MTV Uutisten selvitys paljastaa, että entisen palopelastajan Atte Virolaisen väitteen mukaisesti toimittiin pelastuslaitosten omien raporttien mukaan vain yhdessä tapauksessa vuosien 2024–2025 aikana. Virolainen ei pidä pelastuslaitoksen tilastoja luotettavina.
Pelastuslaitokset tyrmäävät sosiaalisessa mediassa Lääkäri-Attena tunnetun Atte Virolaisen (sd.) väitteen, jonka mukaan palopelastajat tekevät savusukelluksia ilman suojaparia.
Virolaisen mukaan monilla pelastuslaitoksissa ei "kuulemma" enää noudateta ohjeistusta, jonka mukaan savusukellusta ei saa aloittaa ilman suojaparia.
Virolainen kirjoitti sosiaalisen median päivityksessään "turvaparista", mutta kertoi puhelimitse suojaparin ja turvaparin tarkoittavan tässä asiayhteydessä samaa asiaa.
Savusukelluksella tarkoitetaan tilannetta, jossa palopelastaja menee itse sisälle palavaan tilaan, kuten rakennukseen.
Väitetty turvaparitta savusukeltaminen on "vaarallista leikkiä", Virolainen sanoo. Virolainen on tehnyt palopelastajan töitä vuodesta 2007 vuoteen 2011 päätoimisesti ja lääkäriopintojen ohessa vuosina 2011–2018.
– On vain ajan kysymys, milloin joku pelastaja menehtyy työtehtävissä/savusukeltaessa, Virolainen kirjoitti.
Virolainen esitti väitteensä Instagramin tarinat-osiossa 24. maaliskuuta. Hänellä on Instagramissa 97 400 seuraajaa.
Virolainen on ehdolla kunta- ja aluevaaleissa sosiaalidemokraattien listalla.
Instagram-julkaisussa viitattiin "yhteiskunnan tehtävään" ja se on julkaistu aikana, jolloin Virolainen on tehnyt vaalikampanjaa sosiaalisen median tileillään. Virolainen sanoo päivityksensä olleen osa vaalikampanjaansa.
Vain yksi tilastoitu tapaus
Pelastuslaitosten mukaan vuoden 2024 ja kuluvan vuoden aikana on tehty ainoastaan yksi savusukellus, jossa läsnä ei ollut paria.
Kyseinen savusukellus tehtiin "henkeä pelastavassa tilanteessa, pelastajan oman harkinnan mukaan", pelastuslaitos kertoo.
MTV Uutisten kyselyyn vastasi 17 Suomen 21 pelastuslaitoksesta.
Yhden pelastuslaitoksen mukaan on "todennäköistä", että savusukelluksia tehtiin ilman suojaparia, mutta asiaa ei ole tilastoitu.
Lisäksi osa pelastuslaitoksista kertoo, ettei mahdollisesti ilman työparia tehdyistä sukelluksista ole yhtä lailla tarkkaa tilastointia kuin savusukelluksista yleensä.
Helsingin pelastuslaitos sanoi MTV Uutisille selvittäneensä asiaa myös "kokeneilta pelastusalan ammattilaisilta".
– He eivät yli 30 vuoden kokemuksellaan muistaneet yhtään tehtävää, jossa olisi toimittu ilman suojaparia, Helsingin pelastuslaitos kertoo sähköpostitse.
Yhteensä savusukelluksia tehtiin kyselyyn vastanneissa pelastuslaitoksissa vuosien 2024–2025 aikana 1 189 kappaletta. Yksi kyselyyn vastanneista pelastuslaitoksista ei kertonut savusukellusten määrää.
MTV Uutiset lähetti kysymykset pelastuslaitoksille 25. maaliskuuta ja sai vastaukset 27. maaliskuuta mennessä.
Näin Lääkäri-Atte vastaa
Virolainen pitää pelastuslaitoksien antamia vastauksia epäluotettavina.
Esimerkiksi Helsingissä hän sanoo tilanteen suojaparien suhteen olevan hyvä, mutta syrjäisemmillä alueilla tilanne on huonompi, koska palopelastajia ja resursseja on vähemmän käytettävissä.
– En hetkeäkään usko, että yhdessäkään (pelastuslaitoksen) raportissa kerrottaisiin, että savusukellus on aloitettu vaikka kello 14 ja suojapari on ollut paikalla, Virolainen sanoo MTV Uutisille puhelimitse.
– Ei sitä tilastoida, milloin suojapari on paikalla, hän jatkaa.
Virolaisen mukaan on "kummallinen kannanotto pelastuslaitokselta" väittää, että ilman suojaparia tehtyjä savusukelluksia olisi tilastoitu vain yksi.
Omien tietojensa savusukelluksista Virolainen sanoo perustavan siihen, mitä on kuullut palopelastajilta. Virolainen pitää varmana, että palopelastajat nyökyttelevät hyväksyvästi hänen väitteilleen.
Virolainen väittää, että palolaitoksia johdetaan "todella autoritäärisesti". Hän ei usko, että yhä töissä olevat palopelastajat ovat halukkaita puhumaan aiheesta julkisesti.
– Jos yksittäinen pelastaja kertoisi ongelmista, hänet otettaisiin välittömästi kulmahuoneeseen ja harjattaisiin. Se on ihan selvä juttu, Virolainen sanoo.
– Tiedän, että tämä on kova väite, mutta olen itse nähnyt sen. Pelastuslaitoksia johdetaan todella paljon pelolla.
Savusukellus
Useat pelastuslaitokset painottivat savusukelluksissa noudattavansa sisäministeriön vuonna 2023 antamaa ohjeistusta.
Pelastuslaitoksen oman ohjeistuksen mukaan palavan rakennuksen sisätiloissa olevat ihmiset tulee pyrkiä pelastamaan savusukeltamalla, mutta savusukeltajien turvallisuutta vaarantamatta.
Savusukelluksesta tulee pidättäytyä, mikäli sen arvioidaan olevan liian suuri riski savusukeltajien turvallisuudelle, pelastuslaitos toteaa.
Sisäministeriön ohjeissa suojaparin roolista savusukeltaessa todetaan seuraavasti:
Suojaparin tulee kyetä pelastamaan sammutus- ja pelastustehtävää suorittava savusukeltaja, -pari tai -ryhmä onnettomuustilanteessa.
Sukellustoiminnan alkaessa tulee aina muodostaa suojapari.
Savusukellustoiminta voidaan kuitenkin aloittaa 1+3 vahvuisella pelastusryhmällä, jossa on kolme savusukeltajaa, jos kyseessä on yhden asuinhuoneiston palo tai muu vastaava yksinkertainen tila. Tällöin yksi savusukeltaja toimii turvasukeltajana.
Suojaparin tulee kyetä aina tehtävän edellyttämään työskentelytasoon. Esimerkiksi palavan rakennuksen katolla työskentelevän savusukellusparin suojaparin tulee olla savusukelluskelpoisuuden lisäksi PVAT tason 1 kelpoisuus.
PVAT tarkoittaa putoamisvaarallisella alueella työskentelyä eli esimerkiksi erilaisissa rakenteissa tai nostokoreista käsin työskentelyä.