoa fyysisistä vaatimuksista ja eri aselajeista, jotta oma paikka palveluksessa löytyisi jokaiselle paremmin.

Tölli kuitenkin huomauttaa, että usein naiset kääntävät kokemansa vaikeudet voitokseen:

– Vaikka armeija on monelle naiselle rankka kokemus fyysisesti ja henkisesti, viimeistään sen käymisen jälkeen korostuu vahva merkityksellisyyden kokemus ja ylpeydentunne.

Alla Kaisa-Maria Tölli ja Janne Kosonen puhuvat vallankäytöstä armeijassa: Vieläkö "simputusta" on?

7:11img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa